En Sıcak Konular

İş Bankası tüccar devlet istiyor

4 Nisan 2008 19:56 tsi
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk ekonomisinin uluslararası rekabete karşı kendisini en iyi şekilde hazırlaması gerektiğini belirterek tüccar devlete ihtiyaç olduğunu savundu.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk ekonomisinin uluslararası rekabete karşı kendisini en iyi şekilde hazırlaması gerektiğini belirterek, ''Aksi takdirde dünyadaki rekabet sonucunda, topla tüfekle değil, ticaretle yeniliriz. Bunun için tüccar devlet olmayı başarmamız lazım'' dedi.

Özince, Palandöken Dağı'ndaki Palan Otel'de düzenlenen, İş Bankası bölge toplantısında yaptığı konuşmada, bölgedeki girişimcilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi, sorunların çözümlerinin ortaya konulması, bölgedeki ticaret ve sanayinin uluslararası standartlara kavuşturulması amacıyla toplantılar düzenlediklerini söyledi.

Dünyada ekonomideki rekabet ortamının çok hızlı bir şekilde değiştiğini ifade eden Özince, ''Rekabetin değişen dinamik yapısı iş dünyasını her geçen gün zorlamaktadır. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle küreselleşme eğilimi de her geçen gün güçlenmektedir. Küreselleşme ile birlikte müşterilere ulaşmak kolaylaşsa da kaliteli bir hizmet sunmak, verimliliği, sürekliliği ve karı artırmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu da tüm sektörleri değişime zorlamaktadır'' diye konuştu.

Türk ekonomisinin de kendi öz kaynaklarını kullanarak uluslararası ekonomideki rekabette başarılı olacağını kaydeden Özince, şöyle konuştu:

''Türk ekonomisinin mutlaka güçlü yönlerini geliştirerek, her yönde güçlü değil, en güçlü olan adalelerini daha da güçlendirerek uluslararası rekabette başarılı olabileceğine inanıyorum. Özellikle teşvik gibi uygulamalar seçilerek yapılmalı. Türkiye'ye dünya çapında üstünlük kazandıracak alanlara yatırım yapılması yararlı olacaktır. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere bazı lokomotif sektörlerin; istihdam, üretim ve sosyal politikalar konusunda sorunlara çözüm üreteceğini ve Türk ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum.''

-EKONOMİDE ULUSLARARASI REKABET...-

Cumhuriyetin ilk yıllarında ulusal ekonomi konusunda çok ciddi işler yapıldığını anlatan Özince, ''Unutmamalıyız ki, hepimiz onun ürünüyüz. Kurtuluş Savaşı'nın ardından iktisadi bir ulusal politika ortaya konulmuş olmasaydı bugün gençlik için endişe ettiğimiz konular varya, onların hepsini sorun olarak cumhuriyetin ilk dönemlerinde karşımızda görürdük'' dedi.

Cumhuriyet döneminde olduğu gibi çok daha hedefli ve odaklı hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Özince, ''Uluslararası rekabete kendimizi en iyi şekilde hazırlamamız lazım. Aksi takdirde dünyadaki rekabet sonucunda, topla tüfekle değil, ticaretle yeniliriz. Bunun için de tüccar devlet olmayı başarmamız lazım. Tüccar itibarı zedelensin ister mi? Biz de devlet olarak her alanda özenle itibarımızı korumalıyız'' şeklinde konuştu.

-''400 BİN FİRMAYA ULAŞTIK''-

Özince, İş Bankasının, firmaların günümüz rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için kaynak sağladığını, özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) ilk krediyi 2001 krizinde İş Bankası'nın verdiğini söyledi.

Kriz sonrası da diğer bankaların KOBİ'lere yönelik kredi vermeye başladığını hatırlatan Özince, ''Türk ticaretinin ve sanayisinin gelişmesinde öncülük eden firmaların uygun koşullarda rekabet edebilmeleri, kendilerini her alanda geliştirebilmelerinde bankamızın büyük bir payı var. 2002 yılında bu yana 400 bin firmaya ulaştık. 10 milyar YTL kredi kullandırdık. Bu bölgede ise tarım ve hayvancılıkla ilgili krediler verdik'' dedi.

-''69 YILDIR ERZURUM'DA FAALİYET GÖSTERİYORUZ'' -

Türkiye İş Bankası'nın Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın 1929 yılında beri üyesi olduğunu da anımsatan Özince, şöyle devam etti:

''69 yıldır Erzurum'da faaliyet gösteriyoruz. Şu anda yörede en fazla şubesi olan özel bankayız. Cumhuriyetimizin ilk ulusal sermayeli halka açık bankası olarak sürekli aynı vizyonla yol almaya çalışıyoruz. 2007 yılı itibariyle Erzurum'da bankamız 64 milyon YTL mevduata sahiptir. Pazar payı yüzde 6-7'ye denk geliyor. 141 milyon YTL de kredi kullandırdık. Bu oranla da yüzde 24 pazar payına sahibiz. Bundan son derece mutluyuz.''

Özince, ayrıca, tüketim toplumu olmaktan kurtulmak için çocuklara tasarruf alışkanlığının kazandırılması gerektiğini, bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü sözlerine ekledi. 



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,960 µs