En Sıcak Konular

PKK'nın listeden çıkarıldığı yanlış

4 Nisan 2008 13:51 tsi
Avrupa Birliği'nin PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkardığı haberi yanlış alarm. Sözkonusu karar PKK'nın Avrupa'daki durumunda hiçbirşey değiştirmiyor.

Avrupa Adalet Divanı'nın, PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını kabul ettiği haberi geniş yankı uyandırdı. Muhalefet ve STK'lar kararı kınarken, NTV haberin yanlış yorumlandığını duyurdu. Avrupa Konseyi de jet açıklama yaptı.

Avrupa Adalet Divanı'nın, bugün yaptığı toplantıda, “PKK'nın Avrupa Birliği terör örgütleri listesinden çıkarılma talebini kabul ettiği” haberi Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Basın kuruluşları “flaş” uyarısıyla haberi duyurup “şok” yorumu yaparken, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları kararı kınayan açıklamalar yaptılar.

NTV ise, kararın yanlış yorumlandığını, Adalet Divanı'nın 2002'de, PKK'nın yaptığı itirazı “haklı” bulduğunu; ancak o tarihten bugüne listenin her yıl güncellendiğini, son olarak 2007'de güncellenen listenin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını duyurdu. Avrupa Konseyi de jet bir açıklama yaparak, PKK'nın listeden çıkarılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Anadolu Ajansı, haberi “Avrupa Adalet Divanı'nın, PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal ettiği, PKK ve KONGRA-GEL isimlerinin listeden çıkarılmasını kararlaştırdığı” şeklinde duyurdu.

ÖCALAN'IN 2002'DEKİ BAŞVURUSU
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Osman Öcalan “PKK'nın şefi” sıfatı kullanarak, merkezi Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanı'na avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş, örgütün 2 Mayıs 2002'de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı.

Avrupa Birliği'nin en yüksek yargı organı Adalet Divanı, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyi'nin PKK'yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan'ın, “artık var olmadığını”, “eylemlerinin yasal olmadığını, bizzat kendisinin belirttiği söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını” açıklamıştı. Mahkeme, “var olmayan” PKK'nın, KNK üyesi de olamayacağını belirtmişti.

Adalet Divanı, geçen yılın başında, temyiz üzerine, Osman Öcalan'ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine yeşil ışık yakmıştı.

HALKIN MÜCAHİTLERİ İÇİN DE KARAR ALINMIŞTI
Avrupa Adalet Divanı, 2006 aralık ayında, İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesine alınması ve mal varlıklarının dondurulmasına yönelik kararı iptal etmişti.

Adalet Divanı, AB Konseyi'nin 2002 yılında aldığı bu kararın “gerekçesiz olduğunu” ve “savunma haklarını” ihlal ettiğini, kararın savunma dinlenmeden verildiğini belirtmişti.

Adalet Divanı yetkilileri, bu kararın ardından, Halkın Mücahitleri örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekeceğini duyurmuştu.

Halkın Mücahitleri örgütünün sorumlusu Meryem Recavi, basına yaptığı değerlendirmede, “Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşıladıklarını, örgütün teröristler listesine alınmasının İran'daki mollaları tatmin etmeye yönelik siyasi bir eylem olduğunu, adli kararın, örgütün yasal yapısına güç kazandırdığını” söylemişti.

AB SERBEST BIRAKMAMIŞTI
AB Adli Servis Müdürü Jean-Claude Piris, Adalet Divanı'nın kararından sonra Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesinden çıkarılmayacağını ve dondurulan mal varlığının serbest bırakılmayacağını açıklamıştı.

Piris, buna rağmen, AB'nin karar organı olan Konseyin, “terör örgütlerine karşı tavrını tekrar belirlemek” durumunda kalacağını ifade etmişti.

AB, Adalet Divanı'nın bu tür kararları üzerine, terör örgütleri listesine alınanlara “bir şekilde” savunma hakkı vermenin ve listeye alınma kararına “gerekçeli” temel hazırlamanın yollarını arıyor.

AB'DE TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİ TARTIŞMASI
AB terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ın Filistin seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından sıkıntılı günler yaşayan AB bünyesinde terör örgütleri listesine ilişkin tartışmalar uzun zamandır devam ediyor.

AB diplomatları, Adalet Divanı'nın Halkın Mücahitleri ve PKK kararları ardından yeni tartışmalara konu olan ve “ne işe yaradığı” sorgulanan AB terör örgütleri listesinin “bir anda çökebileceğini” ileri sürüyorlar. AB, ABD'de, 11 Eylül 2001'de yaşanan terör eylemlerinin hemen ardından oluşturduğu terör örgütleri listesine Hamas'ı en baştan almış, bu örgütün siyasi kanadını da daha sonra listeye eklemişti. ABD tarafından da “terörist” olarak nitelenen Halkın Mücahitleri de, PKK da listeye 2002'de eklenmişti.

Terörizme karşı mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etmek ve engellemek amacıyla oluşturulduğu var sayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.

Her 6 ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor. AB bürokratları, “teknik ve gizli” olarak nitelendirilen toplantılar çerçevesinde listenin içeriğini belirlerken, alınan kararların gerekçelerini açıklamak zorunda bırakılmıyor.

AB listesinde yer alan PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin çeşitli AB ülkelerinde temsilcilikler bulundurmaları ve izinli gösteriler düzenlemeleri, bu örgütlerin üyelerinin bazı AB ülkelerinde “himaye edilmeleri” de söz konusu listenin etkinliğinin sorgulanmasına, diplomatik gerginliklere ve çeşitli eleştirilere konu oluyor. Belçika Dönem Başkanlığı sırasında, 2001 sonunda, “ABD'nin baskılarıyla” oluşturulan AB terör örgütleri listesinin “sadece sorun kaynağı olduğu” görüşünü savunan bazı AB'li diplomatlar ise Adalet Divanı kararlarının, “listenin çökertilmesi için bahane olarak değerlendirilebileceğini” ileri sürüyor.

KARARIN YORUMU: PKK LİSTEDEN ÇIKMADI
Kararı NTV'ye değerlendiren AB yetkilileri ise, Avrupa Adalet Divanı'nın bugünkü kararının PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması anlamına gelmediğini söyledi.

AB yetkililerine göre, son kararıyla 2002'deki şikayeti haklı bulan Avrupa Adalet Divanı, davacıların, PKK'nın terör örgütleri listesine alınmasının AB yasalarına aykırı biçimde yapıldığını savunan tezlerine hak vererek, bu konudaki 17 Haziran 2002 tarihli AB Konseyi kararını iptal etti. Gerekçeli kararda, PKK'nın listeye dahil edilmesi konusunda yeterli gerekçe gösterilmediği ve izlenen prosedürün davacının açıkça anlayabileceği şekilde olmadığı belirtildi.

AB'nin terör listesi oluşumunu saydam bulmadığını, prosedürün değişmesini istediğini duyuran Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarının yaptırım gücü var. Ancak bu karar, AB'nin 2002'den bugüne her yıl güncellediği ve son olarak 2007 Aralık ayında duyurduğu terör örgütü listesinin değişmesi sonucuna yol açmayacak; listenin yeterli gerekçe gösterilerek, şeffaf bir şekilde hazırlanması gibi bir sonucu olacak. AB Konseyi'nin kararı, temyize götürme hakkı bulunuyor.

Adalet Divanı daha önce de terör örgütleri listesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olarak oluşturulduğunu belirtimişti. Şimdi de terör örgütüne alınış nedenlerinin daha açık ifade edilmesini istiyor.

İsveç'te bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan da, gazetecilerin soruları üzerine, “konunun henüz net olmadığını” savundu.

AB KONSEYİ'NDEN JET AÇIKLAMA
Kararın yanlış yorumlanması üzerine, AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, jet bir açıklama yaparak, Avrupa Adalet Divanı'nın, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını duyurdu.

AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altında faaliyet gösteren, AB terör örgütleri listesinde yer alan örgüte ilişkin kararın, söz konusu listede değişiklik gerektirmeyeceği belirtildi. Açıklamada, AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör örgütleri listesinin oluşturulmasında gereken değişiklikleri yaptığı, “daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği” belirtildi.

Açıklamada, son olarak 22 Aralık 2007 tarihinde onaylanan terör örgütleri listesinde PKK'nın 25. sırada yer aldığı, Adalet Divanı kararının bunu değiştirmeyeceği ve listeyi etkisiz kılmayacağı vurgulandı.

AB Konseyi, bu açıklamasının ardından, geçen şubat ayında yaptığı bir açıklamayı basına sundu. Belgede, AB'nin 11 Eylül 2001 olaylarından sonra, aynı yılın aralık ayında aldığı kararlar çerçevesinde teröristler ve terör örgütleri listesi oluşturduğu belirtiliyor.

Amacın terörizmle mücadele olduğu vurgulanan belgede, AB listesinde yer alan kişi ve örgütlerin mal varlığının dondurulması, banka hesaplarına el koyulabilmesi gibi önlemler alındığı hatırlatılıyor.

TERÖRİST LİSTESİNE GİRME GEREKÇELERİ
Belgede, AB listesinin, üye ülkelerin adliye ve polis yetkilileriyle işbirliği içinde düzenlendiği, “terörizm eylemi” tanımının net bir şekilde yapıldığı, bireyleri, devletleri veya uluslararası kurumları hedef alan eylemlerin söz konusu olduğunun belirtildiği ifade ediliyor.

Terörist eylemler arasında kişilerin yaşamını yitirmesine neden olan saldırılar, rehin alma ve insan kaçırma olayları, uçak kaçırma veya tesis sabotajları, silah üretme ve kullanma, kitle imha silahları
üretmek, bulundurmak veya kullanmak, terör örgütlerine maddi veya lojistik destek sağlamak, bir devletin anayasal, sosyal veya ekonomik düzenini bozmak veya yıkmak amaçlı eylemler yapmak gibi unsurlar sayılıyor.

AB Konseyi, 2007 yılında, Adalet Divanı'nın Halkın Mücahitleri örgütünü konu alan bir kararını da değerlendirerek, teröristler listesinin belirlenmesinde “daha saydam bir prosedür” başlattığını, bir çalışma grubu oluşturduğunu belirtiyor.

AB üyesi ülkelerden birinin önerisiyle listeye alınan teröristler veya terör örgütleri hakkında bilgilerin tüm diğer üye ülkelere aktarıldığı, dosyaların gerekçeleriyle birlikte üye ülkelerin incelemelerine sunulduğu ve onay istendiği hatırlatılıyor. Açıklamada, teröristler listesine alınması kararlaştırılan kişi ve örgütlerin, “adresleri bilindiği takdirde” yazılı olarak bilgilendirildikleri, bu çerçevede kendilerine hangi gerekçelerle, hangi yaptırımların uygulanacağının duyurulduğu ifade ediliyor. Kararların resmi gazetede de yayımlandığı belirtiliyor.

LİSTE 6 AYDA BİR GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
AB Konseyi, terör örgütleri listesini her 6 ayda bir tekrar gözden geçirdiğini, üye ülkelerin yeni ve ek bilgiler verdiğini, gelişmelerin değerlendirildiğini, listede yer bulan kişi ve örgütlerin olası itirazlarının da gözden geçirildiğini ifade ediyor.

Açıklamada, AB teröristler listesinde yer alan her kişi ve örgütün AB Konseyi'ne başvurarak, kanıtlara dayalı savunma yapabileceği, ulusal yetkililerin verdikleri kararlara karşı itiraz haklarını
kullanabilecekleri ifade ediliyor.

AB diplomatları, AB Konseyi'nin bugünkü “süratli ve kararlı tepkisinin”, “anlamlı” olduğunu belirtiyorlar. Konseyin, Halkın Mücahitleri örgütüne ilişkin Adalet Divanı kararını da dikkate almayı reddettiği, Halkın Mücahitleri'nin bu durum karşısında tekrar Adalet Divanı'na başvurduğu, ancak henüz bir tarih alamadığı ifade ediliyor.

DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Adalet Divanı'nın kararıyla PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinden çıkarıldığı iddialarını yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Adalet Divanı'nın daha önce verdiği benzer kararlara rağmen söz konusu örgütlerin terör örgütü olarak AB Konseyi'nin listesinde kalmaya devam ettikleri hatırlatıldı.

Bakanlık yapılan ilk incelemede mahkemenin, PKK'nın terör örgütü olup olmadığına değil, AB Konseyi tarafından terör örgütü listesine alınma sürecinin AB hukukuna uygunluğu konusunda görüş bildirdiğini belirtti.

Açıklamada “PKK AB Konseyi'nin 20 Aralık 2007 tarihli kararı ekinde bulunan ve halen geçerli olan terör örgütleri listesinde yer almaya devam etmektedir” denildi.

Aktif haber



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs