En Sıcak Konular

DTP uzatmaları oynuyor!

4 Nisan 2008 19:09 tsi
DTP uzatmaları oynuyor! Anayasa Mahkemesi, DTP kapatılması istemiyle açılan davada, partiye esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 1 aylık ek süre verdi. Peki bundan sonra ne olacak?

Alınan bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesine sunmasının ardından, DTP'nin avukatları mahkemeden esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için ''makul bir ek süre'' talep etti.

Partinin talebini değerlendiren Anayasa Mahkemesi, partiye 1 aylık yasal sürenin sonunda kullanılmak üzere 1 aylık ek süre verilmesini kararlaştırdı. Yüksek Mahkeme, ek süre verilmesine ilişkin kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Başsavcılık, ek süre kararını partiye gönderecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde, Anayasa Mahkemesince ''beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu'' tespit edilecek olan 8'i milletvekili 221 DTP'li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi istenmişti.


-BUNDAN SONRA NE OLACAK?-


DTP, kendisine verilen sürenin sonunda esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesine sunacak. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs