'Cerrah'i müdahale! | " /> 'Cerrah'i müdahale! | "/>

En Sıcak Konular

Dink suikastine 'Cerrah'i müdahale!

5 Nisan 2008 12:22 tsi
Dink suikastine 'Cerrah'i müdahale! Dink suikastında pergelin ayağı genişliyor. Ailenin suç duyurusunu işleme koyan savcılık, İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah hakkında soruşturma açtı.

19 Ocak 2007’de öldürülen Hrant Dink’in eşi ve çocukları, avukatları aracılığı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı. Suç duyurusu dilekçesinde “Celalettin Cerrah ve diğer emniyet görevlilerinin, Türk Ceza Kanunu’nun 83/2-a maddesinde belirtilen ’Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemeden doğan bir yükümlülüğü’yerine getirmemiş ve ihmali davranışı Hrant Dink’in ölümü ile sonuçlanmıştır” deniliyordu.

Suç duyurusunu değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyayı Fatih Cumhuriyet Savcılğı’na gönderdiği belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında gerekli soruşturmanın yürütülerek cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesinin istendiği suç duyurusu ile ilgili olarak Fatih Cumhuriyet Savcılğı müdahil avukatları ifade vermek için çağırdı.

İfadeleri alan savcılık, elde ettiği bilgiler doğrultusunda, İstanbul Emniyit Müdürü Celalettin Cerrah hakkında soruşturma başlattı.

İstanbul Valisi soruşturma izni vermemişti

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkında; “Hrant Dink’in öldürülebileceği yönünde, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden gelen ihbar yazısını dikkate almadıkları gerekçesiyle, suikastten sonra inceleme başlatıldı. İstanbul Valiliği, 28.02.2007 tarihli kararı ile Güler hakkında soruşturma izni verdi. Cerrah hakkında ise soruşturmaya izin vermedi.

Dink ailesinin avukatlarının Cerrah hakkındaki karara yaptıkları itiraz İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Cerrah ve Güler hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Mülkiye Müfettişleri’nin raporunda şöyle denilmişti: “İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in görevini yapmakta ihmal gösterdiği, hakkında ’soruşturma izni verilmesi’ gerektiği... Trabzon’dan gelen yazıdan haberi olmadığına göre İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’a cezai sorumluluk yüklenemeyeceği, hakkında ’soruşturma izni verilmemesi’ gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Hrant Dink geçen yıl öldürülmüştü

Hrant Dink, İstanbul Halaskargazi Caddesi’nde 19 Ocak 2007’de Genel Yayın Müdürlüğü yaptığı Agos gazetesine giderken öldürülmüştü. Cinaleti işlediği belirtilen Ogün Samast olaydan 36 saat sonra Samsun’da yakalanmıştı.

Dink'teki sır isim Deveci

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, Trabzon'da Rahip Santoro öldürülmeden evvel Hrant Dink suikastını azmettiren Yasin Hayal ile birlikte polisin teknik takibe aldığı Hasan Deveci'nin adının neden hiçbir yerde geçmediğini sordu. Polisin dinleme izni yazısında Hayal ile Deveci'nin isminin birlikte geçtiğini ifade eden avukat Çetin, "Polisin talep yazısında 'Yasin Hayal ile irtibatlı bir isim' olarak belirtiliyor. Ancak Deveci, hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığı ve Hayal ile aralarında nasıl bir ilişki olduğu halen çözülemedi" dedi. Çetin, İnsan Hakları Ortak Platformu'nun düzenlediği "Katılımcı Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü İçin Paylaşım Toplantısı" nda konuştu.

DEVECİ MUAMMASI
Çetin, Trabzon'da öldürülen Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro cinayetiyle ilgili dava dosyasında ortaya çıkan bir belgeye dikkat çekerek şunları söyledi: "Trabzon Emniyeti, cinayetten üç ay önce rahip Santoro'nun 'Pontus' adı altında bölücü faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle telefonlarını dinleyebilmek için Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nden izin istemiş. Trabzon polisi, aynı gün iki kişinin daha telefonlarını dinleyebilmek için başvuruda bulunmuş. O iki kişiden biri Hasan Deveci diğeri de Yasin Hayal. Polis yazısında, Hayal ile Deveci'nin 'Selefi-Vahabi' düşüncesini benimsediğini, aşırı radikal fikirleri olan başka isimlerle irtibatta olduğunu belirtmiş. Polisin, Rahip Santoro, Hayal ve Deveci'yi neden aynı gün dinlemek için başvurduğu bilinmiyor. Deveci, polisin talep yazısında 'Yasin Hayal ile irtibatlı bir isim' olarak belirtiliyor. Ancak bugüne kadar Deveci hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığı ve Hayal ile aralarında nasıl bir ilişki olduğu çözülemedi." Çetin, ihbarları dikkate almadığı öne sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz'ün cinayet kapsamında İstanbul'da yargılanması için savcılığa başvurduklarını kaydetti.

Sabah/Ajanslar



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs