İran yetmez: Türkiye, 'nükleer masası' | " /> İran yetmez: Türkiye, 'nükleer masası' | "/>

En Sıcak Konular

İran yetmez: Türkiye, 'nükleer masası'

4 Nisan 2008 10:40 tsi
İran yetmez: Türkiye, 'nükleer masası' Amerikan Senatosu'na sunulan bir rapor, Ortadoğu potasında su yüzünde ABD-İran-Pakistan hinterlandında süren nükleer silahlanma yarışında yeni aktörlerin ortaya çıkabileceğini ortaya koydu. İddia ilnginç: Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Suudi Arabistan'ı

Senato komitesine sunulan raporda, Riyad'da görev yapan ve adı gizli tutulan üst düzey Amerikalı diplomatlara göre, Suudi yöneticiler, İran'ın nükleer silahlanmasından endişe duyuyor.

Raporda, gelecek on yılda İran'ın nükleer silahlar üretmesi durumunda, Türkiye'nin de nükleer silah elde etme yarışına katılma baskısını üzerinde hissedebileceği ileri sürülüyor.

Raporun, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne bağlı bir çalışan tarafından, geçen yıl Temmuz-Aralık ayları arasında, Washington ve Orta doğu'daki yüzlerce kişiyle yapılan röportajlara dayanarak hazırlandığı belirtildi.

Söz konusu raporda, ayrıca Türkiye ve İran'ın birbirini rakip olarak görmediği, Türkiye'nin ''iki ülke arasında güç dengesi sağlanmasını'' barışçı bir ilişkinin temeli olarak gördüğü ifade edildi.

Şubat sonunda tamamlanan raporda, Mısır'ın kendi nükleer programını yürütmesinin muhtemel görülmediği de kaydedildi.

Amerikan istihbarat raporlarına göre, İran'ın nükleer silah programlarını 2003 yılına kadar sürdürdüğü ve bu tarihten itibaren bir kenara bıraktığı belirtiliyor.

Ancak istihbarat uzmanlarına göre uranyum zenginleştirme sürecini devam ettiren İran, nükleer silah üretmeye karar verirse, bu kapasiteye sahip olabilecek.

Raporda varılan sonuçlara göre, 2025 sonuna kadar Orta Doğu bölgesinde üç veya dört ülke, İran'ın nükleer ilerlemesine karşı durabilmek için nükleer güç kapasitesini elde etmiş olacak.

Raporda, Orta Doğu'da nükleer silahların yayılmasının, bölgesel güvenliği ve Amerikan çıkarlarını tehlikeye atacağı da kaydedildi.

Raporda, ayrıca, ''gelecek iki, üç yıl içinde ABD'nin hem Araplara hem de Türklere verdiği güvenlik garantilerini yenileme yolunda adımlar atması gerektiği'' de ifade edildi.

Star



Bu haber 1,067 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,249 µs