En Sıcak Konular

AB'nin Maliye Bakanları da dertli!

5 Nisan 2008 19:36 tsi
AB Maliye Bakanları, Avrupa'nın gelecekte sosyal güvenliğe kaynak bulabilmesi için biraraya geldi.

Slovenya'nın Brdo kentinde bir araya gelen maliye bakanlarının iki gün süren toplantısından sonra yapılan açıklamada, “Sosyal harcamaların verimliliği ve etkinliğinin artırılması, Avrupa'nın sosyal modellerinin başarılarını sürdürme kapasitesinde çok önemli bir etkiye sahip olacaktır” denildi.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, kötü hazırlanmış sosyal yardımların insanları iş aramaktan geri tutabileceğini söyledi.

AB hükümetleri, gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 13 ila yüze 33'lük kısmını sosyal yardımlara harcıyor.

AB maliye bakanları toplantıda ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetim Kurulu'nda Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelere daha fazla oy hakkı veren öneriyi destekleme kararı aldı.

Slovenya hükümetinin açıklamasında, maliye bakanlarının, IMF'de yapılması düşünülen değişiklikler konusunda birlikte hareket etme konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Açıklamada, “Bu reform, birçoğu gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dinamik ekonomilerin temsilinde önemli bir değişiklik sağlayacak ve yoksul ülkelere çok taraflı kurumların idaresinde fazla söz söyleme hakkı tanıyacak” denildi.

IMF'nin, Washington'da 12-13 Nisan'da yapılacak toplantısında, Çin, Hindistan ve Brezilya'ya daha fazla oy hakkı verilmesi, ABD, Japonya, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra Rusya ve Arjantin'in oy hakkının düşürülmesi planlanıyor. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, geçen ay yönetim kurulundaki 24 üye ülkeden 5'i hariç diğerlerinin bu değişikliklerini desteklediğini söylemişti. Mısır, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve Arjantin'in değişikliklere karşı çıkmış ya da çekimser kalmıştı.

Plan kabul edilirse, bu IMF'nin 60 yıldır oylama sistemindeki en kapsamlı gözden geçirmelerden biri olacak. Bu değişiklikle, gelişmekte olan ülkelerin oy hakkı yüzde 39,4'ten yüzde 42,1'e yükselecek.

Bu arada, siyasetçilerin ve merkez bankaları yöneticilerinin, enflasyonla mücadele için ücretlerin sınırlandırılması yönündeki çağrılarını protesto için Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da binlerce işçi sokaklara döküldü.

Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Başkanı John Monks, Avrupa'daki 30 milyondan fazla işçinin “yoksulluk ücretlerini” iyileştirme kararlılığında olduklarını ve şirketlerin üst düzey yöneticileri ile işçilerin ücretleri arasındaki 300 kat farka dikkat çekmek için bu gösteriyi düzenlediklerini söyledi.

Almanya İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Reinhard Dombre de “Bu, Avrupa'nın tümündeki duruma karşı yapılmış bir protesto” dedi. Gösteriye polise göre 10 bin, organizatörlere göre ise 35 bin kişi katıldı.

hürriyet



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs