En Sıcak Konular

İtalya'da oy pusulası tartışması

7 Nisan 2008 09:07 tsi
İtalya'da 13-14 Nisan'da yapılacak genel seçim yaklaştıkça, siyasi partilerin üslupları da sertleşiyor. Kuzey Birliği Partisi (KBP) lideri Umberto Bossi, oy pusulalarının seçmende kafa karışıklığı yaratabilecek biçimde hazırlanmış olmasını ''domuzluk

Genel seçime Silvio Berlusconi önderliğindeki Özgürlükçü Parti'yle ittifak halinde girecek olan KBP lideri Bossi, dün Verbania'daki seçim mitinginde, merkezi hükümetin oy pusulalarını kasten böyle hazırladığını ileri sürdü.
 
Bossi, "Romalıların yaptığı tam bir domuzluk. Bu oy pusulalarıyla seçim yapılamaz. Bu domuzluğa karşı, şer ekseni merkeziyetçi Romalılara karşı gerekirse silahlara da sarılabiliriz" dedi.
 
Seçmenlerin, mevcut oy pusulalarında mührü nereye basmaları konusunda son derece dikkatli olmaları gerektiğine değinen Bossi, "İçişleri Bakanlığı'nın hazırlattığı oy pusulaları, kargaşa yaratarak seçimi engellemeyi amaçlıyor. Ama Venetolular, Piemonteliler, Lombardialılar bu hilebazlığa müsaade etmeyeceklerdir" diye konuştu.
 
İtalya'nın merkezi yönetimden federal bir yapıya geçmesi gerektiğini savunan Bossi, ülkeyi seçime götüren merkez-sola da yüklenerek, "Romalılar, komünistler, oy pusulası tuzağı da dahil olmak üzere seçimi engellemek için ellerinden geleni yapıyor. Komünistler hiç değişmedi. Bunlar demokrasi karşıtı şer eksenleridirler" dedi.
 
Bossi, iktidara geldiklerinde İtalya'nın kuzeyindeki bölgeleri merkezi Roma hükümetine muhtaç hale gelmekten kurtarma vaadinde de bulunarak, "Sanayi, halk ve İtalya'nın sorunlarını çözebilecek bir hükümet kuracağız. Federalizmi gerçek anlamda uygulayacağız. Federalizmi hiçkimse ağzından düşürmese de gerçek anlamda sadece biz teşvik ettik" diye konuştu.
 
Oy pusulalarının değişmesi imkansız
 
Öte yandan, artık seçime çok az bir zaman kaldığı için oy pusulalarının yeniden bastırılması da imkansızlaşmış bulunuyor.
 
Sorunu, yüksek sesle dile getiren ilk siyasi lider Özgürlükçü Parti lideri Berlusconi olmuş, "Aslına bakarsanız, merkez soldaki partiler de, oy pusulalarının karmaşıklığı nedeniyle seçmenlerin yanılabileceğinden endişeli. Soruna onlar dikkatimizi çekti. Biz de oy pusulalarının gerekirse yeniden basılmasını istedik" demişti.
 
İçişleri Bakanı Giuliano Amato ise pusulaların Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümetin yaptığı seçim yasasına göre bastırıldığını, seçime az bir zaman kaldığı için oy pusulalarının yeniden basılmasının teknik olarak mümkün olamayacağını söylemişti.

cnnturk



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs