kartını açtı: Geri dur ABD! | " /> kartını açtı: Geri dur ABD! | "/>

En Sıcak Konular

Putin de kartını açtı: Geri dur ABD!

5 Nisan 2008 10:51 tsi
Putin de kartını açtı: Geri dur ABD! Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'yı da içine alacak şekilde doğuya doğru genişlemesini 'doğrudan tehdit' sayacaklarını söyledi.

Gelecek ay koltuğunu Dimitri Medvedev'e devredecek olan Putin, Romanya'nın başkenti Bükreş'teki zirvede NATO liderleriyle bir araya geldi.

"Yapıcı" olarak nitelediği görüşmelerden tatmin olduğunu belirten Putin, soğuk savaş dönemine geri dönüşün hiçkimsenin çıkarına olmadığını söyledi.

Gürcistan ve Ukrayna'nın üyeliği konusundaki itirazlarını dile getiren Rus lider, bu konuda verilen güvencelerin yeterli olmadığını, vaatler üzerine ulusal politika inşa edemeyeceklerini belirtti.

Vladimir Putin Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Avrupa'da kurmayı planladığı füze savunma sisteminin de "güven ortamı yaratılmasına katkıda bulunmadığını" kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Schaeffer de Putin'le yapılan görüşmelerin samimi geçtiğini ancak herhangi bir ilerleme sağlanamadığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Gürcistan'ın bir gün ittifaka katılacağından şüphesi olmadığını söylemişti.

NATO üyesi ülkeler dün füze savunma sistemine destek vermişlerdi.

Rusya ABD'nin bu yöndeki planına sert şekilde karşı çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin füze savunma sistemi, bölgeye doğru hareket eden füzeleri havada vurmak üzere Polonya'ya 10 füze bataryası, Çek Cumhuriyeti'nde de bir radar sistemi konuşlandırmayı öngörüyor.

NATO üyelerinin ABD'ye füze savunma sistemi konusunda destek vermesi, Amerikan diplomasisi için önemli bir zafer olarak görülüyor.

NATO zirvesinde, Ukrayna ve Gürcistan'a ise yeşil ışık yakılmamış, bu iki ülkenin üyelik statüsü elde etmeye hazır olmadıkları sonucuna varılmıştı.

Zrvede Arnavutluk ve Hırvatistan'ın üyeliklerinin önü açılırken, Makedonya ise Yunanistan'la arasındaki sorunlar nedeniyle üyeliğe davet edilmemişti.

Yunanistan Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklese de öncelikle bu ülkenin adının değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Zira, Makedonya aynı zamanda Yunanistan'ın kuzeyindeki bir bölgenin adı ve Atina, bu nedenle Makedonya ismini kendi topraklarına yönelik bir hak iddiasıyla ilintilendiriyor.

 



Bu haber 979 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs