NATO 2, Bush 1 | " /> NATO 2, Bush 1 | "/>

En Sıcak Konular

NATO 2, Bush 1

4 Nisan 2008 09:54 tsi
NATO
 2, Bush 1 
ABD Başkanı, ittifak tarihinin en büyük zirvesinde umduğunu bulamadı. Desteklediği ülkeler ittifaka üye alınmadı. Afganistan'a muharip asker göndermeye kimse yanaşmadı. Tek kazanımı, füze sisteminde oldu..

Tarihinin en büyük zirvesini Romanya'nın başkenti Bükreş'te gerçekleştiren NATO ülkeleri, ABD Başkanı George Bush'u eli boş gönderiyor... Ne ittifakın genişlemesi, ne de Afganistan'a daha fazla muharip asker taleplerine olumlu yanıt buldu. Tam istediğini alamasa da tek kazanımı, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirme konusunda anlaştığı füze savunma sistemine sert itiraz gelmemesi oldu.

SADECE 2 ÜYE ALINDI
Ukrayna ve Gürcistan'ın ittifaka alınması yönünde yaptığı çağrılar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert muhalefetine takıldı. Almanya, Fransa, İngiltere gibi ABD müttefikleri de iki ülkenin "üyeliğe henüz hazır olmadığı" yönünde tavır alınca Bush, yeni bir öneri getirmek zorunda kaldı. Ukrayna ile Gürcistan'ın "ileride NATO'ya üye olabilecekleri" kararı alınması isteği de olmadı. Desteklediği Makedonya'nın üyeliği ise Yunanistan'ın vetosuna takıldı. Genişleme sadece Hırvatistan ve Arnavutluk'la sınırlı kaldı. ABD liderinin en çok üzerinde durduğu asıl konu, Afganistan'a muharip asker gönderilmesiydi. Dünya liderlerini zirveden bir gün önce "Aksi halde teröristlerle kendi topraklarımızda karşı karşıya kalırız" diye uyaracak kadar üzerinde durduğu bu konuda kimseden adım gelmedi.

'MUHARİP' ÇIKMADI
Ek asker konusunda tek açıklama yapan Fransa oldu. Ancak onlar da muharip değil destek birlik göndereceklerini bildirdi. Zirve sonuç bildirisinde ise Afganistan'daki askeri durumla ilgili paragrafta "Uluslararası düzeyde kaydedilen yeni güvenlik ortamında yalnız askeri operasyonlara değil, kalkınma siyasetlerine de ağırlık verilmesi gerektiğine" dikkat çekildi. Amerikalı heyetin dosyalarında artı olarak geçen tek konu ise Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya konuşlandıracakları füze savunma sistemi oldu. Zirvede liderler sistemin "kalan NATO ülkelerine de uygulanması" genel fikrine vardı. Sonuç bildirisinde "sistemin diğer ülkelere nasıl yayılabileceğinin inceleneceğine" dikkat çekildi.

'Makedonya' isim ihtilafı veto getirdi
Zirvenin bir kriz konusu da Makedonya'nın üyelik talebi oldu. İsim ihtilafı yüzünden 17 yıldır müzakere yaptığı Yunanistan'ın vetosunu yiyen Makedonya, zirveyi terk etmek zorunda kaldı. BM nezdindeki görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Makedonya adının tarihsel ve kültürel olarak kendilerine ait olduğunu savunarak veto hakkını kullandı. Bu gelişme üzerine Makedonya heyeti protesto için Bükreş'i terk etti. Sonuç bildirisinde Yunanistan'ın istediği yerine geldi ve "Makedonya Cumhuriyeti'nin iyi komşuluk ilkelerini yerine getirinceye dek NATO üyeliğinin ertelenmesine karar verilmiştir" dendi.

Gül ve Sarkozy görüştü, masada Nabucco vardı
Türkiye'nin Nabucco projesinde Fransa yerine Almanya'yı tercih etmesi, NATO zirvesinin yoğun gündemine rağmen kendine yer buldu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le hem Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile görüşmesinde Nabucco lobisi yaptı. Hazar bölgesi ve İran'dan gelecek doğalgazın transfer edileceği Nabucco projesi önceki gün Gül, Basescu görüşmesinde de gündeme geldi. Basescu, Sarkozy'nin boru hattına dahil olma isteğini Gül'e iletti. Cumhurbaşkanı, konunun değerlendirileceği yanıtı verdi. Fransız Le Monde Diplomatique gazetesine konuşan bir Fransız yetkili, geçen ay Romanya ziyaretinde Sarkozy'nin "Türkiye temaslarında kendileri için kulis yapmalarını istediğini" belirtti.

MÜZAKERE FASLI
Sarkozy, Gül'e Fransa'nın AB konusunda Türkiye ile müzakere fasıllarının açılmasına karşı olmadığı söyledi. Gül de tam üyelik perspektifini anlattı. ABD Başkanı Bush da Cumhurbaşkanı Gül'le görüşmede, Türkiye'nin Irak politikasından duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Asker gönderecek ama 'muharip' değil

Bush'un, ek asker çağrısına ilk cevap veren Fransa oldu... NATO sözcüsü James Appathurai, Fransa'nın Afganistan'ın doğusuna en az 800 takviye asker göndereceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, "Fransa'nın Afganistan'daki varlığını, doğu bölgesine bir taburla güçlendirmeye karar verdim" dedi. Sarkozy, Fransa'nın bu yazdan itibaren bir yıllığına Afganistan'ın orta bölgesinin komutasını da üstleneceğini açıkladı. Fransa'nın bu yılın ikinci yarısında üstleneceği AB dönem başkanlığının sonunda, NATO'nun askeri kanadına dönüşüyle ilgili kararını da açıklaması bekleniyor. Fransa, De Gaulle döneminde ABD'nin dış politikasını ve NATO stratejileri protesto ederek 1966'da örgütün askeri kanadından çekilmişti.

sabah



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,440 µs