En Sıcak Konular

İsrail Batı Şeria'da 10 yol barikatını kaldırdı

6 Nisan 2008 13:42 tsi
İsrail, bir süre önce bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ısrarlı baskılarının ardından, Batı Şeria'da kaldırma sözünü verdiği 50 yol barikatından 10'u ile Eriha'nın girişindeki bir askeri kontrol noktasını kaldırdı.

Yeni uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını düşünen Filistinliler ise kendi toprakları üzerinde inşa edilmiş ana yollara çıkma yasaklarına karşı mücadelelerini sürdürüyor.
 
İsrail ordusu, geçen hafta içinde Ramallah, Nablus, Tulkarem ve Kalkilya bölgelerinde 10 yol barikatını kaldırdı.
 
Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Rice'a verdiği sözler doğrultusunda İsrail ordusu, Ramallah ve Eriha'yı birbirine bağlayan yol üzerindeki Rimonim askeri kontrol noktasını da söktü.
 
Bununla birlikte, Kudüs'te İsrail kimliğine sahip Filistinliler için başlatılan yeni uygulama, insan hakları örgütlerini endişeye sevketti.
 
İnsan hakları örgütü B'tselem, İsrail kimliğine sahip, araçları İsrail plakası taşıyan Doğu Kudüslülerin Har Homa (Ebu Gneym Tepesi) yerleşiminin güneydoğusundaki Mizmoriya askeri kontrol noktasından geçişlerinin engellendiğini bildirdi.
 
B'tselem sözcülerinden Anat Barsella, diğer İsrail vatandaşlarıyla, Doğu Kudüslü Arapların aynı kontrol noktasından geçişlerinin önlenmesinin bir ilk olduğunu belirtirken, "bu gelişmenin kendilerini kaygılandırdığını" ifade etti.
 
Zaatar olarak da adlandırılan geçiş noktası, Doğu Kudüs'teki Filistinlilerce, Beytüllahim'e ve Kudüs'ün çevresindeki köylere ulaşmak için kullanılan kısa geçiş noktalarından biriydi.
 
Yeni kontrol noktaları
 
Doğu Kudüslüler, yeni uygulamadan nasibini alırken, Batı Şeria'daki Filistinliler için kaldırılan barikatlar, gündelik yaşamlarında kolaylık sağlayacak önemde gözükmüyor.
 
Zira, Batı Şeria'daki yol barikatları, askeri kontrol noktaları ve ayırımcı duvar ve çitler aynı şekilde ağırlığını hissettiriyor.
 
Filistin ulusal birlik hükümeti eski bakanlarından, Filistin Ulusal İnisiyatifi Başkanı Mustafa Barguti'ye göre, İsrail'in Rice'e verdiği "50 yol barikatının kaldırılarak, Filistinlilerin yaşamlarının kolaylaştırılması" sözü, iki yüzlülükten başka bir şey değil.
 
ABD'nin Annapolis kentinde geçen yıl 28 Kasım'da barış konferansı düzenlenmesinden bu yana da askeri kontrol noktalarının sayısının arttığını ve 521'den 580'e çıktığını belirten Barguti, Tulkarem'in Bala köyünde, İsrail ordusunun 31 Mart günü yeni bir kontrol noktası oluşturduğunu, aynı gün basın temsilcilerini çağırarak bu kontrol noktasını medya önünde kaldırıldığını öne sürdü.

cnnturk



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs