En Sıcak Konular

NATO şimdilik 'sınırlı genişleyecek'

4 Nisan 2008 09:31 tsi
NATO, ittifaka katılmak isteyen ülkelerden şimdilik sadece ikisini üyeliğe davet etti.

NATO, Romanya'nın başkenti Bükreş'teki zirvesi sırasında, ittifaka katılmak isteyen ülkelerden şimdilik sadece ikisini üyeliğe davet etti.

Üç Balkan ülkesi Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya en kısa sürede NATO'ya katılmak istiyor; Ukrayna ve Gürcistan da, üyelik eylem planına dahil olmak istiyorlardı.

Bu ülkelerden Arnavutluk ve Hırvatistan, NATO'nun 27. ve 28. üyeleri olacaklar.

NATO yetkilileri, bu ülkelerin onay süreci sonrası bir yıl içinde ittifaka katılmasını umuyor.

NATO, önümüzdeki yıl kuruluşunun 60. yıldönümünü, Fransa ve Almanya'nın sınır kentleri Strasbourg ve Kehl'de ortaklaşa düzenlenecek özel bir zirveyle kutlayacak.

Bu süreçte Arnavutluk ve Hırvatistan gibi bir diğer Balkan ülkesi Makedonya da birliğe üye olmak istiyordu. Ancak Makedonya şimdilik üyeliğe davet edilmedi. Yunanistan Makedonya'nın üyeliğini engelledi

Makedonya'nın üyeliğe davet edilmemesinin nedeni, ülke adından dolayı NATO üyesi Yunanistan'la yaşadığı sorunlar. ABD, Makedonya'yla Yunanistan arasındaki sorunun en kısa sürede çözülmesini istiyor. Yunanistan Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklese de öncelikle bu ülkenin adının değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Makedonya, aynı zamanda Yunanistan'ın kuzeyindeki bir bölgenin adı. Atina, bu nedenle Makedonya ismini kendi topraklarına yönelik bir hak iddiasıyla ilintilendiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, Makedonya'nın NATO'ya katılması konusunda uzlaşmaya varamamalarının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Makedonya hükümet sözcüsü de Bükreş Zirvesi'nde alınan kararı kendileri için büyük bir hayalkırıklığı olduğunu belirtti.

Nikola Dimitrov Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bize, reformlar konusunda üzerimize düşen herşeyi yaptığımız söyleniyor. Sırf Makedonyalı olduğumuz için cezalandırılıyoruz" dedi.

UKRAYNA VE GÜRCİSTAN İÇİN VAKİT ERKEN

NATO, Bükreş Zirvesi sırasında, Ukrayna ve Gürcistan'ınsa, üyelik statüsü elde etmeye hazır olmadıkları sonucuna vardı.

Scheffer, Ukrayna ve Gürcistan'ın üyeliklerinden umutlu. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu iki ülkenin de sonunda bir gün ittifaka üye olacaklarına inandığını söyledi.

İki ülkenin durumları, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Aralık ayında yapacakları toplantıda değerlendirilecek. Amerika Birleşik Devletleri bu ülkelerin üyeliklerini destekliyordu. Almanya ise Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelik eylem planına dahil olmaları için vaktin erken olduğu görüşündeydi.

Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkıyor. Kremlin, bunun büyük bir "stratejik hata" olacağını, Avrupa'nın güvenliği için de "çok ciddi sonuçları beraberinde getireceğini" vurguluyor.

Kaynak: BBC

 



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,404 µs