En Sıcak Konular

En acı itiraf

8 Nisan 2008 11:37 tsi
Tarsus'ta 5 kişinin öldürülmesi olayının 20 yıl öncesine dayandığı, zanlıların İkilik ailesinin kendilerine düşman başka bir aileyi korumaları nedeniyle saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edildi. İzzettin İkilik'in eşi Sevim İkilik, yaptığı açıklamada, ka

Şehit Kerim Mahallesi'ndeki çay bahçesinde otururken tabancayla başından vurularak öldürülen Ahmet (19), İzzettin (42) ve Recep İkilik (46) ile kaçarken vurulan Bahri İkilik (55) ve Abidin İkilik'in (39) evinde büyük yas yaşanıyor.

Olayın ardından 12 çocuğuyla birlikte başsağlığına gelenleri karşılayan İzzettin İkilik'in eşi Sevim İkilik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan davasının 20 yıl öncesine dayandığını vurguladı.

Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Meşebağlar köyünde yaşarken akrabaları Şah Bedii İkilik'in öldürüldüğünü anlatan Sevim İkilik, bu olaydan 7 yıl sonra akraba olan Zeren ailesinden K.Z'nin Ömer İ'nin kardeşi Kutmir İ'yi vurduğunu iddia etti.

Aile arasında ''kan davası''na dönüşen bu olayın devamı olarak, geçen yıl Şubat ayında Tarsus'ta bir saldırının daha gerçekleştiğini belirten İkilik, şöyle devam etti:

''Geçen yıl önce Diyarbakır'da ardından Tarsus'ta aileler arasındaki olaylar devam etti. Ömer İ, Zeki İ, Yusuf İ. ve Mevlüt İ, Zeren ailesinden K.Z'yi vuruyor. Bu olaydan bir süre sonra, Şubat ayında K.Z, Tarsus Tren Garı yakınında Ömer İ'yi öldürüyor, Sabri İ'yi de yaralıyor. Kocamı öldüren Mevlut İ. (53) ve diğer akrabaları Ömer İ'yi öldürmesi için K.Z'yi bizim çağırdığımızı ve sakladığımız düşünüyorlar. Aslında bu aile ile bizim ailemiz birbirlerine düşmanlar. Bizim onları korumamız gibi durum olamaz. Ancak, kan davası bir başladı mı kimse bitiremiyor. Onlarca canı toprağın altına da koysak, bu husumet sürüp gidiyor. Anlamsız yere çıkan kan davasında esas acıyı ölenlerin ardında kalanlar yaşıyor. Ben 12 çocuğumla ortada kaldım. Bu çocuklara kim bakacak? Onların günahı ne? Bu husumetin bir gün kapımızı çalacağını düşünerek 15 yıl önce köyümüzden kaçıp buraya taşındık yine de kurtulamadık.''

Tarsus'ta bir tekstil atölyesinde çalışan, İzzettin İkilik'in oğlu Ferhat İkilik (19), kan davasına bir nokta konulması gerektiğini söyledi.

İkilik, ''Artık ben ve benim gibi gençler, aileler arasında yaşanan husumetler, piyon rolü görmek istemiyor. Ben bu kan davasının sürmesini istemiyorum. Ben onlardan birini, ya da onlar beni öldürecek, bu belki de henüz olmayan çocuklarımın geleceğini bile tehlikeye atacak. Doğu kültüründeki törelerin, kan davalarının ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu konuya devletin de el atması gerekir'' diye konuştu.

-''GENÇLER ÜSTLENMEK ZORUNDA KALIYOR''-

Ferhat İkilik ile aynı atölyede çalışan, öldürülen Abidin İkilik'in oğlu Hüseyin (18) de kan davası cinayetlerinde özellikle ailelerdeki gençlerin hayatının karartıldığını vurguladı.

Bu tip olaylarda gençlere suçun üstlendirildiğini ifade eden Hüseyin İkilik, şunları kaydetti:

''Kan davası tamamen saçmalıklar üzerine kurulu. Yolda yürürken biri birine çarptı diye öldürüyor, sonra kan davası başlıyor. En büyük darbeyi ise gençler yiyor. Babamın katillerinin en büyük cezayı almasını istiyorum. Ancak, olayın ardından teslim olan 18 yaşından küçük R.İ. ve M.İ'nin suçu gerçekleştirdiğine inanmıyorum. Çünkü, bu tip olaylarda ailede 18 yaşından küçük ama silah tutabilecek yapıda kişiler, olayı üstleniyor. Daha doğrusu üstlenmek zorunda kalıyor. Çünkü, daha suç işlenmeden aile meclisi kimin suçu üstleneceğine karar veriyor. Ailede gençlerin söz sahibi olması mümkün değil. Büyükler ölüyor, gençler cezaevinde bir ömür geçiriyor, çocuklar ise yaşadıklarının ve öksüz kalmanın etkisiyle yıllarını harcıyor.''

-KÜÇÜK ÇOCUK KORUMA ALTINDA-

Kaldırımda uzanan babası Bahri İkilik'in cesedine sarılıp, ''ne olur ölme baba'' diye bağıran Vedat İkilik (13) Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından koruma altına alındı.

Cinayetin şokunu üzerinden atamayan ve sürekli ağlayarak, babasının adını sayıklayan Vedat İkilik, olayın ardından getirildiği Çocukları Koruma Büro Amirliğinde önce psikolojik destek aldı.

Uzmanlar tarafından saatler süren konuşmaların ardından sakinleştirilen İkilik, olayın görgü tanığı olarak da ifadesinin alınmasının ardından geceyi Çocukları Koruma Büro Amirliğinde geçirdi.

İkilik, daha sonra Sosyal Hizmetler ve Çocukları Esirgeme Kurumu uzmanları tarafından değerlendirildikten sonra ailesine teslim edildi.

Babası ve akrabalarının öldürüldüğü çay ocağının yakınlarındaki bir motosiklet tamircisinde çıraklık yapan Vedat İkilik, silah seslerini duyduktan sonra dükkandan çıktığını, yerde yatan babasını ve hasımlarından 3 kişinin kaçtığını gördüğünü anlattı.

zaman



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs