En Sıcak Konular

Türkiye'ye ihtiyacı olan Fransa'dan yumuşama!

4 Nisan 2008 09:33 tsi
Türkiye'ye ihtiyacı olan Fransa'dan yumuşama!
NATO'nun askeri kanadına Türkiye'nin onayına ihtiyaç duyan Sarkozy, Türkiye için "yeni başlıklar açılabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Fransa lideri Sarkozy, entegrasyonu güçlendirecek fasılların açılmasını önemsediklerini kaydetti.

NATO zirvesinde Sarkozy, gelecek yıl askeri kanada dönüş talep etti. Bunun için Türkiye'nin de onayı gerekiyor. Gül "Paris'in güvenlik açısından önemini dikkate alacağız" derken, Sarko dönem başkanlığında yeni başlık açmayı vaat etti

NATO'nun Bükreş zirvesinde ABD Başkanı George W. Bush'un Afganistan'a Taliban'la savaşmak için takviye asker gönderilmesi talebine en somut yanıtı veren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, karşılığında ülkesinin ittifakın askeri kanadına geri dönmesini istedi. Ancak bunun için Türkiye dahil askeri komite üyelerinin oybirliği gerekiyor.

26 üyeli NATO'nün tüm faaliyetlerinde yer alan Fransa'yı, 1966'da 'efsanevi' lideri Charles de Gaulle, ABD'nin dış politikası ve NATO'da uygulamaya çalıştığı stratejiyi protesto amacıyla Savunma Planları Komitesi ile Nükleer Planlar Komitesi'nden çekmişti.

Dün Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un katıldığı Afganistan toplantısı öncesi doğuya bir tabur askerle takviye kararı aldığını açıklayan Sarkozy, Fransa'nın AB dönem başkanlığının aralıkta bitecek olmasının ardından NATO yapılanmasındaki tam yerini almak için gerekli kararların verileceğini belirtti. Fransız lideri, "Bırakın Avrupa savunması gelişsin, biz de NATO'yu geliştirmeye devam edelim. Bu ikisi birlikte ilerleyecek. Öyleyse 2009 zirvesini bekleyelim" dedi. NATO'nun 60. yaşı gelecek yıl Fransa-Almanya ortaklığında Strasbourg ve Kehl kentlerinde düzenlenecek zirveyle kutlanacak.

Fransa'nın askeri kanada dönüşü veto yetkisine sahip Türkiye'nin onayına bağlıyken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül zirvede Türk gazetecilerin Fransa'nın NATO'nun savunma kanadına dönme kararıyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: "Hep değerlendiriyoruz bunları. Şu anda size bir şey açıklayabilecek durumda değilim. Fransa, Avrupa'nın güvenliği açısından önemli bir ülke. Afganistan'da kuvvet artırımına gidiyorlar. Herhalde bütün bunlar dikkate alınacaktır."

YENİ BAŞLIKLAR AÇILABİLİR

Gül, zirvede Sarkozy ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da hazır bulunduğu yarım saat süren görüşmede Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik perspektifini vurguladı. İlk kez bir araya gelen Gül ile Sarkozy'nin tanışma amaçlı gerçekleşen görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra, NATO gündemindeki konular ve Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alındı. Sarkozy, AB'nin Türkiye ile müzakere sürecinin devam ettiğini dile getirerek, Fransa'nın müzakere fasıllarının açılmasına itiraz etmediğini söyledi. Haziranda devralacakları AB dönem başkanlığında da bazı fasılların açılabileceğini kaydeden Sarkozy, özellikle entegrasyonu güçlendirecek fasılların açılmasını önemsediklerini belirtti. Gül de Türkiye'nin AB'ye tam üyelik perspektifini vurguladı. İki lider, Fransa'da 2009'un Türkiye yılı olmasının Türkiye'nin negatif algılanmasının giderilmesi açısından iyi bir fırsat olacağında birleşti. Görüşmede, Ermeni meselesi gündeme gelmedi.

BUSH: SARKO ELVİS GİBİ

Öte yandan Sarkozy'nin Bush yönetiminde süksesi tam. Amerikalı bir yetkili, Bush'un Sarkozy'nin kasımdaki ABD ziyaretini 'Elvis Presley'in yeniden vücut buluşuna' benzettiğini, NATO zirvesinde de 'küçük dostu' gördüğü Fransız lidere Afganistan'a takviye için teşekkür ettiğini söyledi.

dunyabulteni



Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs