En Sıcak Konular

Öcalan Urfa'da çatışma çıkarttı

4 Nisan 2008 17:36 tsi
Yaklaşık 8 bin kişi Öcalan’ın doğum gününü kutlamak için Ömerli Köyü’ne gitmek isteyince olaylar çıktı... Çıkan arbedede yaralananlar oldu.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden dünden itibaren Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne gelen yaklaşık 8 bin kişi, her yıl olduğu gibi çetebaşı Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için bugün Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli Köyü'ne gitmek isteyince yine olaylar çıktı. Köyü 20 kilometre uzaklıkta zırhlı araçlarla yol kapatan güvenlikg üçlerinin oluşturulan barikatta durdurulan gruptan bazıları taş ve molotof kokteyli atmaya başlayınca, polis ve jandarma da biber gazıyla müdahale etti. Çıkan arbedede yaralananlar oldu.

PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın 59'uncu doğum gününü kutlamak için çeşitli kentlerden dün sabahtan itibaren otobüslerle yola çıkarak, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne bağlı Onbirnisan Beldesi'ne gelen PKK sempatizanları, geceyi açık arazide kurdukları çadırda geçirdi. Bazıları da Suruç, Halfeti, Onbirnisan Beldesi ve çevredeki köylerde konakladı.

Aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP'li Milletvekilleri İbrahim Binici, Şerafettin Halis, Ayla Akat Ata, Mehmet Nezir Karabaş ile çok sayıda DTP'li Belediye başkanlarının da bulunduğu kalabalık, çadır kurulan bölgede türküler eşliğinde halaylar çekip, ateşler yaktı.

HAVAİ FİŞEKLİ KUTLAMA

Açık arazide toprağa tahtaları 'PKK' ve 'Apo' yazacak şekilde dizip yakalan kalabalık, alevlerle terör örgütü ve teröristbaşının adını yazdı. Apo'nun doğun günü kutlaması için gruptakiler havai fişek gösterisi de yaptı.

Kalabalık içerisinde bir grubun da tef çalıp ilahiler okuması dikkat çekti. Gece boyunca Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı.

ZIRHLI ARAÇLARLA BARİKAT KURULDU

PKK sempatizanları, bu sabah araçlarla Onbirnisan Beldesi'ne yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Ömerli Köyü'ne doğru yola çıktı. Çevre illerden gelen takviye ekiplerle desteklenen jandarma ve polis de Ömerli Köyü'ne 20 kilometre kala Karataş Tepe Mevkii'nde güvenlik önlemi aldı. Güvenlik güçleri zırhlı araçlarla köy yoluna yay şeklinde barikat kurdu.

Barikatta uzaktan kumandalı patlayıcıyla yapılabilecek eylemlere karşı da frekans karıştırıcı jammer cihazı bulunan araç da bulunmasısda dikkati çekti.

Kalabalık köye doğru ilerlerken Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ata Kalkan, İl Jandarma Komutanı Albay Fahri Cici, Emniyet Müdürü Kutlay Çelik, Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, Halfeti Kaymakamı Hüseyin Avcı ile çok sayıda üst düzey subay da güvenlik güçlerinin barikat kurduğu bölgeye gelerek önlemler hakkında bilgi alıp inceleme yaptı. Bu sırada Sikorsky tipi helikopter de bölgede alçak uçuş yaptı.

KÖYE GİDİŞE İZİN YOK

Güvenlik önlemi alınan bölgeye gezen Vali Yavaşcan, yerde bulduğu bir misketi göstererek, “Bunlar geçen yıldan kalma. Arazide bunun gibi çok sayıda misket var. Misketler atıldığında bir güvenlik görevlisinin gözüne isabet etmesi halinde kör eder” dedi.

Grubun toplu halde Ömerli Köyü'ne gidişine izin vermeyeceklerini söyleyen Vali Yavaşcan, “Bu bölge operasyonel bir bölge olması nedeniyle kontrol altında tutuluyor. Bunun seyahat özgürlüğü olarak algılanmaması gerek. Köy 100 haneli bir köy. Bu kadar insanın orada ne işi var? Biz asayiş ve huzur için ne gerekiyorsa yapacağız. Buraya gelecek kişilerin arasından seçilen temsilcilerin istemeleri halinde köye gidişlerine izin vereceğiz. Ancak hepsinin geçişine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

BARİKATTA PAZARLIK

Onbirnisan Beldesi'nden, Ömerli Köyü'ne hareket eden grup, saat 12.00 sıralarında köye 20 kilometre uzaklıktaki, güvenlik güçlerinin barikat kurduğu Karataş Tepe mevkine ulaştı. Geçişe izin verilmemesi üzerine, grupta bulunan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Erdemirci, DTP'li bazı parti yöneticileriyle birlikte gelip, askeri yetkiliyle görüştü ve köye geçişlerine izin verilmesini istedi.

Yetkililerden köye geçişe izin verilmeyeceğini, aralarından seçecekleri bir heyetin gidebileceği yanıtını alan DTP'liler, bunu gruptakilere anlattı. Kısa bir süre sonra Milletvekili Binici, yeniden gelip, bu kez Vali Yusuf Yavaşcan'la görüşerek, geçişlerine izin verilmesini istedi, ancak, yine olumsuz yanıt aldı.

DTP yöneticileri ve milletvekilleri yeniden grubun yanına dönerek, durum değerlendirmesinde bulundu. Ardından barikatın 100 metre yakınına kadar gelen kalabalık, PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atmaya başladı. PKK flamaları sallayan kalabalık arasından bir grup da güvenlikg üçlerine taş atmaya başladı. DTP yöneticilerinin müdahalesiyle grup taş atmayı durdurdu.

TAŞ VE MOLOTOFA, BİBER GAZI

Barikat önünde durdurulan PKK sempatizanları oturma eylemi başlatıp, PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarken, tepeye çıkan yaklaşık 500 kişilik grup güvenlik güçlerine yeniden taş atmaya başladı. Saldırganlar molotof kokteyli de atınca, güvenlik güçleri karşılık verdi.

Polis ve jandarma, kendilerine saldıran göstericilere karşı cop ve biber gazı kullandı. Ortalık bir anda savaş alanına dönerken, arbedede yaralananlar oldu.

Yaklaşık 10 dakika süren, taşlı molotof kokteyli ve biber gazlı çatışmanın ardından geri çekilen göstericiler, barikata 100 metre uzaklıkta beklemeyi sürdürdü.

aktif haber



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,224 µs