'Afganistan kartı'nı açtı: Adres< | " /> 'Afganistan kartı'nı açtı: Adres< | "/>

En Sıcak Konular

Bush 'Afganistan kartı'nı açtı: Adres<

4 Nisan 2008 11:31 tsi
Bush 'Afganistan kartı'nı açtı: Adres Bush, NATO’nun kritik Bükreş zirvesinde, ‘Ya bana istediğimi verin, ya da ülkelerinizde yeni 11 Eylül’leri bekleyin’ diyerek Türkiye'nin de oturduğu masadaki tüm aktörleri tehdit etti. Bush’un son hamlesini ve ülkemize yansı

NATO’nun kritik Romanya Zirvesi, görev süreleri yakında sona erecek olan Putin ile Bush’un son büyük kapışmasına sahne oldu.

Bush’un füze kalkanı ve genişlemeyi direttiği, Putin’in ise bu taleplere karşı direndiği masadan taraflar beraberi ayrılmış gibi görünüyor.

Zira Bush’un istediği ülkeler NATO’ya kabul edilmezken füze kalkanı noktasında Sam Amca aradığını buldu.

Öte yandan Amerikan Başkanı, Bükreş’te başta masadaki NATO liderleri olmak üzere tüm dünyayı açık açık tehdit etti. Bush, ‘Afganistan’a asker göndermezseniz, ülkelerinizde yeni 11 Eylül’leri bekleyin’ dedi.

iyibilgi, Buhs’un bu sert kartını Prof. Dr. Mahir Kaynak ile değerlendirdi:

Bush’un Bükreş’teki ‘Ya Afganistan’a asker gönderin, ya da yeni 11 Eylül’leri bekleyin’ çıkışı ne anlama geliyor?

Ben evvela şunu söyleyelim. Ben el kaide’nin varlığından şüpheliyim. Bir el kaide’nin varlığından söz ediyorlar. Bütün dünya bulamıyor. TV’lerde bantları yayınlanıyor ama Amerikan istihbaratı liderlerini yakalayamıyor. Ben bunu akıl dışı görüyorum. El kaide adını kullanan bir gizli servis. Bush, bahsettiğiniz açıklamasında aslında diyor ki, ‘Eğer Afganistan’a asker göndermezseniz bu gizli servis size karşı bir eylemde bulunabilir.’ Olay bu.

Bu sözün adresi kimler, neresi?

Avrupa ülkeleri. Bush Avrupa ülkelerine diyor ki, ‘Afganistan’a benimle birlikte gelin. İslam karşıtlığının sorumluluğunu tek başıma ben taşımayım.

Türkiye de bu sözün muhatabı mı?

Sanmıyorum. Bence bu sözün adresi Avrupa ülkeleri.

Abdullah Gül, 'Afganistan'a yeni asker vermeyeceğiz' demişti. Büyükanıt da bu yönde açıklamalar yaptı. Yalnız kalan hükümet Afganistan’a asker gönderme konusunda ne yapar?

Ben Afganistan konusunda Türkiye’ye yönelik baskıların çok ciddi olduğunu zannetmiyorum. Zaten burada mesele asker meselesinden çok, İslam düşmanlığının sorumluluğunu bölüşmek. O yüzden şu an Afganistan’a asker gönderme konusunda ABD’nin önceliği Türkiye değil Avrupa. Türkiye bu masanın dışında. Bence Türkiye bu konuda çok fazla baskı altında kalmayacak.

Doğu Bloğu’nun yıkılmasının ardından NATO’nun işlevsiz kaldığı yıllar yılı konuşulur. NATO Romanya’da genişlemeyi konuştu. Bükreş Zirvesi’nden ‘gerçekte’ nasıl bir karar çıkabilir ve bundan sonra NATO ne şekilde yol alır?

Dediğiniz doğru. NATO hasmı olmayan en büyük güç. Eskiden bir tek hasmı vardı, o da Sovyetler’di. Sovyetler yıllar önce yıkıldı ama NATO genişlemeyi sürdürüyor. Bu anormal bir şey. Benim bu konuda görüşüm, ABD’nin AB’yi askeri bir şalla örtmek için NATO’yu kullandığı yönünde.

NATO’nun bu genişlemesi sahici mi, kağıt üzerinde mi?

Evet kağıt üzerinde. Yalnız çok fazla da anlamsız değil. Şöyle ki, Avrupa Birliği’ne dahil hiçbir ülke bağımsız bir askeri güce sahip olamayacak. Az önce de söylediğim gibi ABD, AB’yi kontrol etmek için NATO’yu kullanacak.

Öte yandan Batı Avrupa Birliği Ordusu’ndan bahsediliyor…

Evet, NATO BAB’ı engellemek için NATO’yu genişletmek istiyor.

‘Türkiye’nin Afganistan’a asker göndermesi’ yönünde NATO’dan çıkacak olası bir karar, AB ile ilişkilere ve ülkemizdeki iç siyasete yansır mı?

Avrupa Birliği böyle bir karardan hoşlanmaz. Bunu AB desteklemez. İç siyasete ise bunun bir etkisi olabileceğini düşünmüyorum. Bana göre bu söz konusu değil.

Sarkozy’nin ABD ve İngiltere hamleleri bu zirvede nasıl bir sonuca neden olur? Fransa’nın NATO’nun Güney Komutanlığı’nı istediğine dair tez, yaşama geçer mi?

Zannetmiyorum. Sarkozy, AB’nin artık genişlemeyeceğini görüyor. ABD ile anlaşmak ve bağımbsız bir güç oluşturmak istiyor.

Farklı bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ geçtiğimiz günlerde Hindistan’da idi. Bu ziyaretin uluslararası konjonktürde özel bir anlamı olabilir mi?

Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin büyük boyutlarda olabileceğini zannetmiyorum. Hem askeri hem de ekonomik açıdan. Bunu bir nezaket ziyareti olarak kabul etmek en doğrusu olur.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 2,618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,838 µs