tersyüs edilmek isteniyor | " /> tersyüs edilmek isteniyor | "/>

En Sıcak Konular

Halk iradesi tersyüs edilmek isteniyor

5 Nisan 2008 14:30 tsi
Halk iradesi tersyüs edilmek isteniyor AK Parti'ye açılan kapatma davasına en çarpıcı yorum ABD'den geldi. Kongre üyesi Robert Wexler, davanın ne anlama geldiğini bir cümle ile özetledi.

ABD Kongresi Türk Dostluk Grubu Eşbaşkanı Florida Milletvekili Robert Wexler, yargı yoluyla halkın iradesinin tersine çevrilmesi tehlikesi bulunduğunu belirterek, “Türkiye'deki gelişmeleri taraf olmaksızın büyük bir ihtiyatla takip ediyoruz. Halkın iradesinin tersyüz olmasıyla karşı karşıya gelmesi endişe verici” dedi. “Demokratik olarak seçilmiş hükümet ve halkın iradesinin kurban edilmesi tutarsızdır” diyen Wexler, ABD ile Türkiye arasında son dönemlerde yaşanan iyi ilişkileri de hatırlatarak, “İç çekişmeler yüzünden parlak geleceğin tehlikeye atıldığı”na dikkat çekti.

İHTİYATLA YAKLAŞIYORUZ

Wexler, AK Parti'nin kapatılması davasında bir Amerikalı olarak taraf tutmasının sözkonusu olamayacağını belirterek, “Ancak gelişmeleri büyük bir ihtiyatla elbette izliyoruz” dedi. Wexler, 'Ben Türk değilim, Amerikalıyım. Türkiye'de oy vermiyorum. Türk halkı Başbakan Erdoğan için oy verdi. Türk halkı yine büyük bir tartışmanın ardından Cumhurbaşkanı olması için Abdullah Gül'e destek verdi. Eğer halkın tercihlerini tersine çevirmeye kalkışırsanız demokratik bir toplum olarak bir fonksiyon gösteremezsiniz” diye konuştu. Bir Amerikalı olarak başörtüsü ve benzeri tartışmaların içinde olamayacağını, bu konularda taraf olamayacağını ifaden eden Wexler, “Bu benim işim değil. Beni Türkiye ile ABD'nin ilişkileri ilgilendirir. Türkiye'de seçimle gelmiş insanlar var. Yargı kararlarıyla halkın iradesinin tersine çevrilmesi durumu ortaya çıktığı zaman bu oldukça endişe verir” dedi.

PARLAK GELECEK TEHLİKEDE

Türkiye'nin Ortadoğu barışında, İsrail-Filistin barış süresinde ve İsrail-Arap çatışmalarında her zaman çok özel yapıcı rol oynadığını ve bunun ABD'de büyük bir takdirle karşılandığını belirten Wexler, “Bugün beni en çok endişelendiren konu, demokratik ilkelerin karşı karşıya bulunduğu tehlike. Gerçekleştirdiği ekonomik, politik, inanç özgürlükleri ve askeri güç üzerinde sivil kontrol reformları sonrasında AB'ye her geçen gün biraz daha yaklaşan bir ülkenin, bir yandan da demokratik bir seçim sonrası seçilmiş hükümet ve ülkede halkın iradesinin kurban etmesi tutarszılık oluşturuyor. Bunlar tehlikeli gelişmeler” şeklinde konuştu.

Ilımlı islam iddiaları saçma

Ömer Taşpınar'ın iki ülke ilişkileri çerçevesinde Türkiye'deki laik kesimin ABD'nin AK Parti ile “ılımlı islam projesini” gerçekleştirmek istediğini, bunun kapatma iddianamesinde yer aldığını hatırlatması üzerine tekrar söz alan Wexler, sözkonusu iddiaları “saçmalık” olarak nitelendirdi. Böyle bir şeyin olmadığını söyleyen Wexler, “Türkiye'de herhangi birisinin, ABD hükümetinin Türkiye'de dini etkileme yönünde bir organizsayon içinde olduğunu iddia etmesi temelsiz bir iddia. Bunu yapmakta bizim bir çıkarımız olamaz. Türkiye'deki Müslüman inanca ve tarihine büyük saygı duyuyoruz. Atatürk'ün kurduğu ve demokratik olarak ilerlemeye devam eden Türk toplumuna büyük saygı duyuyoruz” dedi. Kıbrıs'ta seçimlerin yapıldığını ve yeni bir yönetimin işbaşına geldiğini, bu yönetimin Türk yönetimi ile iyi ilişkiler içinde olduğunu, ayrıca Türkiye'nin Ortadoğu'da çok özel yapıcı roller üstlendiğini hatırlatan Wexler, “Yeni fırsatlar var. Ancak bu fırsatların kaçırılması sözkonusu” dedi. Her zaman olmasa da Türkiye'nin çoğunlukla yapıcı bir şekilde bölgesel stratejilerin içinde olduğunu belirten Wexler, Türkiye'nin Amerika ile ilişkilerinin geleceğine daha olumlu bakıldığı bir dönemde bunların “iç kavgalar yüzünden tehlikeye atıldığını” söyledi.

Amerika demokrasiden yana tavır alacak

Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, Başsavcısı Yalçınkaya'nın iddianamesinin iki sayfasında AK Parti'nin “zanlı” duruma düşmesine gerekçe olarak ABD ile ilişkilerinin gerekçe olarak gösterildiğini ifade ederek, ABD'nin burada izleyeceği en akılcı stratejinin Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesine ve demokrasisine destek vermesi olacağını söyledi. Taşpınar, sivil bir anayasa hazırlanması gerektiğini AK Parti'nin bunu yapması durumunda AB'den ve ABD'den çok daha güçlü destek sağlayacağını sözlerine ekledi.

Ajanslar



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs