En Sıcak Konular

Okul röntgencisi gazeteye dava açılıyor

7 Nisan 2008 21:18 tsi
Başakşehir'deki Özel Çınar Koleji'nde öğrenim gören ilköğretim çağındaki kız çocuklarının okul çıkışında fotoğraflarını çekerek suç işlemiş gibi yayın yapan Milliyet gazetesine aileler dava açmaya hazırlanıyor.

Medyanın 'Türbanlı avı' sürüyor

Okul yönetimi, özel kanunla korunması gereken ilköğretim çağındaki çocukların fotoğraflarının basılarak kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle bazı ailelerin gazeteye dava açacağını ifade etti.

Milliyet gazetesi dün 'Okul bahçesinde türbanlı öğrenciler' başlığı ile manşetten bir haber verdi. 'Özel Haber' diye nitelendirilen haberi kimin yazdığı belli olmazken gizli yapılan çekimlerde 18 yaşından küçük ilköğretim ve lise öğrencilerinin 'suçlu' havası verilerek fotoğrafları yayınlandı. Gazeteciliğin temel kurallarından "suçlanan tarafın görüşü haberde yansıtılır" prensibinin de haberde yer almaması dikkat çekti.

Çınar Koleji Genel Müdürü Mehmet Baran, öğrencilerin derslerde ve okul içinde başörtülü bulunmadığını belirterek, gazetenin haberi yanlı verdiğini söyledi. 'Okul bahçesinde türbanlı öğrenciler' başlığı ile verilen haberdeki fotoğrafların okulun çıkış saatinde çekilmiş fotoğraflar olduğuna dikkat çeken Mehmet Baran şöyle konuştu: "Öğrencilerimiz okuldan çıkarken lavabolarda başlarını örtüp çıkmışlar ve servislere binmişler. Bazıları da yürüyerek evine gitmiş. Okul içinde böyle bir durum söz konusu değil. Okula öğrencisini almaya gelen bir veliyi de çarşaflı insanlar okulda geziyor diye yazmışlar. Bizler okul çıkışında insanların ne giyeceğine karışamayız. Öğrencinin velisine nasıl giyineceğini kim söyleyebilir?"

Milliyet, karşı görüş alma ihtiyacı hissetmedi

Sabahtan akşama kadar Milliyet muhabirlerinin okul önünde bekleyip gizli gizli fotoğraf çekmelerine rağmen haber yayınlanmadan önce kendilerinden hiçbir şekilde bilgi almadıklarını ifade eden Mehmet Baran, "Bu haberi yapan kişiler okul mevcuduna kadar araştırma yapmışlar; ama konuyla ilgili bize bir şey sorma ihtiyacı hissetmemişler." dedi.

Milliyet gazetesinde aynı gün başka bir haber daha yayınlandığına dikkat çeken Mehmet Baran bir eğitimci olarak üzüldüğü noktayı şöyle anlattı: "Akdeniz üniversitesinde bir provakatör üniversiteye silahıyla giriyor ve sağa sola ateş açıyor. Üniversitede 12 Eylül askeri darbesi öncesindeki gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Silahıyla görüntüleniyor. Bizim okuldan çıkıp evine giden 3-5 öğrencinin başörtülü fotoğrafı silahlı provokatörden daha önemliymiş gibi manşete çekiliyor. Ben buna üzüldüm."

Çocukların görüntülerinin izinsiz çekilip adeta fişlendiğini kaydeden Mehmet Baran, "Bu konudaki kanuni haklarımızı da saklı tutuyoruz. Kurum avukatlarımız gerekeni yapacak." diye konuştu.

Zaman



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,971 µs