En Sıcak Konular

Ermeni soykırımı iddiası İsrail'in gündeminde

8 Nisan 2008 08:44 tsi
İsrail meclisi yakın bir zamanda Ermeni Soykırımını görüşmeyi planlarken, Türkiye konuyla ilgili gelişmeleri yakından takibe aldı.

İsrail'de temaslarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, İsrail parlamentosuna sunulan Ermeni soykırımı ile ilgili tasarının sonuçsuz kalacağı yönünde sinyal aldıklarını söyledi.

Murat Mercan, İsrail'de, Cumhurbaşkanı Şimon Peres başta olmak üzere, görüştükleri her İsrailli yetkilinin, bir süre önce İsrail parlamentosuna (Knesset) sunulan, 1915 yılındaki Ermeni olayları ile ilgili öneri konusunda, "bu girişimin sonuçsuz olacağı" garantisi verdiklerini bildirdi.

Mercan, ilk gün temaslarının sonunda, görüşmeleriyle ilgili değerlendirme yaparken, kendisinin de bu konunun Türkiye için çok önemli olduğunu vurguladığını belirtti.

Mercan, temasları sırasında gösterilen ilgiden çok memnun kaldıklarını dile getirirken, görüşmelerde İsrail ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkilerin yanısıra, bölge güvenliği, İsrail-Filistin ilişkileri, İran ve Irak gibi konular üzerinde ağırlıklı olarak durduklarını söyledi.

"Başta Cumhurbaşkanı Peres ve tüm yetkililerin Türkiye'den beklentileri çok yüksek" diye konuşan Mercan, bölgede Türkiye'nin yapacağı çok şeyin var olduğunu kaydetti.

Mercan, bir soru üzerine, "İsrail'in bölgedeki güvenlik endişelerini hepimizin anlaması gerekir" dedi.

Mercan, özellikle İsrail'in güneyinde, Gazze Şeridi'nden yönelen kassam roketi saldırılarına atıfta bulunarak, "Her gün roket saldırılarıyla, sivil halkın karşı karşıya kaldığı sıkıntı varsa, bunu iyi anlamak gerekir. Aynı şekilde, Filistin halkının ekonomik sıkıntılarını, çektiği acıları da iyi anlamak gerekir." diye konuştu.

Türkiye'nin barışa katkısı olabilecek ender ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Mercan, bölgede Suriye'nin de önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

Suriye'nin hem Lübnan, hem Hizbullah üzerindeki etkisinin, Golan'daki anlaşmazlıkların da Suriye'yi denklemin bir parçası haline getirdiğini ifade eden Mercan, Türkiye'nin bölgede hem İsrail ve hem Suriye ile iyi ilişkilere sahip olduğunu belirtti; "Biz Türkiye olarak barışçıl çözüm istiyoruz, katkıda bulunuyoruz. Tabii tarihi gerçekleri de göz ardı etmemek gerekiyor. İnşallah taraflar adımlar atarlar, barışa uzanırlar" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, bu konuda bazı fikir jimnastikleri yapıldığını dile getirirken, bunları ortaya söylemesinin çok da doğru olmayacağını dile getirdi.

Mercan ve beraberindekiler, bugünkü temaslarının ardından, öğleden sonra, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen 6 milyon Yahudi'nin anısını yaşatan Soykırım Müzesi'ni (Yad Vaşem) ziyaret ettiler.

Heyet üyeleri ayrıca, İsrail'deki en büyük inşaat şirketleri arasında yer alan, Yılmazlar Grubu'nun Kudüs'te halen inşaat çalışmalarını sürdürdüğü alışveriş merkezinin şantiyesini de gezdi.

Mercan ve beraberindeki parlamento heyeti, yarın sabah Gazze Şeridi'nden yönelen roket saldırılarının hedefindeki Sderot kentine giderek incelemelerde bulunacak, öğleden sonra İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüşecek.

dunyabulteni



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs