En Sıcak Konular

Vatikan'da, Yahudileri kızdıran dua

6 Nisan 2008 16:32 tsi
Vatikan'da paskalyadan öncesi okunan bir duada Yahudilere Hıristiyanlığa geçmeleri çağrısı bölümü Yahudi örgütlerini ayağa kaldırdı.

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedictus'un bir süre önce Müslümanların büyük tepkisine yol açan İslamiyet ve Peygamberi Hz. Muhammed'le ilgili yakışıksız göndermelerde bulunmasının ardından Vatikan'da paskalyadan önceki son cuma olan Hayırlı Cuma'da okunan bir duada Yahudilere Hıristiyanlığa geçmeleri yolunda bir çağrıya yer vermesi Musevi örgütlerini ayağa kaldırdı.

Vatikan, Museviliğe saygılı olduğunu açıklamasına rağmen tepkiler dinmedi ve Musevi örgütleri, Vatikan'ın endişeleri giderecek ölçüde geri adım atmadığını belirttiler.

Geçen şubatta Vatikan yaptığı bir düzenlemeyle Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği gün olan Hayırlı Cuma'da okunan Latince bir duayı gözden geçirerek, duadaki Musevilerin Hz. İsa (gerçeği) karşısında kör olduğunu belirten bölümle Tanrı'dan Musevilerin kalplerindeki örtüyü kaldırmasını dileyen başka bir ifadeyi çıkardı.

Ancak bu düzenleme Musevileri memnun etmedi. Museviler, duanın değiştirilen şeklinde dahi Hz. İsa'nın bütün insanlığın kurtarıcısı olarak görülmesi davetine yer verildiğini, ayrıca "Bütün İsrail kurtarılabilir" ifadesiyle de kendilerine ima yoluyla Hıristiyanlığa geçmelerinin telkin edildiğini belirttiler. Musevi örgütleri, bütün bu ifadelerin duadan çıkarılması gerektiğini savundular.

Papa 16. Benedictus'un ay sonunda ABD'ye yapacağı gezi öncesinde patlak veren tartışmaya, ABD'deki "Anti-Defamation League" (karalamacılığa karşı birlik) adlı Musevi örgütü de katıldı. Örgüt, Vatikan'ın başkasını (Musevileri) dinini değiştirmeye çağrılmasına açıkça karşı çıkmamasını eleştirerek, Katolik Kilisesi'nin "iki adım ileri, 3 adım geri attığını" vurguladı.

dunyabulteni



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs