Hizbullah'ı fişledi | " /> Hizbullah'ı fişledi | "/>

En Sıcak Konular

Abbas Hizbullah'ı fişledi

5 Nisan 2008 12:15 tsi
Abbas Hizbullah'ı fişledi Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın, Lübnan Hizbullah’ı hakkında bilgi topladığı iddiası belgelendi. İsrail’le savaşan örgütün neden fişlendiğ anlaşılamadı.

Filistin’de faaliyet gösteren Önleyici Güvenlik Güçleri’ne ait ele geçen bazı resmi evrak, bu güçlere bağlı uzantıların Lübnan’da İsrail işgaline karşı mücadele eden Hizbullah hareketi hakkında bilgi topladığını ortaya koydu. Belgeye göre, Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmut Abbas’a doğrudan bağlı olan bu güçler, Hizbullah’ın silahlarını nerede sakladığını, askerlerini nasıl eğittiğini, direnişçileri nasıl silahlandırdığı hakkında İsrail’e bilgi sağlıyor.

Belgelerde ne var?

Belgelerden ilki, Önleyici Güvenlik Güçleri’nin Hizbullah’ın hazırlıklarıyla ilgili izlenimlerini aktarıyor. Önleyici güçler, belgelerin üzerinde bulunan tarihten itibaren iki ay içerisinde Hizbullah’ın İsrail’le nihai bir savaşa hazırlandığını, bu amaçla savaşçılarını eğittiğini ve silahlandırdığını iddia ediyor.


Belgede aynen şu ifadeler geçiyor: “Hizbullah, bütün askeri levazımatı Güney bölgesine taşıdıktan sonra, yüzlerce genci Beyrut’ta ve Beyrut’un güney banliyölerinde silahlandırıyor ve eğitime tabi tutuyor. Hizbullah ayrıca Beyrut’un banliyölerinde büyük silah depoları kurarken bu depolara büyük miktarlarda silah sevkiyatı gerçekleştiriyor. Bunlar birinci belgede yazılanlar..

Bu istihbaratı İsrail’e mi veriyor?

İkinci belgede ise önleyici güçlerin, Hizbullah’ın bütün faaliyetlerini takip ettiğini, kullandığı yolları, muhtemel bir savaşta kullanmayı düşündüğü taktikleri tespit ettiği belirtiliyor. Önleyici güçlerin dış ilişkiler bürosunun imzasını taşıyan belgede, yapılan takipler şu ifadelerle aktarılıyor: “Hizbullah Beka ile Güney Lübnan arasındaki bağlantıyı sağlamak için artık yeni bir yol kullanıyor. Hizbullah, silahların kamyonlar ve TIR’larla taşındığı vakti de değiştirdi. Hareket ayrıca Bekaa’da Güney Lübnan’la irtibatını kolaylaştırmak için bostan ve tarlalar satın almış bulunuyor.”


Belgede ayrıca “Hizbullah, Beyrut’a ve Beyrut’un banliyölerine çok miktarda silah, patlayıcı ve cephane sokmuş durumda. Hareket, kendisine bağlı bütün grup ve militanları silahlandırıyor.” ifadeleri kullanılıyor.
Belgede ayrıca Hizbullah’ın Sayda kentindeki Sünnileri, Nasırcı Parti “Üsame Sa’d Grubu” aracılığıyla silahlandırmayı başardığı ve bu silahlandırmanın tüm mali külfetini yüklendiği kaydediliyor.
Belgede dikkat çeken bir başka iddia ise, Suriye’nin Emel Hareketi’ni uçaksavarlarla donattığı ve ağır silahlar verdiği iddiası..Belgede bunun bir ilk olduğu beliriliyor.

Stratejik istihbarat bilgileri!

Üçüncü belge ise nispeten daha yakın bir zamana ait. 3 ağustos 2007 tarihini taşıyor. Hizbullah’ın Suriye’den gelen yardımları Güney Lübnan’a daha kolay ulaştırması için el-Fethu’l İntifada’dan ve Filistin halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık’tan yardım istediği belirtiliyor. Belgede, Bekaa’nın batısına ve özellikle de nüfusunun çoğu Şii olan, kültürel ve siyasi planda Hizbullah’ın kalesi olan Sahmer ve Yahmer adlı bir köye, el-Fethu’l İntifada’dan bir grubun bu merkezlerin korunmasını sağlamak üzere gittiği belirtiliyor.
Dördüncü belgede ise, önleyici güvenlik güçlerinin Hizbullah’ın güvenlik teşkilatını Mısır, Ürdün ve ABD istihbaratı adına izlediği, böylelikle Hizbullah liderlerinin tasfiye edilmesinin sağlanmaya çalışıldığı belirtilirken aynı takibatın Hizbullah tarafından da yapıldığı ve kendi liderlerine suikast düzenlemek isteyen yabancı kişilerin isimlerinin tespit ederek tasfiye etmeye çalıştığını kaydediyor. Bu çerçevede Lübnan güvenlik teşkilatının ülkeye giriş yapan bütün yabancıların tespit edilmesi için kaydı yapılan pasaportların bir nüshalarını Hizbullah yetkililerine teslim edildiği ifade ediliyor.

TİMETURK



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,865 µs