O hikayenin aslı öyle değilmiş! | " /> O hikayenin aslı öyle değilmiş! | "/>

En Sıcak Konular

O hikayenin aslı öyle değilmiş!

6 Nisan 2008 10:47 tsi
O hikayenin aslı öyle değilmiş!
''Bir gün Bayburt'a senfoni orkestrası gelir. Konseri merak eden Bayburtlular salonu hınca hınç doldurur. Konser sonunda bir gazeteci, Bayburtlu bir vatandaşa senfoni konserini nasıl bulduğunu sorar. Bayburtlu cevap verir: (Bayburt Bayburt olalı böyle

Yıllardır anlatılan hikayeyi tersine çevirmek için bu olayın yaşandığı rivayet edilen Bayburt'a ''senfonik çıkartma'' düzenlenecek?

''Bir gün Bayburt'a senfoni orkestrası gelir. Tüm Bayburt halkı bu konseri izlemek için davetlidir. Konseri merak eden Bayburtlular salonu hınca hınç doldurur. Konser sonunda bir gazeteci, Bayburtlu bir vatandaşa senfoni konserini nasıl bulduğunu sorar. Bayburtlu cevap verir: (Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi)''...

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yıllardır anlatılan bu anekdotu tersine çevirmek için bu olayın yaşandığı rivayet edilen Bayburt'a ''senfonik çıkartma'' düzenleyecek. Orkestra, turne kapsamında 15 Nisanda Trabzon, 17 Nisanda Bayburtta seyirci karşısına çıkacak.

Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü ve Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği konserde, Bayburt ve Trabzon seyircisi, klasik müzik parçalarının yanı sıra, Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Bariton Tuncer Tercan'ın seslendireceği türküleri de senfoni orkestrasının yorumuyla dinleme fırsatını bulacak.

Tercan, Turgay Erdener'in düzenlemelerini yaptığı, anonim Tokat türküsü ''Sabahın Seherinde'', Aşık Emrah'ın ''Yarim Senden Ayrılalı'', babası Muhsin Tercan'a ait olan ''Düz Mahalle'' ile izleyici karşısına çıkacak. Sanatçı, programda ''Yemen Türküsü''nü de bağlama eşliğinde sanatseverlerle buluşturacak.

Konserde, Ferit Tüzün'ün ''Esintiler'', Nevit Kodallı'nın ''Telli Turna'', Rossini'nin ''Sevil Berberi'', Brahms'ın ''Macar Dansları'' ve Dvorak'ın ''Slav Dansları''ndan oluşan programı sunacak. Konserde, keman sanatçısı Hüseyin Ulutaş da Sarasate'nin ''Zigeunerweisen'' adlı eseriyle seyirci karşısına çıkacak.


-''BAYBURT'A ÖNEM VERİYORUZ''...-


CSO Genel Müzik Direktörü Gökmen, orkestrayı yoğun bir turne programının beklediğini söyledi.

Rusya'da düzenlenen Türk Kültür Yılı etkinliklerinin 8 Nisandaki açılışında kapsamında piyanist ve besteci Fazıl Say'ın ''Nazım Oratoryosu''na eşlik edeceklerini belirten Gökmen, bu konserin ardından yurda dönüşte Anadolu turnesine çıkacaklarını kaydetti.

Özellikle senfoni orkestrası olmayan kentlere önem verdiklerini ifade eden Gökmen, orkestranın yıllarca doğu illerine turne düzenlediğini, kendisinin de uzun zaman önce Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır turnesine katıldığını aktardı.

Bu turnede Bayburt durağına büyük bir önem atfettiklerini vurgulayan Gökmen, ''Özellikle de o esprili Bayburt fıkrasının kentinde konser vermemiz bizim için çok büyük bir anlam taşıyor. 'Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi' sözü, 'Bayburt Bayburt olalı böyle güzellik görmedi'ye dönüşecek. Bu değişecek'' dedi.

Turnede orkestrayı yönetmeyi özellikle tercih ettiğini dile getiren Gökmen, ''Bu konserleri özellikle yönetmek arzusundayım. Bu kentlerde orkestramı yalnız bırakmak istemedim. Çünkü buralara çok önem veriyoruz'' diye konuştu.


-''ASLINDA ÖYLE DE OLMAMIŞ...''-


Bayburt ile ilgili anekdotun da yanlış aktarıldığını belirten Rengim Gökmen, bu olayın aslının başka türlü olduğunu söyledi. Gökmen, meşhur anekdotun aslını şöyle aktardı:

''Şimdi anekdotun devamı şöyle gelişiyor. Soru sorulan Bayburtlu, önce şöyle demiş. 'Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi'... Gazeteci, 'peki beğenmediniz mi?' diye sormuş. 'Beğendim, beğendim aslında da demiş. Bütün fa diyezleri fa naturel çaldılar'... Yani, o kadar iyi biliyor ki onun için öyle konuşuyor.

Bununla ilgili benim başka yaşadığım ilginç olaylar da var. Süreyya Operası'nda arkada bayanlar oturuyor. Arada baktım birbirlerine bu Bayburt fıkrasını anlatıyorlar. 'Ben konuya müdahil olmak istiyorum, anlattığınız fıkranın doğrudan tarafı benim' dedim. O fıkranın devamını anlattım. Yani sonuçta, herhalde bu fıkranın da güncelliğiyle CSO büyük bir ilgi görecek.

İki ildeki sahnelerin büyük olmaması nedeniyle 52 kişilik bir sanatçı kadrosunun turneye katılacağını belirten Gökmen, ''Hafif, popüler klasikler seçildi. Bunlar arasında bazı türküler, keman soloları da olacak. Ben çok güzel bir etki yaratacağımızı düşünüyorum'' dedi.

Toplumun iyiyle, güzelle, nitelikli müzikle tanıştığı zaman hiç yabancılık çekmediğinin Devlet Opera ve Balesi'nin Mardin'deki konserinde de görüldüğünü ifade eden Rengim Gökmen, ''Daha sonraki planımızda Hakkari, Şırnak, Van'da konser vermek yer alıyor. Onu da 2008-2009 sanat sezonu için düşünüyoruz'' diye konuştu.


-''GÖNÜL İSTER Kİ...''-


CSO Müdürü Çağatay Akyol da klasik eserlerin yanı sıra, Türk bestecilerin yapıtları ve türkülerin de yer aldığı bir program hazırladıklarını belirtti.

Berlin'de 11 senfoni orkestrasının bulunduğunu, bunun gelişmişliğin göstergesi olduğunu dile getiren Akyol, ''Gönül ister ki, Türkiye'nin bütün illerinde senfoni orkestraları olsun. Böyle olursa her yıl mezun olan çocuklarımız da mesleklerini yapabilirler'' dedi.

Konserin Bayburt durağını merakla beklediklerini ifade eden Çağatay Akyol, ''Burada sanatseverlerle kucaklaşmak ve bu tatlı nükteyi artık eritmek istiyoruz. Bu, oradaki sanatseverlerin seveceği bir konser. Bundan sonra da senfoni orkestrasının bulunmadığı illere bu turnelerin sürekli olarak yapılmasını arzuluyoruz'' diye konuştu.

samanyoluhaber



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs