Ekmek isyanı!.. | " /> Ekmek isyanı!.. | "/>

En Sıcak Konular

Ekmek isyanı!..

8 Nisan 2008 09:46 tsi
Ekmek isyanı!.. Mısır’da una yapılan zamlar yüzünden ekmek karaborsaya düşünce genel grev yapıldı. Halkın dükkânları yağmaladığı Mahalla el Kubra kentinde son iki günde 100 kişi yaralandı.

Günde kişi başına 400 gram ekmek tüketerek bu alanda dünya liderliğini elinde tutan Mısırlılar un fiyatlarına yapılan zamlar yüzünden ekmeğin karaborsaya düşmesi ve maaşların hiç artmamasını önceki gün ülke çapında genel grevle protesto ederken kuzeydeki Mahalla el Kubra kentinde de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yönetimine isyan etti ve polisle çatıştı.

Olayların dün de devam ettiğini söyleyen yetkililer, 2 günde toplam 100 kişinin yaralandığını söyledi.
Mısır’ın en büyük tekstil fabrikasının bulunduğu Mahalla el Kubra’nın sakinleri, önceki gün başlayan çatışmalarda binaları ateşe verip dükkânları yağmalarken müdahale eden polisi de taş ve tuğla yağmuruna tuttu. Polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Bazı protestocular belediye sarayını işgal etti, birçok banka binası büyük maddi hasara uğratıldı. Caddelerde otomobil lastikleri yakıldı, 2 okul binası da alevlerden etkilendi. 80 kişinin yaralandığı olaylardan sonra 150 kişi polis tarafından tutuklandı. Protestocular arasında kadınların yoğun şekilde yer aldığı bildirildi. 

Bölgede dün meydana gelen olaylarda ise polis tekstil fabrikası yakınlarında toplanan yaklaşık 7 bin göstericiye yine göz yaşartıcı bombayla müdahale etti. Göstericilerin, Hüsnü Mübarek’in portresini içeren bir reklam panosunu parçaladığını aktaran yetkiler olaylarda 5’i polis 20 kişinin yaralandığını ve 15 göstericinin tutuklandığını kaydetti.

Hayat pahalılığı ve çalışma koşullarının kötüleşmesini protesto etmek için dün ve önceki gün düzenlenen genel grev nedeniyle Mısır çapında binlerce işçi işbaşı yapmadı, işyerleri açılmadı ve öğrenciler gitmediği için okullar boş kaldı. Bazı üniversitelerde de öğrenciler ekonomik reformlar yapılmasını isteyerek gösteri yaptı. Bugün yerel seçimler için sandık başına gidecek Mısır’da muhalefet çevreleri, Hüsnü Mübarek yönetimine karşı geçen yıl özellikle işçilerin sergilediği toplu reaksiyonu daha geniş politik bir protestoya dönüştürmek için seçime 2 gün kala genel grev çağrısı yapmışlardı.

Hüsnü Mübarek yönetimi ise halktan genel greve katılmamasını ve sokak olaylarından uzak durmasını istemişti. Yönetim, başkent Kahire’nin önemli meydanlarında çok sayıda polis görevlendirdi. Mısır’da grev yapmak ve gösteri düzenlemek yasalara göre yasak. Mısır’da 1977’de patlak veren ekmek isyanında 70 kişi ölmüştü.

Seçimlere boykot
Mısır’ın en büyük muhalefet grubu olan Müslüman Kardeşler, bugünkü yerel seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulundu. İslamcı Müslüman Kardeşler, El Düstur gazetesine verdiği ilanda, hükümetin kendilerinin seçime girmesini engelleme çabaları karşısında halktan seçimleri boykot etmesini istediklerini bildirdi. Örgütün 7 bin civarındaki adayından 20-30 tanesi hariç hemen hepsinin seçime girmesinin engellendiği belirtildi.

 

 

 

Kahire’nin 110 km kuzeyindeki Mahalla el Kubra kentinde geçen pazar Mübarek yönetimini protesto eden göstericilerle çevik polis arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Düşük maaş ve hayat pahalılığına isyan eden Mısırlılardan bir grubu öfkelerini banliyö trenlerine yöneltti.

Ekmek bulunmuyor
Mısır’da yılda tüketilen 14 milyon ton buğdayın yüzde 55’i Rusya ve Kazakistan’dan ithal ediliyor. Dünya piyasalarında buğday fiyatlarının artması ve Mısır’daki yüksek enflasyon sıradan Mısırlıyı en temel gıdasından mahrum bırakıyor.

 

 

Gösteriye katılan tekstil işçilerinden yaralananlar arkadaşları tarafından hastaneye götürüldü.

Nüfusun yüzde 40’ı  2 dolarla yaşıyor
76 milyon Mısırlının yüzde 40’ının günde 2 dolardan az bir gelirle yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtiliyor. Yemeklik yağ, pirinç gibi temel gıda maddelerinin fiyatı son aylarda iki mislinden fazla artmış durumda. Hükümetin sübvanse ettiği un ve ekmek ise karaborsaya düştü. Sübvanse edilen 100 kiloluk bir çuval unun fiyatı 3.1 dolar, ancak karaborsada 377 dolara kadar alıcısı çıkıyor.

El Ahram gazetesi, polisin birçok yere düzenlediği baskınlar sonucunda 12 bin un ve ekmek karaborsacısını göz altına aldığını bildirdi. Ekmek tüketiminde dünya birincisi olan Mısır’da kişi başına günde ortalama 400 gram ekmek tüketiliyor. Ekmek açığını kapatmak için devreye sokulan ordu fırınları dahi halka ekmek dağıtıyor. Gıda ürünlerindeki sıkıntıyı gidermek için çareler arayan Mübarek yönetimi geçen cuma pirinç ihracatını 6 ay süreyle dondurdu.    

milliyet



Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs