En Sıcak Konular

Muhalefet, 'Ecevit-Bahçeli formülü'nü tartışıyor

3 Nisan 2008 19:36 tsi
AK Parti, parti kapatmayı zorlaştırma konusunda farklı modeller üzerinde duruyor. Bunlardan biri 'Bahçeli-Ecevit' formülü.

2000 yılında hayata geçirilmeye çalışılan değişiklikte dönemin DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin imzası bulunuyor. Bir partinin suç odağı olması için kesinleşmiş mahkeme kararlarını şart koşan teklifte DSP lideri Zeki Sezer ve MHP kurmayları Mehmet Şandır ile Oktay Vural'ın da imzası yer alıyor. MHP ve DSP yönetimi AK Parti'nin bu girişimini tartışıyor. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, ortada MHP'nin teklifinden başka teklif olmadığına dikkat çekiyor. Paçacı, "Geriye dönük bir şey söylemek istemem. MHP nasıl, hangi şartlarda hareket edeceğini net bir şekilde ortaya koymuştur. Geniş bir uzlaşma zemini sağlanırsa, düzenleme yapılır. Uzlaşmayı arayacak iktidar partisidir." diyor. DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Erçelebi, AK Parti'nin söz konusu değişikliklere ret oyu verdiğini hatırlatıyor. "AKP'yi hukukla baş başa bırakıyoruz." derken son kararı parti yönetiminin vereceğini dile getiriyor.

AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) önceki günkü toplantısında Anasol-M Hükümeti'nin 2000 yılında hazırladığı anayasa değişikliği teklifi masaya yatırıldı. Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'nin uzlaştığı 3 maddelik değişiklik teklifi; cumhurbaşkanlığı için 5+5 formülünü, Anayasa'nın 69. maddesinde değişiklik yapılarak parti kapatmanın zorlaştırılmasını ve 86. maddedeki değişiklikle milletvekillerine emeklilik düzenlemesini içeriyordu. 69. maddedeki değişiklik şöyleydi: "Bir siyasi partinin 68'inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçülere göre bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükümlerin odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verilir."

Muhalefet, iktidarın bu girişimine temkinli yaklaşıyor. DSP Genel Sekreter Yardımcısı Erçelebi, AK Parti'nin 2001 yılında TBMM Genel Kurulu'na gelen üçlü değişiklik paketine ret oyu verdiğini hatırlatıyor. Bugün aynı teklifi gündeme getirmelerinin 'çelişki' olduğunu belirtiyor. "Bizim teklifimizi o zaman reddetmişlerdi. Demek ki hukuk bir gün herkese lazım oluyor." diyen Erçelebi, Anayasa Mahkemesi'nde devam eden dava sürecinde parti kapatmalara ilişkin bir düzenlemeyi uygun görmediklerini kaydediyor. Ancak konuyla ilgili son kararı parti yönetiminin vereceğine işaret ediyor. MHP Genel Sekreteri Paçacı ise ortada MHP'nin teklifinden başka teklif olmadığının altını çiziyor. Paçacı geriye dönük bir şey söylemeyeceğini vurgularken şu ifadeleri kullanıyor: "Partimizin görüşünü genel başkanımız açıklamıştır. Eğer, geniş bir uzlaşma zemini sağlanırsa, düzenleme yapılır. Uzlaşmayı arayacak biz değil, iktidar partisidir. AK Parti bugüne kadar, parti kapatmayı zorlaştıracak bir öneriyle kamuoyunun karşısına çıkmadı. Eğer, bize bir öneri getirirlerse, tabii ki değerlendireceğiz. Önce iki öneri arasındaki farklılıkları belirleyelim. Daha sonra, uzlaşma zemini aranır. Biz, 'kendi önerimiz dışında hiçbir öneriye sıcak bakmıyoruz' demiyoruz."

Zaman



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,849 µs