En Sıcak Konular

Lahey'e göre PKK terör örgütü yokmuş!

4 Nisan 2008 09:42 tsi
Lahey'e göre PKK terör örgütü yokmuş!
Avrupa Adalet Divanı, bebek katili PKK'nın teklifiyle 'AB Konseyi'nin PKK ve Kongra-Gel’i terör örgütleri listesine alan kararını” iptal etti.

 “Gerekçe yetersiz” diyen Divan, binlerce masumun ölümünü görmezden geldi.AB'nin yüksek mahkeme konumundaki Avrupa Adalet Divanı, 2002’de AB terör listesine dahil edilen PKK'nın avukatlarınca yapılan itirazını inceledikten sonra PKK'nın listeye eklenmesi prosedürünün Avrupa yasalarına aykırı olduğunu hükmetti.

DİVANA GÖRE PKK YOKMUŞ

Terörist Osman Öcalan, "PKK'nın şefi" sıfatı kullanarak, Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanı'na avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş, örgütün 2 Mayıs 2002'de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı. Adalet Divanı, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyi'nin PKK'yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan'ın, "artık var olmadığını", "eylemlerinin yasal olmadığını" bizzat kendisinin belirttiği söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını açıklamıştı.

Mahkeme, "var olmayan" PKK'nın, KNK üyesi de olamayacağını belirtmişti. Adalet Divanı, geçen yılın başında, temyiz üzerine, terörist Öcalan'ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine yeşil ışık yakmıştı.

HALKIN MÜCAHİTLERİ ÖRNEĞİ

Adalet Divanı, Halkın Mücahitleri Örgütü’ne ilişkin daha önceki kararını örnek aldığı kararıyla AB'nin terör örgütleri listesine ilişkin tartışmaları bir kere daha gündeme getiriyor. 2006 yılında İran rejimine muhalif örgüt Halkın Mücahitleri konusunda "emsal" sayılan bir karar veren Divan, bu örgütün terör listesine alınması ve mallarının dondurulmasının Avrupa yasalarına aykırı olduğunu gerekçesiyle AB'nin kararını iptal etmişti.

Divan'ın Halkın Mücahitleri Örgütü'ne ilişkin kararı açıklandığında AB başkentlerinde kararın listede bulunan PKK ve ETA gibi örgütler için "emsal” oluşturacağı yorumları yapılmıştı. Bu arada, AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, Adalet Divanı'nın, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı.

TEPKİLER: KARAR SÜPRİZ DEĞİL

Devlet Bakanı Cemil Çiçek: Karar sürpriz olmadı. Gerekçelerini bilmiyorum. AB, terör örgütü konusundaki tavrını ortaya koydu. Daha sonra detaylı açıklama yaparız.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Malumu ilan etmişlerdir. Terörün haklısı olmaz, kanlısı olur. Bugüne kadar teröre her türlü desteği veren AB ülkeleri kendi güdümündeki Adalet Divanı'na bu kararı çıkartarak Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak istemektedir. Emperyalist güçlerin Türkiye üzerinde oynamak istedikleri oyunların gerçek yüzü ortaya çıkmıştır.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu: AB öteden beri Türkiye konusunda samimi değil. AB Türkiye'ye karşı iki yüzlü olduğunu bir kez daha ispatladı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Terör örgütüne terör örgütü demeyenlerle görüşmeyeceğini söyleyen Başbakan, Rehn ve Barroso ile görüşmemeli" Hükümetin bu konuda bir tepki ortaya koymaları lazım. Bu karar Türkiye'nin terörle mücadelesine darbedir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici: Karar sürpriz değil. AB PKK'nın faaliyetlerine karşı değil ve katkılarını her zaman gösterdi. Bu karar AB ülkelerinin önemli bir kısmının Türkiye'ye karşı, gizlice yürütülen kampanyanın açığa çıkarılması ve taşınmasıdır.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş: Türkiye'de şokla karşılanan haber. Bizim tavsiyemiz, kararın metanetle karşılanması.

Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu: İç hukukumuz açısından bunun Türkiye üzerinde en ufak bir etkisi olmaz. Ancak, bu PKK'ya uluslar arası alanda tezlerini güçlendirici bir propaganda olanağı sağlar. Bunun dışında bu kararın Türkiye'yi bağlayıcı olması ve Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde pratik bazı olumsuzluklar getirmesi mümkün değildir.

bugün



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs