'Osmanlı arması Kraliçe Victoria' 'Osmanlı arması Kraliçe Victoria'

En Sıcak Konular

'Osmanlı arması Kraliçe Victoria' 4 Nisan 2008 15:34 tsi
'Osmanlı arması Kraliçe Victoria' Atatürk Üniversitesi'nden Selman Can, Osmanlı Devleti'nin sembolü haline gelen Osmanlı armasının fikrinin İngiltere Kraliçesi Victoria'dan çıktığını söyledi. Can'ın iddiaları oldukça sıradışı.

Osmanlı'da arma geleneğinin bulunmadığını belirten Can, Kraliçe Victoria'nın 19. yüzyılda arma tasarımı yaptırarak, Sultan Abdülmecit'e hediye ettiğini dile getirdi.

Uzun süredir Osman arşivlerinde araştırmalarda bulunan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selman Can; tepesinde güneş, hükümdarın tuğrası, Osmanlı sancağı, adaleti temsil eden terazi, Kur'an-ı Kerim ve kanun kitabı gibi birçok sembollerle Osmanlı Devleti'ni anlatan armanın İngilizler tarafından yapıldığını tespit ettiğini söyledi.

Armanın ortaya çıkmasının Osmanlı Devleti ve Rusya arasındaki Kırım Savaşı'na dayandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Can, savaşta Osmanlı'nın yanında yer alan İngiltere ve Fransa'nın 30 Mart 1856 tarihinde imzalanan Paris Antlaşması ile Osmanlı'nın Avrupa Devletler Topluluğu'na dahil edilerek toprak bütünlüğünün garanti altına alındığını açıkladı.

Bu dönemde İngiltere'nin Osmanlı ile yakın ilişkiler kurmaya çalıştığını ifade eden Can, Fransa'nın Sultan Abdülmecit'e verdiği Legion nişanının İngiltere'yi harekete geçirdiği dile getirdi. O dönemde İngiltere yönetimini elinde bulunduran Kraliçe Victoria'nın Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sunduğuna dikkat çeken Can, nişan ile birlikte gelen Osmanlı Arması ile ilgili şunları söyledi: 'Böylece Sultan Abdülmecit Dizbağı Nişanı'nın sahibi oldu. Ancak 1346 yılında Kral III Edward tarafından ortaya çıkarılan Dizbağı Nişanı'nın geleneğinde şöyle bir uygulama vardır: Nişanı alan kişi ya da hükümdarların armaları Londra da Windsor Sarayı'nda bulunan Saint George Kilisesi'nin duvarın da asılmaktadır. Ancak Osmanlı Padişahı'nın arması bulunmamaktadır. Bu durum üzerine Kraliçe Victoria, Prens Charles Young isminde bir arma uzmanını Osmanlı için bir arma tasarlamak üzere görevlendirir. Yoğun bir müddet İstanbul'a gelerek araştırmalarda bulunur ve Osmanlılar'da Avrupa arma geleneğine uygun olabilecek unsurları tespit etmeye çalışır. Bu konuda kendisine Etyen Pizani isminde bir tercüman yardımcı olur.'

İngiliz uzman yaptığı araştırmalarda padişahlık alameti olan saltanat kavuğunu, sorgucu, ay yıldızlı sancağı ve tuğrayı ön plana çıkararak bir arma hazırladığını dile getiren Can, uzmanın bir yılda hazırladığı armayı Osmanlı Devleti'nin Londra Sefiri Kostaki'ye teslim ettiğini kaydetti. Kostaki tarafından 30 Aralık 1857'de İstanbul'a gönderilen arma çizimlerinin Sultan Abdülmecit tarafından beğenildiğini söyleyen Can, Osmanlı Devleti'nin armasının bu şekilde oluştuğunu ve İngiltere'nin Saint George Kilisesi'ndeki yerini aldığını anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Can, 'Bugün bilinen Osmanlı arması Kraliçe Victoria'nın Charles Young'a tasarlattığı ve daha sonra Sultan 2. Abdulhamid döneminde yapılan eklemelerle oluşan armadır. Eğer Kraliçe Victoria Sultan Abdülmecit'e Dizbağı Nişanı'nı vermemiş olsaydı bugün hemen her yerde kullanılan ve âdeta Osmanlı'nın tek sembolü haline dönüşen arması olmayacaktı. Bir anlamda Osmanlı Armasını Kraliçe Victoria'ya borçluyuz.' dedi.

Sultan 2. Abdulhamid döneminde 17 Nisan 1882 tarihli bir düzenlemeyle üzerine terazi ve silahlar eklenerek armanın son şeklini aldığını da belirten Yrd. Doç. Dr. Can, Türkler'de boyları temsil eden simgeler olduğunu, arma geleneğinin batıda kraliyet ailelerinin temsil eden bir unsur olduğunu vurguladı.

Tarih bilgisinin söylentilerle oluşturulamayacağını ifade eden Can, 'Çok sevdiğimiz ve bildiğimiz şeylerde dahi bilgi eksikliğimiz var. Tarihle iç içe yaşayan bir toplumuz. Ancak tarihi konular üzerinde bilgi birikimimiz son derece zayıf. Sorgulamayı ve araştırmayı öğrenen nesiller ancak tarihi doğru okuyabilir.' diye konuştu.

 



Bu haber 1,706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,204 µs