Mısır düşmek üzere: ‘Mübarek Mısır düşmek üzere: ‘Mübarek

En Sıcak Konular

Mısır düşmek üzere: ‘Mübarek 8 Nisan 2008 11:51 tsi
Mısır düşmek üzere: ‘Mübarek Bölgenin en kritik ve ABD yanlısı ülkesi, kimse fark etmeden farklı bir yöne kayıyor. ‘Suriyesiz savaş Mısırsız barış olmaz’ lafı bu sefer doğru çıkmayabilir. ‘2’inci önemli domino taşı’ düşerse iş zorlaşır. Bu halde BOP, ken

Mısır, Türkiye’nin dışa bakmaya alışkanlığı pek kısır olduğundan, konu uzmanları dışında önemi çok da belirginleştirilmemiş bir ülke. Oysa Kahire yönetimininin Başkan Hüsnü Mübarek kişiliğinde vücut bulan pozisyonu, bölgedeki istisnasız her olayda Mısır’ın önemini gösterir.

Bu örnekleri yazmaya kalkmak bile had aşan bir iddia olur. Ortadoğu, Akdeniz ve Kuzey Afrika coğrafyasında Mısır gözardı edilemeyecek bir ülkedir ve bölgede pek bilinen kadim bir söz, “Sureyiz savaş, Mısırsız barış olmaz” düsturu bunun en yaygın kabülüdür.

Kısaca Mısır, tüm bölgenin en önemli oyuncularındandır ve Türkiye’den sonra yıkılma riski ne Batı ne de Doğu tarafından göze alınamayacak domino taşıdır.

ABD ve geniş anlamıyla Batı’nın bakışı da budur Mısır’a. Yine bölgede İsrail ile birlikte en büyük ABD yardımını bu ülke alır. AB için de aynı hassasiyet söz konusudur. Kahire’nin patronu Mübarek de ülkesini bu dengeleri gözeterek yönetir.

Yıkılır mı yıkılır!

Ancak gür siyah saçları yüzünden pek az belli olsa da Hüsnü Mübarek artık yaşlı bir lider (1928 doğumlu Müberek, Mısır’ı 1981 yılından bu yana yönetiyor) ve herkes biliyor ki iktadarının son dönemlerini sürdürüyor. Aslında bu gerçekle bizzat Hüsnü Mübarek de yüzleşmiş durumda.

Bu yüzden Mısır’ın liderliğine oğlunu hazırlıyor. Planı bu. Mısır’ın “Mübarek” soyadıyla uzun bir süre daha idare edilmesi ve oğlunun bu role her yönüyle hazırlanması.

Fakat herşey umulduğu gibi gitmeyebilir. Zira Mısır tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birinden geçiyor. Ortadoğu’da 30 yıla yaklaşan siyasi tecrübe, bir başka coğrafyada 100 yıla eşit olsa da, Mısır’ın kurt lideri bu engeli aşamayabilir.

Ülkenin şu anda yaşadığı “güncel” sorun, ülkede ciddi bir ekonomik çalkantı yaşanması. Hızla yükselen enflasyon, Mısır halkının büyük reaksiyonunu çekmiş durumda. Öyle ki, hemen hergün yüksek katılımlı, çatışmalı, geniş alanlara yayılan protesto gösterileri yapılıyor.

Müslüman Kardeşler!

Bunların bir çoğunu güvenlik güçlerinin müdehalesi de yeterli olmuyor. Ama bu krizi kangrene dönüştüren politik meseleler de var. halihazırdaki iktidarı tehtid eden en büyük siyasi yapı ise “Müslüman Kardeşler”.

Müslüman Kardeşler Mısır’da etkisi gün geçtikçe hissedilen ivmeye sahip oluyor. Tarihin garip bir cilvesi olarak Mübarek’in doğum yılı 1928'de Mısır'ın İsmailiye kentinde, Hasan el-Benna tarafından kurulan Müslaman Kardeşler Mısır’da iktidara yaklaşıyor gibi.

1980'lerden itibaren tekrar canlanma dönemine giren Müslüman Kardeşler Örgütü'nün bazı uzantıları Muhammed Hüsnü Mübarek yönetimince sert önlemlerle bastırıldıysa da, sivil kurumları giderek daha etkin olmaya başladı.

Siyaseten yasaklanmış olmasına rağmen bağımsız adaylarla katıldığı 2005 parlamento seçimlerinde 88 sandalye kazandı. Yani Mısır'ın en büyük muhalefet grubu.

Bu politik yükseliş, son yıllarda ülkedeki kriz ve Müberek’in iktidarını devir beklentileriyle buluşunca, Müslüman Kardeşler’in ülke yönetimine adaylıkları kuvvetlenmeye başladı.

Tabii şimdiden ne olacağını kestirmek zor. Ama Batı’nın bu duruma nasıl yaklaşacağı çok önemli. Mısır’ı kaybetmek demek ABD ve İsrail için aslında BOP’un ağır yara alması anlamına geliyor.

Öte yandan bölge uzmanları, “ılımlı bir modelin” Mısır’da işe yarayabileceğini, hatta son yıllarda Ortadoğu’da “radikallere karşı ılımlıları destekleme planını” tercih eden Batı’nın, eğer “ikna” olursa bu değişime karşı çıkmayacağı da dillendiriliyor.

Zor ama imkansız değil. Tersi halde ise Mısır’ı Allah korusun. Çünkü büyük çatışmalar ve hatta bir iç savaş tehlikesi bulunuyor. Yine de sonuç ne olursa olsun, Mısır’daki değişikliğin tüm bölgeye yansımaları olacak. Bu kesin.



Bu haber 1,565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,851 µs