En Sıcak Konular

Blackwater'ın öldürme yetkisi yenilendi

8 Nisan 2008 17:36 tsi
Blackwater'ın öldürme yetkisi yenilendi
Irak'ta sivilleri katlettikten sonra yargılanmayan paralı askerlerin sözleşmeleri yenilenince Maliki duruma isyan etti.

Irak'ta özel güvenlik şirketlerine bağlı olarak çalışan paralı askerlerin sözleşmeleri yenilendi. Paralı askerler, Iraklı sivilleri rastgele öldürmekle suçlanıyor.

Şirket, bir bilim-kurgu filmindeki garip şirketler gibi çalışıyor. Güvenlik şirketi olarak biliniyor. Aslında bir çeşit "paralı asker" gibiler. En verimli faaliyet alanı Irak. Orada katlettikleri insanların hesabını soran yok onlara. Adı Blackwater (Karasu). Ve Iraklılar'ın en nefret ettikleri isim bu.

FAALİYETLERİ ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI

Irak'taki bu paralı askere (özel koruma) bir işadamını korumak için ayda ortalama 7 bin dolar, önemli bir şahsiyeti korumak için ise 10 ile 15 bin dolar arasında para ödeniyor. En "gözde" şirketler Blackwater, Global ve Black Hawk gibi Amerikan firmaları. Genellikle ABD ordusu saflarında savaşan bu güçler, uluslararası anlaşmalara aykırı olmasına karşın, Irak'taki faaliyetlerini genişleterek sürdürüyor.

KATLETTİKLERİNİN HESABINI VERMELERİ GEREKMİYOR

Blackwater ise bu şirketlerin en büyüğü. Adı hep cinayet ve katliamlara karıştı. Ama şimdiye kadar hiçbirinin hesabını verdiği görülmedi. Soran da olmadı.

Amerikalı diplomatları taşıyan bir konvoyun korumalığını yapan Blackwater (Karasu) adlı şirket için çalışan özel güvenlik elemanlarının, 16 Eylül'de başkentin batısındaki el-Yarmuk civarında rast gele ateş açması sonucu 17 masum sivil hayatını kaybetmişti.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Blackwater elemanlarının yoğun trafikte otomobillere ateş açarken yasaları ihlal edip etmediğini hala soruşturuyor.

Tabii, Irak'ta ev baskınları da düzenleyip, istedikleri gibi insanları aşağlıyor, gözaltına alıyor, evlerden istediklerini alıp gidebiliyorlar. Bu yüzden Iraklılar arasında en çok nefret edilen şey Blackwater.

BLACKWATER'IN IRAK ANLAŞMASI YENİLENDİ

İşte şimdi bu şirket yine gündemde. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD'nin özel güvenlik şirketi Blacwater ile sözleşmesini uzatmasını kınayarak, şirketin Iraklılara "katliam" yaptığını söyledi.

IRAK BAŞBAKANI MALİKİ İSYAN ETTİ

Maliki, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada "Iraklılara katliam yaptılar ve şimdiye kadar bu mesele çözüme kavuşturulmadı. Hukuki işlem yapılmadı, tazminat ödenmedi" dedi.

Bu şirketle ilgili meseleler çözüme kavuşturulmadan Amerikalıların sözleşmeyi yenilememesi gerektiğini belirten Irak Başbakanı, "Bu karar Irak hükümetinin onayı olmadan alınmıştır" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü, Irak'taki Amerikan diplomatlarını korumakla görevli şirketin görev süresinin bir yıl uzatıldığını açıklamıştı. Şirketin Irak'ta 800-900 kadar özel güvenlik elemanı bulunuyor.


Hürriyet



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,422 µs