En Sıcak Konular

DSP'li vekilin takıntısı: AK Parti mi, AKP mi?

4 Nisan 2008 23:14 tsi
DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltılışı sorusuna Devlet Bakanı Mehmet Aydın, açıklık getirdi. TDK'ya göre AK Parti mi, AKP mi?

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ''kurum, kuruluş ve derneklerin, adlarını belirledikleri gibi adlarının kısaltmalarını da belirleme özgürlüğüne sahip olduğunu'' ifade ederek, ''Partinin kısaltılması, tüzükte 'AK Parti' olarak belirtildiğinden, böyle bir adlandırma, kısaltmalarla ilgili kurallara aykırılık göstermiyor'' dedi.

Aydın, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltılışının, Türk Dil Kurumu kurallarına göre, ''AKP'' olması gerekip gerekmediğine ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi.

Kısaltmanın; bir kelime, terim, özel adın, içerdiği harflerden biri veya birkaçıyla daha kısa olarak ifade edilmesi, sembolleştirilmesi olduğunu belirten Aydın, ihtiyaca göre her zaman kısaltma yapılabileceğini kaydetti.

Önemli olanın, yapılan kısaltmanın benimsenmesi, yaygınlaşması ve tutunması olduğunu vurgulayan Aydın, ''Kısaltmalarda herkesçe uyulan genel bir sistem bulunmamakla birlikte dilimizde bazı kuralların yerleştiği de görülmektedir'' dedi.

Türk Dil Kurumunun 2005'te yayımladığı Yazım Kılavuzunun ''Kısaltmalar'' bölümünde, ''Kuruluş adlarının kısaltmaları genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır'' kuralı bulunduğuna işaret eden Aydın, bu kuraldan ve bugüne kadar oluşan gelenekten hareketle, parti adlarının kısaltmalarında da aynı yolun izlendiğini bildirdi.

''HECELERLE DE KISALTMA YAPILABİLİR''

Aydın, ancak bazen adı oluşturan baş harfler yerine, addaki hecelerle de kısaltma yapıldığının görüldüğünü belirterek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Kurumlar, kuruluşlar, dernekler adlarını belirledikleri gibi adlarının kısaltmalarını da belirleme özgürlüğüne sahiptir. Bu adlar ve kısaltmaları, ilgili yasal mevzuat gereğince yasa, yönetmelik ve tüzüklerde yer almaktadır. Bu türden kısaltmalarda açık adı oluşturan sözlerin baş harfleri alınarak kısaltma yapılabildiği gibi açık addaki sözlerin ilk heceleri alınarak da kısaltma yapılabilmektedir. Açık addaki ''ve'' bağlacını kısaltmaya dahil etmeme gibi bir tutum olsa da kimi kuruluşlar ve şirketler hecelendirme yoluyla yapılan kısaltmalarda bağlaçlara da yer verebilmektedirler.''

''TBTAK DEĞİL, TÜBİTAK''

Kısaltmaların, baş harfler yerine hecelerden oluştuğuna dair örnekler de veren Aydın, ''Örneğin Anavatan Partisinin ilk kısaltması olan ANAP, partinin açık adıyla farklılık göstermektedir. 'Ana Vatan Partisi' adında geçen 'vatan' sözüne kısaltmada yer verilmemiştir. Türkiye Bilimsel Teknik ve Araştırma Kurumunun adı da 'TBTAK' biçiminde değil, ilk iki sözün ilk heceleri alınarak 'TÜBİTAK' biçiminde kısaltılmıştır. Bu uygulama da kısaltmaların bir türü olarak kurallaşmıştır'' dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisinin kısaltması da addaki ilk iki sözün baş harfleriyle bir hece oluşturularak yapıldığına, bu kısaltmanın, partinin tüzüğünde de yer aldığına işaret eden Aydın, şunları kaydetti:

''Partinin adı Adalet ve Kalkınma Partisi olduğuna göre ve bağlacı da bu adda yer almaktadır. Kısaltmaya ve bağlacının dahil edilmesi de edilmemesi de mümkündür.

Başka pek çok örnek gözönünde bulundurulduğunda açık adı Adalet ve Kalkınma Partisi olan kuruluşun kısaltmasının, tüzükte 'AK Parti' olarak belirtildiğinden böyle bir adlandırmanın, kısaltmalarla ilgili kurallara aykırılık göstermediği görüşüne varılmıştır.'' 



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs