En Sıcak Konular

Bush Soçi'den eli boş döndü!

7 Nisan 2008 09:51 tsi
Bush Soçi'den eli boş döndü! Görev süreleri yakında sona erecek ABD Başkanı George Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, füze kalkanı konusunda bir uzlaşmaya varamadı, ancak haleflerine olumlu bir miras bırakma taahhüdünde bulundu.

Rusya'nın Karadeniz'deki sayfiye kenti Soçi'de Putin ve Bush başkan olarak bir nevi veda görüşmesi yaptıkları toplantının sonunda, ortak bir deklarasyonu kaleme aldı. Amerikan tarafı, Soçi'deki görüşmede özellikle füze kalkanı konusunda biraz ilerleme sağlamayı umarken, ortak deklarasyonda çözüm çerçevesinde bile zorlanıldığı dikkati çekti. Putin, 'Ben doğru anlaşılmak istiyorum. ABD'nin (füze kalkanı) planlarına tavrımızdan stratejik olarak bir değişiklik olmadı. Amerikan planına karşı temel tavrımız değişmedi'' dedi.

ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİ

Bazı olumlu unsurların bulunduğuna dikkati çeken Putin, 'Kaygılarımız nihayetinde ABD tarafından duyuldu. Bir anlaşmaya varacağımız konusunda temkinli iyimserliğe sahibim'' dedi. 'Füze kalkanı'' ile ilgili sorunun çözümü hakkında 'katetmeleri gereken çok yol olduğunu'' belirten Putin, 'Şeytan genelde olduğu gibi ayrıntıda gizli. Önemli olan uzmanlarımızın güven artırıcı önlemlerin ne olacağı ve bunların nasıl hayata geçirileceği konusunda uzlaşmış olmaları'' diye konuştu.

Bush da, 'Böylesi bir sistemle ilgili en iyi şey birlikte çalışmak. Kat etmemiz gereken çok yol var'' dedi. Bush, ABD'nin füze kalkanı planının savunma amaçlı olduğunu ve saldırı niyeti taşımadığını belirterek, 'Rus uzmanları bu sistemin Rusya'ya karşı olmadığı konusunda ikna etmek için daha çok mesafe kat etmemiz gerektiği oldukça açık'' dedi. Füze kalkanı sisteminin İran'ı kastederek, 'bizi esir almaya çalışabilecek rejimlere karşı'' olduğu ifadesini kullanan Bush, 'Sistemin Rusya'nın çok sayıda füzeyi birlikte ateşleyebilme kapasitesine karşı oluşturulmuyor'' dedi. Hem Rusya hem de ABD içinde hala soğuk savaş dönemi zihniyetine sahip kişileri bu konuda bir uzlaşmaya varılmasını engellemekle suçlayan Bush, 'İlişkilerimizde soğuk savaş dönemini aradan çıkartmak için çok zaman harcadık. Bu dönem (soğuk savaş) artık yok. Bitti'' diye konuştu.

Haleflere yol haritası

SOÇİ'de imzalanan tek anlaşma olan Rusya-ABD ilişkileri için 'stratejik çerçeve'' oluşturan ortak deklarasyonda, yılbaşında görev süresi dolacak Bush ve Putin'in haleflerine izleyecekleri politikanın yol haritasını çıkarma amacı taşındı. Deklarasyonda, Rusya ve ABD'nin işbirliği yaptığı alanlara özel vurgu yapılırken, füze kalkanı dahil iki ülke arasındaki anlaşmazlıklardaki farkları giderebilme haritası da çıkarılmaya çalışıldı. Temel taahhüdün 'diyaloğu yoğunlaştırma'' ve ABD ile Rusya'nın eşit katılımcı olacakları bir füze kalkanı sistemi oluşturma yolları araştırması önerilen deklarasyonda, 'Rus tarafı, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya füze kalkanı unsurları yerleştirme planlarına katılmadığı yönündeki tavrını netleştirmiş ve alternatifini bir kez daha dile getirmiştir. Füze kalkanı işbirliği konusunda diyaloğu yoğunlaştırma konusunda mutabık kaldık'' denildi.

Medvedev özü sözü bir ahbap

Görevİne 7 Mayıs'ta başlayacak Rusya'nın yeni Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de görüşen Bush, Medvedev için, 'Dürüst bir arkadaş gibi göründü. İlk izlenimlerim son derece olumlu. Zeki bir arkadaş. Kendisinden etkilendiğimi ve birlikte çalışmayı dört gözle beklediğimi yazabilirsiniz'' dedi. Bush'un, 'özü sözü bir ahbap'' dediği Medvedev de, başkanlığı döneminde Putin'in politikalarını sürdürmeyi umduğunu belirterek, 'ABD-Rusya ilişkilerinin son 8 yılda geliştirilmesi için Bush ve Sayın Putin çok şey yaptı. Bunu korumak için üzerine düşeni yapacağım'' dedi.

PUTIN'E İLTİFAT YAĞDIRDI

İKİ ülke arasındaki ilişkiler dönem dönem çok gerilse bile Bush ve Putin'in karşılıklı ilişkileri genelde son derece ılımlı bir havada cereyan etti ve nitekim son görüşmelerde iki lider karşılıklı olarak iltifatlarda bulundu. Bush, görüşmede yaptığı açıklamada, 'Politikada birçok zaman gözünüzün içine bakarak size aklında olmayan şeyleri söyleyen insanlar vardır. O (Putin) gözünüzün içine bakıyor ve aklında ne varsa size onu söylüyor'' dedi.

akşam



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs