En Sıcak Konular

3 kişiden ikisi kapatmaya karşı

5 Nisan 2008 11:33 tsi
3 kişiden ikisi kapatmaya karşı Bugün seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır? AKP'nin kapatılmasına halkın yüzde kaçı karşı? Kaçı kapatılsın dedi? GENAR'ın yaptığı son araştırma, Türk halkının nabzını ortaya koydu.

Genar araştırma şirketi tarafından yapılan araştırma, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına, halkın büyük bir bölümünün karşı olduğunu ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 66'sı kapatma davasına karşı çıkarken, kapatılmayı destekleyenlerin oranı yüzde 34. Araştırmaya katılanların yüzde 94'ü AK Parti iktidarı döneminde hayat tarzlarına herhangi bir müdahalenin olmadığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 96.4'ü partinin kapatılması durumunda siyasi tercihinde bir değişiklik yapmayacağını belirtti. Başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin bir soruya ise katılımcıların yüzde 69'u yasağının kaldırılması yönünde görüş bildirdi. CHP'ye oy verenlerin yüzde 15'i de yasağın kaldırılmasını destekliyor.

http://www.iyibilgi.com/images/haber/22280.jpg

 

Ankete katılanların yüzde 71'i CHP'nin başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini mahkemeye götürmesini doğru bulmuyor. Katılımcıların yüzde 59'u Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü başarılı bulurken, Gül'ün Cumhurbaşkanlığına yeniden aday olması durumunda ise yüzde 56.4 oy verme yönünde görüş bildirdi.

Araştırmada bugün bir seçim olması durumunda partilerin oy oranları ile ilgili bilgilere de yer verildi. Buna göre yapılacak ilk yerel seçimler'de AK Parti'nin alacağı oy oranı yüzde 51.5'e olası bir genel seçimde ise yüzde 49'a yükseldi.

Anket nasıl yapıldı?

Anket Genar Araştırma Şirketi tarafından Mart ayının son haftasında Türkiye-Toplum-Siyaset Araştırması siyaset sosyoloğu M. Tevfik Göksu ve siyaset bilimci Mustafa Şen yönetiminde Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Konya, Samsun, Gaziantep, Erzurum, Kayseri, Tekirdağ, Trabzon, Malatya, Diyarbakır'ın iiçinde olduğu 14 ilde 2 bin 159 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Araştırmada, partilerin kapatılmasıyla bir sonucun elde edilip edilemeyeceğine dair çarpıcı bir soru yer aldı. Ankette yer alan veriler kapatma davasıyla bir siyasi partiyi kapatarak netice elde etmenin mümkün olmadığını ortaya koydu. Seçmenlerin ezici bir çoğunluğu partilerinin kapatılması durumunda siyasi görüşlerinde değişiklik yapmayacaklarını söyledi. “Kapatılma davası siyasi tercihinizde bir değişiklik yaptı mı?” şeklindeki soruya katılımcılar yüzde 96.4'ü hayır cevabı verdi.

AK Parti hükümeti döneminde yaşam tarzlarına müdahale edilip edilmediğiyle ilgili soruya ankete katılanların yüzde 93.9'u hiçbir müdahaleyle karşılaşmadıklarını yüzde 6.1 ise müdahale ile karşılaştıkları cevabını verdi. Yaşam tarzına müdahale edildiğini söyleyenler, “Ekonomik sorun yaşadım, iş olanakları azaldı, sosyal yaşantı kısıtlandı, toplum muhafazakârlaştı, çevremden kapanmamı istediler, fikir bazında baskı arttı, türban takmayanlara farklı bakılmaya başlandı” gibi soyut konular ileri sürdü.

Araştırmaya göre halkın büyük bir çoğunluğu kapatma davasını desteklemiyor. Ankette yer alan “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AK Parti hakkında açtığı kapatma davasını destekliyor musunuz?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 66'sı 'desteklemiyorum' cevabı verdi. 'Destekliyorum' diyenlerin onaranı ise 34'te kaldı. Kapatılma davasına CHP'li seçmenin yüzde 87'si, MHP'li seçmenin yüzdü 46'sı, ve GP'li seçmenin ise 72'si destek veriryor.

Ankete katılanlara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili sorular da yöneltildi. Buna göre halkın yüzde 59.4'ü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü başarılı bulduğunu belirtirken, % 40.6'sı ise başarısız bulduğunu kaydetti. Bugün bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması ve bu seçimde Abdullah Gül'ün aday olması durumunda ise katılımcıların %56.3'ü Abdullah Gül'e oy vereceğini, % 43.7'si ise vermeyeceğini söyledi.

http://www.iyibilgi.com/images/haber/22279.jpg

 

CHP, MHP'den oy koparttı

'Bugün bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' sorusuna ankete katılanların yüzde 48.8'i AK Parti cevabını verdi. CHP'ye oy verenlerin oranı yüzde 21.3 olurken, MHP'ye oy verenlerin oranı ise yüzde 13.7, DTP'ye oy verenlerin oranı ise yüzde 4.9'da kaldı. 'Bu gün yerel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' sorusuna ise ankete katılanların yüzde 51.5' AK Parti'ye oy vereceğini söyledi. Katılımcıların yüzde 23.5'i CHP'ye, yüzde 11.4'ü MHP'ye yüzde 4.9'u da DTP'ye oy vereceğini ifade etti.

http://www.iyibilgi.com/images/haber/22281.jpg

BAŞÖRTÜSÜ SERBEST OLSUN

Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılıp kaldırılmaması konusu da halka soruldu. Ankete katılanların yüzde 68.5'i başörtüsünün serbest olmasını istediğini söylerken, yüzde 31.5'i ise yasağın devam etmesi gerektiğini belirtti. Bu arada anket “üniversitelerde başörtüsü yasak olmalı” diyenlerin çoğunun CHP'li seçmen olduğunu ortaya koydu.

Diğer yandan CHP'ye oy vereceğim diyen seçmenin yüzde 15'i de üniversitelerde başörtüsünün serbest olması gerektiğini kaydetti. Bu arada “üniversitelerde başörtüsü serbest olmamalıdır” diyenlerin yüzde 15'i ise yasağın CHP tarafından kaldırılmış olması durumunda başörtüsünün üniversitelerde serbest olmasını destekleyeceklerini söyledi.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 71.1'i üniversitelerde başörtüsü serbestliği amacıyla yapılan anayasa değişikliğinin iptali için CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini desteklemediğini belirtti.

Yeni Şafak



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,510 µs