‘24’ü örnek almışlar! | " /> ‘24’ü örnek almışlar! | "/>

En Sıcak Konular

İşkence için ‘24’ü örnek almışlar!

8 Nisan 2008 09:28 tsi
İşkence için ‘24’ü örnek almışlar! Guantanamo Üssü'nde yapılan işkencelerde, askerin 24 dizisindeki Jack Bauer’i örnek aldığı ortaya çıktı.

 
Guantanamo’da neler oluyor? Dünyanın yıllardır merak ettiği bu sorunun yanıtını Vanity Fair dergisi buldu. Dergi Bush yönetiminin en önemli isimleriyle görüştükten sonra Küba’daki üste nasıl işkence yapıldığını ve buna kimin izin verdiğini belgeleriyle ortaya koydu. Habere göre işkencelerin başlamasına dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Başkan Yardımcısı Dick Cheney hatta Başkan George Bush karar verdi. Eski Adalet Bakanı Alberto Gonzales de yönetimin ileride insan hakları ihlalinden suçlanmasını önlemek için detaylı çalıştı.

İşkencenin tanımı değişti

Önce işkencenin tanımını değiştirildi. Adalet Bakanlığı “Yalnızca kalıcı organ zararına ya da kalıcı psikolojik zarara neden olan hareketlerin işkence sayıldığını” ilan etti. Böylece Bush yönetiminin “işkence yapmıyoruz” demesi için hukuksal alt yapı oluşturuldu. İkinci aşama savaş kurallarını belirleyen Cenevre Sözleşmesi’nin devre dışı bırakılması oldu. Adalet Bakanı Gonzales Cenevre Sözleşmesi’nin teröristler için geçersiz olduğunu, çünkü onların taraf devlet olmadığını savunan bir rapor hazırladı. Rumsfeld de günler sonra sözleşmenin Guantanamo tutukluları için geçerli olmadığını ilan etti.

Son imzayı atmadılar

Son ve en önemli adım ise Guantanamo’da işkence yapılması için izin çıkarılması oldu. Ama yönetim insan haklarını çiğnemekten sorumlu tutulmak istemiyordu. Bu nedenle Guantanamo’daki en üst düzey askeri savcıya “Dört gün içinde olası işkence tekniklerini tespit etmesi” emri verildi. FBI, CIA ve askeri yetkililerden oluşan bir heyet yuvarlak masa toplantısında teknikleri belirlemek için bir beyin fırtınası gerçekleştirdi. Uzlaşma Amerikan televizyonlarında yayınlanan ve zaman zaman büyük tepkilere yol açan 24 adlı dizinin başrol oyuncusu Jack Bauer’in sorgu teknikleri üzerinde oldu. Sonuçta ekip 18 teknik üzerinde karar kıldı ve bir rapor hazırladı. Ancak Rumsfeld rapora onay verdiği halde hukuki açıdan korunmak için imzalamaktan kaçındı. Dolayısıyla ileride bir dava açıldığında sorumlu kişinin Bush yönetimi değil, sıradan bir savcı olması sağlandı.

Üç aşamalı işkence rehberi

Bush yönetiminin isteğiyle hazırlanan işkence kitapçığında toplam 18 teknik var. Tutuklulara sırasıyla aşağıdaki yöntemler uygulanıyor:

v Kategori 1: Bağırmak ve aşağılamak var.

v Kategori 2: “Küçük düşürme ve mahrum bırakma” prensibine dayanan 12 teknik arasında rahatsız pozisyonlara sokmak, 30 gün tek başına bırakmak, 20 saat sorgulamak, ışıksız bırakmak, Kuran’ın alınması, çıplak tutmak, sakalların traş edilmesi, kişisel fobilerini kullanmak var.

v Kategori 3: “Yaralamadan fikizsel zarar verme” (ittirme, dövme) ve waterboarding gibi ölüm hissi veren yöntemler kullanılıyor.

‘Zorba’ lakaplı sorgucuyu o buldu

SAVUNMA Bakanı Donald Rumsfeld, Guantanamo’da işkence teknikleriyle bizzat ilgilendi. Kendisine gönderilen bir raporda “Tutuklu 4 saat ayakta tutulabilir” yazdığını gören Rumsfeld, bunu onayladıktan sonra belgenin altına “Neden 4 saat? Ben bile günde 8-10 saat ayakta duruyorum” diye not düştü. Guantanamo’daki sorgulama servisinin başına atayacağı kişiyi de bizzat aradı ve “zorba” lakaplı Vietnam gazisi Michael Dunlavey’i buldu. Dunlavey’e “İstihbaratı maksimuma çıkaracaksın ve bana rapor vereceksin” dedi.
 
vatan



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs