En Sıcak Konular

Kapatma davası için son sözünü söyledi

4 Nisan 2008 17:09 tsi
Kapatma davası için son sözünü söyledi AK Parti hakkında açılan kapatma davasını ortadan kaldıracak Anayasa değişikliğine AB'den tam destek geldi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Yüzde 47 oy almış bir parti hakkında, laiklik karşıtı suçlamalarıyla kapatma davası açılmasının Avrupa'da çok az politikacıya anlatabilirsiniz" dedi.

Lagendijk, hükümetin kapatmaya karşı hazırlayacağı Anayasa değişikliğinin çok kapsamlı olması gerektiğini söyledi.

Türkiye-AB KPK Başkanlık Divanı'nın, Avrupa Parlamentosu (AP) ile Türkiye kanadının Mecliste bir araya geldiği toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Joost Lagendijk, AK Parti hakkındaki kapatma davasına tepki gösterdi. Davaya ilişkin görüşleri sunulan Lagendijk, şunları söyledi: "Samimi olmak gerekirse, yüzde 47 oy almış bir parti hakkında, laiklik karşıtı suçlamalarıyla kapatma davası açılmasını Avrupa'da çok az politikacıya anlatabilirsiniz. Avrupa'nın 50 yıllık geçmişinde, böyle bir şey göremezsiniz. Türkiye'de de böyle bir şey olmasaydı, daha mutlu olurdum. Sanırım Hükümet, Anayasayı değiştirmek noktasında bir çözüm arıyor. Benim hükümete tavsiyem, sadece Anayasanın 68. ve 69. maddelerini değiştirme noktasına odaklanmasın, daha geniş kapsamlı bir değişiklik üzerinde çalışılsın. Biz de (AB) çok uzun zamandır bazı Anayasa değişiklikleri için bekliyoruz. Sanırım bu, Hükümetin daha geniş bir Anayasa değişikliği paketi sunması için çok uygun bir zaman. Bu paketin içerisinde parti kapatılmasına ilişkin maddeler de yer alsın. Pakette, ifade özgürlüğüne ve azınlık dillerine ilişkin maddeler de yer alsın. Bizim umudumuz, hükümet bunu yapacak."

Joost Lagendijk, Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'ya ilişkin verdiği karara ilişkin yaptığı değerlendirmede de "Türk politikacılarının yaptığı açıklamaları görünce, PKK'nın artık AB'nin terör listesinde olmadığı anlamı çıkıyor. Bu doğru değildir. PKK listedeydi ve halen de AB'nin terör listesindedir. Dün ne olduğuna bakarsak; Lüksemburg'daki mahkeme, 2002 yılında PKK'nın listeye eklenme prosedürünün yanlış olduğuna ilişkin karar verdi. AB bunu biliyordu. 2006-2007 yıllarındaki liste yenileme sırasında ise doğru bir prosedür izlendi. PKK listeden çıkarılmış değil, hala listede." ifadelerini kullandı.

samanyolu haber



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs