ABD bölündü! | " /> ABD bölündü! | "/>

En Sıcak Konular

Bu sefer ABD bölündü!

6 Nisan 2008 11:48 tsi
Bu sefer ABD bölündü!
ABD’li bir albayın, Türkiye’nin 18 ilini sözde "Kürdistan" haritası içinde göstermesi iki ülke arasında büyük krize neden olmuştu. Şimdi ise sıra Amerika'da... Kaliforniya'yı Meksika sınırları içinde gösteren harita ABD'yi fena halde kızd

Türkiye'nin sınırlarını değiştiren çok harita gördük. Şimdi ise Kaliforniya'yı Meksika sınırları içinde gösteren harita ABD'yi fena halde kızdırdı.

Biz nasıl olduğunu biliriz. Çünkü Türkiye'nin sınırlarıyla oynayan haritaları çok gördük.
Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde 15 Eylül 2006’da verilen bir seminere konuşmacı olarak katılan ABD’li bir albayın, Türkiye’nin 18 ilini sözde "Kürdistan" haritası içinde göstermesi iki ülke arasında büyük krize neden olmuştu.
Şimdi ise sıra Amerika'da...

Ünllü İsveç şirketi, "Absolut" votkasının üreticisi, Meksika pazarına girerken, reklamını bir haritayla yaptı. "Absolut bir dünya" ya da "Mükemmel bir dünya" sloganıyla, Kaliforniya eyaletini Meksika sınırları içinde gösterdi. Meksika'da  reklam panolarını süsleyen harita Amerikalıları çileden çıkardı.

Absolut'un haritasında Meksika-Amerika sınırı oldukça kuzeye kaydırılmış. Sınır, tam da 1848'de yaşanan Meksika-Amerika savaşı dönemindeki yerinde. O dönemde Kaliforniya, Meksika'nın bir parçasıydı ve Alta Kaliyorniya adıyla biliniyordu. Savaş sonrası yapılan Guadalupe-Hidalgo anlaşmasıyla Kaliforniya Amerika'ya geçti.

Ancak Alta Kaliyorniya bölgesi çok büyük bir toprak parçası olduğundan, Amerika'ya geçtikten sonra Kaliforniya, Teksas, New Meksiko, Utah, Kolorado ve Arizona eyaletleri oluştu. Teksas aslında bu savaştan birkaç yıl önce Meksika'dan ayrılarak kendi başına bir devlet gibi varlığını sürdürüyordu. Ancak 1848'de gönüllü olarak Amerika'nın bir parçası haline geldi.

Amerikalılar, Absolut'un haritalı reklamını bir hakaret olarak gördüklerini söylerken, Meksikalılar "Absolut"a bayıldı. "Bu da bizim topraklarımızı talep etme yöntemimiz" diyorlar.

 

 

hurriyet



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,558 µs