En Sıcak Konular

Lüks semtte oturana ekmek 1 YTL

5 Nisan 2008 16:53 tsi
Beşiktaş, Levent gibi İstanbul’un kalburüstü semtlerinde ekmek 1 YTL’den satılmaya başladı. Oysa Esenler gibi semtlerde 300 gram ekmek hâlâ 70 kuruştan satılıyor.

İstanbul Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer zammın kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, “Kasım ayında 50 kiloluk unu 32 YTL’den alıyorduk. Şimdi fiyat 47 YTL’ye çıktı” dedi

Undaki fiyat artışı sonunda ekmeğe de yansıdı ve İstanbul’da ekmeğe zam yapıldı. 70 kuruşa satılan 300 gramlık ekmeğin fiyatı 1 YTL oldu. Zamlı yeni fiyatlar ise İstanbul’un her yerinde uygulanmıyor. Özellikle Levent gibi İstanbul’un lüks semtlerinde yeni fiyat uygulamasına geçilirken Esenler gibi varoş semtlerde ekmek, eski fiyatın da altında satılıyor.

İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer, son zammın 23 Kasım 2007 tarihinde yapıldığını ancak aradan geçen süre içinde un fiyatlarının çok arttığını belirtti: “Kasım’da 50 kg un çuvalının fiyatı 32 YTL’ydi. Şimdi 47 YTL’ye çıktı. Bu şartlar altında zam yapmak kaçınılmaz oldu.”
Özer, zam uygulamasının İstanbul’un tamamında başlamadığını belirtti: “İstanbul’da 5 bin fırın var. Bunların 3 bin 500’ü bizim odamıza, 700 kadarı da İTO’ya bağlı. 700 kadar da kaçak fırın var. İTO’ya bağlı olan fırınlar zam için başvuruda bulundu ve talepleri kabul edildi. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na zam için başvuruda bulunduk ancak daha onaylanmadı. Bu sebepten İstanbul’da şu anda farklı fiyat uygulaması var. Bizim fiyatımız kilo başına 2.5 YTL. Yeni zamlı fiyat ise 2.80.”

’Kriter, alım gücü’

* Ekmeğin satışını, halkın alım gücü değiştiriyor. Örneğin alım gücü yüksek kişilerin yaşadığı Beşiktaş’a bağlı Levent’te yeni fiyat uygulamasına hemen geçildi.
* Nispetiye Caddesi’ndeki Mehmet Korkmaz yeni uygulamaya geçtiklerini söylüyor ve 150 gram ekmek sattıklarını belirtiyor. 150 gram ekmeğin fiyatı 50 kuruş.
* Orta gelirli vatandaşların yaşadığı Kağıthane’de ise zamlı tarife uygulanmıyor. Ekmeğin kilogramı 2.5 YTL ve 200 gram ekmeğin fiyatı 50 kuruş.

Çağlayan’da eski tarife
* Çağlayan’daki fırın işletmecisi Şenol Baltacı, eski tarifeye göre ekmek sattıklarını belirtiyor.
* Esenler’de 150 gram ekmek 35 kuruştan, 300 gram ekmek ise 70 kuruştan satılıyor. Bir başka ifadeyle kilosu 2.3 YTL’ye denk geliyor. Yani uygulanan fiyat listesinin de altında.
* Fırın işletmecisi İsmail Doğan fiyat düşüklüğünü şöyle anlatıyor: “Buradaki vatandaş çok ekmek yer. Eğer ona normal listeyi uygularsanız ekmek almaz.”

Ekmek nerede kaça satılıyor?

Esenler:
150 gram 35 kuruş
300 gram 70 kuruş
1 kilo 2.3 YTL
Kağıthane:
200 gram 50 kuruş
400 gram 1 YTL
1 kilo 2.5 YTL
Levent:
300 gram 1 YTL
150 gram 50 kuruş
450 gram 1.5 YTL

(Vatan)
 



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs