En Sıcak Konular

T. Telekom, Turkcell'den şikayetçi

8 Nisan 2008 18:17 tsi
Türk Telekom, Telekomünikasyon Kurulu kararına uymayan ve ara bağlantı ücretleri ile birlikte yıkıcı fiyatlamaları nedeniyle Turkcell'i mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Türk Telekom, Turkcell'in hukuka aykırılığı, Telekomünikasyon Kurulu kararı ile de tespit edilen uygulamaları ve emredici Kurul kararını yerine getirmemesi sonucu, gerek fazla ödenen ara bağlantı ücretleri gerekse yıkıcı fiyatlamadan kaynaklanan adil olmayan rekabet nedeniyle şirketlerinin ciddi miktarda trafik ve gelir kaybına maruz kaldığını, söz konusu zararların giderilmesi için her türlü hukuki yola başvurulacağını bildirdi.

Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, telekomünikasyon sektöründe hakim konumda bulunan Turkcell'in, sektörde etkin piyasa gücüne sahip operatör konumunda bulunduğu, hem Türk Telekom hem Turkcell'in etkin piyasa gücü statüsüne sahip olmasına rağmen iki şirketin bundan doğan yükümlülüklerinin farklı olarak belirlendiği ve bunun adil olmayan bir durum yarattığı belirtildi.

Açıklamada, "Örneğin, Türk Telekom'un bütün tarife değişiklikleri veya piyasaya sunduğu yeni ürünler onaya tabidir. Ancak, Türk Telekom'un rekabet içinde bulunduğu etkin piyasa gücüne haiz diğer operatörler ile diğer yerleşik operatörler için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır" denildi.

Turkcell'in, kendi şebekesinde başlayan ve sonlanan aramalara uyguladığı perakende ücretlerini, diğer operatörlerin şebekesinde başlayan ve Turkcell şebekesinde sonlanan aramalara uyguladığı çağrı sonlandırma ücretlerinin altında tutarak çok uzun süredir hukuka aykırı bir şekilde hareket ettiğine ilişkin de ciddi bulguların mevcut bulunduğu savunulan açıklamada, söz konusu hukuka aykırı uygulamaların, Telekomünikasyon Kurulunun 25 Eylül 2007 tarih ve 2007/DK-07/527 sayılı kararı ile tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Turkcell'e şebeke içi tarifelerini, diğer işletmecilere uyguladığı çağrı sonlandırma ücreti seviyesine çıkarması için 1 Kasım 2007 tarihine kadar süre verildiği, ancak şirketin bu emredici nitelikteki Kurul kararının gereğini de yerine getirmediği iddia edilen açıklamada, Turkcell'in, Avea'nın şebekesinde sonlanan arama ücretleri gibi şebeke dışı perakende ücretlerini artırmak suretiyle "ayrımcı" ve "rekabeti engelleyici uygulamalar" yaptığı, bu uygulamaların da "yasa dışı" olduğunun son Telekomünikasyon Kurulu kararıyla "nihayet" tespit edildiği ileri sürüldü.

-MOBİL SONLANDIRMA ÜCRETLERİ-

2007 yılında Telekomünikasyon Kurumu tarafından Türk Telekom çağrı sonlandırma ücretlerinde bir önceki yıla göre yüzde 19, Turkcell çağrı sonlandırma ücretlerinde ise sadece yüzde 3 oranında indirim yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"1 Nisan 2008'den itibaren geçerli olan Standart Arabağlantı Referans Ücret Tarifeleri ile çağrı sonlandırma ücretlerinde Türk Telekom için bir önceki yıla göre yüzde 10, Turkcell için ise yüzde 33 oranında indirim yapılması memnuniyet vericidir. Bu uygulama, Turkcell'in hukuka aykırı bir şekilde, çağrı sonlandırma ücretini cari kanun ve yönetmeliklere göre olması gereken değerden çok daha yüksek tuttuğunu bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

Turkcell'in hukuka aykırılığı, Telekomünikasyon Kurulu kararı ile de tespit edilen uygulamaları ve emredici Kurul kararını yerine getirmemesi sonucu, gerek fazla ödenen ara bağlantı ücretleri gerekse yıkıcı fiyatlamadan kaynaklanan adil olmayan rekabet nedeniyle şirketimiz ciddi miktarda trafik ve gelir kaybına maruz kalmıştır. Türk Telekom'un, söz konusu zararların giderilmesi için her türlü hukuki yola başvuracağına şüphe yoktur." 



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs