En Sıcak Konular

AB'den garanti: PKK, terör örgütü listesinde kalıyor

3 Nisan 2008 20:24 tsi
Lüksemburg'da bulunan Avrupa Topluluklar Adalet Divanı(ATAD) usul hataları nedeniyle PKK'nın AB ortak terör listesinden çıkarılmasına karar verdi.

  AB Komisyonu: PKK listede kalıyor
 
 
Ancak Mahkemenin bu kararına rağmen AB'nin bu konudaki uygulamasında şimdilik bir değişiklik olmayacağı belirtiliyor. Terör örgütleri listesini düzenleyen Avrupa Birliği Konseyi, ATAD kararının 2002'deki usul hatalarına ilişkin olduğunu, bu hataların geçen yıl ilkbaharda düzeltildiğini, dolayısıyla PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması için hiç bir sebep bulunmadığını savunuyor. AB, daha önce de Mahkeme'nin Halkın Mücahitleri'ni listeden çıkarma talebini geri çevirmişti. Yine de Brüksel'deki bazı gözlemciler, "Şayet El kaide benzer bir müracaatta bulunsaydı, kabul edilir miydi?" sorusunu gündeme getiriyor.

ATAD 12 Aralık 2006'da da İran'da faaliyet gösteren Halkın Mücahitleri örgütünün listeden çıkarılmasını istemiş ancak Konsey bu kararı uygulamayı reddetmiş, Mahkeme'nin tavsiyelerine paralel olarak bir takım düzenlemelere gitmişti. Halkın Mücahitleri, Konsey'in listeden çıkarmaya direnmesi üzerine Mahkeme'ye tekrar müracaat etti, bu dava hala devam ediyor.

ZAMAN'a konuşan ATAD yetkilileri, AB kanunlarına göre listeye giren şahıs ya da örgütlerin neden listede olduklarına dair derinlemesine bilgilendirilmeleri gerekiyor. Ayrıca, şahıs ya da örgütlerin listede bulunması için bir üye ülkede alınmış bir karar gerekiyor. Bu kararı bir mahkeme, hükümet ya da yetkili bir makam verebiliyor. PKK için bu tür milli kararlar bulunuyor ancak örgütün listede yer alma sebeplerine ilişkin yeteri kadar bilgilendirilmediği için Mahkeme'nin bu yönde bir karar verdiği kaydediliyor.

AB kaynakları, Mahkeme'nin listede yer alan şahıs ve örgütlerin savunma haklarına saygı gösterilmediği ve neden listede yer aldıklarına dair yeteri kadar bilgilendirilmedikleri için böyle bir karar aldığını ancak bu usul sorunlarının geçen yılın ilkbaharında düzeltildiğini belirtiyor. Avrupa Konseyi Aralık 2007'de listeyi güncellerken iki yeni karar aldı ve bu listede PKK hala yerini koruyor. Haziran ya da Temmuz 2008'de listenin tekrar güncellenmesi bekleniyor.

AB KONSEYİ: "ADALET DİVANI KARARI LİSTEYİ ETKİLEMEZ"

AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı.

AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altında faaliyet gösteren, AB terör örgütleri listesinde yer alan örgüte ilişkin kararın, listede değişiklik gerektirmeyeceği belirtildi.

Açıklamada AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör örgütleri listesinin oluşturulması işlemlerinde gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi.

Adalet Divanı, daha önce Halkın Mücahitleri örgütünün listeden çıkarılmasını kararlaştırmış, AB Konseyi bu kararı dikkate almamıştı. Bu örgüt halen listede yer buluyor.

Açıklamada, son olarak 22 Aralık 2007 tarihinde onaylanan terör örgütleri listesinde PKK'nın 25. sırada yer aldığı, Adalet Divanı kararının bunu değiştirmeyeceği vurgulandı.

 Zaman



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs