En Sıcak Konular

Ahmedinejad: Askıya alma mazide kaldı

4 Nisan 2008 21:34 tsi
Ahmedinejad: Askıya alma mazide kaldı İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batılı ülkelerin hassas nükleer faaliyetlerin askıya alınması talebini bir kez daha reddetti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Japon Kyodo ajansına verdiği demeçte, “İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması müzakere edilecek bir konu değil. İran şu anda nükleer teknolojiye sahip bir ülkedir ve kendi nükleer teknolojisinden vazgeçmek için bir nedeni de yok” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın uranyum zenginleştirmeyi durdurması karşılığında İran’a yeni teşvik paketi hazırlığında olduğunun hatırlatılması üzerine Ahmedinejad, “Uranyum zenginleştirmenin askıya alınması mazide kalan bir konu. İran artık bu dönemi geride bıraktı” ifadesini kullandı.

Batılı ülkelerden İran’la müzakereye önkoşullu yaklaşmamalarını isteyen Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) dışında hiç kimseyle müzakere etmeyeceklerinin ve nükleer programlarını UAEK kuralları çerçevesinde sürdüreceklerinin altını çizdi.

Ahmedinejad, bazı Japon şirketlerinin nükleer programı yüzünden İran’da yatırım yapmak istemediklerinin belirtilmesi üzerine de İran’ın nükleer sorununun siyasi bir mesele olduğunu ifade ederek, “Japonya bağımsız bir ülkedir. Bu yüzden bize karşı girişimleri de bağımsız olmalı ve baskı yapmaktan kaçınmalı” dedi.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ay, hassas nükleer programını durdurmadığı için İran’a karşı üçüncü bir yaptırım kararı almıştı.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei’nin İran hakkındaki son raporunun nükleer programı üzerindeki bütün şüpheleri kaldırdığını savunan Tahran yönetimi, kararı kabul etmemiş ve dosyanın UAEK’ya dönmesi gerektiği yönündeki görüşünü tekrarlamıştı.

 



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs