44 yıldır sakladığı sırrı! | " /> 44 yıldır sakladığı sırrı! | "/>

En Sıcak Konular

Cemil Çiçek'in 44 yıldır sakladığı sırrı!

4 Nisan 2008 09:06 tsi
Cemil Çiçek'in 44 yıldır sakladığı sırrı!
Cemil Çiçek 'Efendi'liği neden bıraktı? Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 'in 44 yıldır sakladığı sır günışığına çıktı. Asıl adı 'Efendi' olan Çiçek, 18 yaşına geldiğinde ismini değiştirmiş. Gerekçesi ise...

Gerekçesi ise 'Efendi isim değil sıfat olur.' Çiçek sadece ismini değil doğduğu yılı da düzeltmiş. 1947'de doğan Çiçek, nüfusa önce 48 yılında doğdu diye kaydedilmiş. Ancak daha sonra 1946 yılı olarak düzeltilmiş.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 'in ismiyle ilgili 44 yıllık bir "sır" ortaya çıktı. Yozgat'ta doğan Çiçek, 18 yaşına kadar resmi kayıtlarda "Efendi" adıyla yaşamını sürdürdü. 1964'e gelindiğinde ise mahkeme kararıyla "Efendi" olan adını, "Cemil" olarak düzelttirdi.

Cemil Çiçek, 1946'da Yozgat'ta doğdu. 1971'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 10 yıl serbest avukatlık yaptıktan sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevi ile siyasete atıldı. Anavatan Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Çiçek, Turgut Özal, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz hükümetlerinde Devlet Bakanı olarak görev yaptı. AKP tarafından kurulan 58 ve 59. hükümetlerde Adalet Bakanlığı yapan Çiçek, 22 Temmuz seçimlerinin ardından kabinede Başbakan Yardımcısı olarak görev üstlendi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan İlhan Taşçı'nın haberine göre, bugüne kadar kendine özgü söylemleri ile siyaset sahnesinin hep ön sıralarında yer almayı başaran Cemil Çiçek'in ismiyle ilgili 44 yıllık sır ortaya çıktı. Buna göre Cemil Çiçek, 18 yaşına kadar başka isimle yaşamını sürdürmüştü. Çiçek lise çağındayken adının "düzeltilmesi" istemiyle Yozgat Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. 18 yaşına kadar resmi kayıtlarda "Efendi" ismiyle yaşamını sürdüren Cemil Çiçek, mahkemenin 28 Mayıs 1964 günündeki 1964/281 sayılı kararıyla Efendi olan adını Cemil olarak düzelttirdi.

'Efendi isim değil sıfat olur'

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, konuya ilişkin sorularımız üzerine, 18 yıl sonra ismini değiştirmesinin öyküsünü şöyle anlattı: "Dedemin ismi Mustafa idi. Amcamın oğlunun ismi de Mustafa idi. O benden 6 ay büyüktü. O zaman babam demiş ki, kardeşim oğlunun ismini Mustafa koydu, ben de Efendi koyayım. Dedeme Mustafa Efendi diyorlar ya... Mustafa ismini amcamın oğlu aldığı için ben de Efendi'yi almışım; iki Mustafa karışıklık olur diye."

Yıllar sonra ismini neden değiştirdiğini ise Çiçek, "Ağa, bey, efendi hoşuma gitmeyen bir şey. Bundan olsa olsa sıfat olur, isim olmaz dedim, değiştirdim. Zaten Efendi diye kitap da çıktı. İyi ki değiştirmişiz..." sözleri ile açıkladı. Çiçek, doğum tarihini de ortaokula başlayacağı sırada değiştirdiğini anlattı. Çiçek, "1947'de doğmuşum. O tarihlerde köyden şehire gelebilecek imkân yok. Babam da askerde. Geldikten sonra 1948'de yazdırmış. Ortaokula gitme yaşım geldiğinde yaşım küçük. O dönemde yaş düzeltmesi yapılmış, uygun olan 1946 yazılmış" dedi.

bugün



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs