En Sıcak Konular

ABD, 'Afganistan kartı'nı açtı

3 Nisan 2008 19:30 tsi
NATO’nun dün Bükreş’te liderlerin gayriresmi yemekli zirvesiyle başlayan zirvesi öncesinde ABD Başkanı Bush, Afganistan’a takviye muharip güç gönderilmesi için göz korkuttu: Ya Taliban ve El Kaide ile mücadele için daha fazla asker gönde

NATO, Romanya’nın başkenti Bükreş’te tarihinin en geniş kapsamlı zirvesine, Afganistan’a muharip güç tartışmasıyla oturuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de konuk olarak katılacağı zirve, ABD’nin Avrupa’ya füze kalkanı projesi ile Ukrayna ve Gürcistan’ın Batı ittifakına üyeliği konusunda Moskova ile Washington arasında yeni bir gerginliğe sahne olacak. 

Gerginlik yaratan diğer konu ise Afganistan’a takviye muharip güç gönderilmesi meselesi. ABD bu konuda, Türkiye dahil müttefiklerine ağır baskı yapıyor. Nitekim ABD Başkanı George W.Bush, dün Bükreş’teki konuşmasında "Ya Taliban ve El Kaide ile mücadele için daha fazla asker göndeririz, ya da Batı’da 11 Eylül benzeri yeni saldırılar olur" diyerek tehditle karışık bir uyarı savurdu. El Kaide lideri Usame bin Ladin’in son tehditlerine gönderme yapan Bush, "Taliban ve El Kaide’yi yenmek NATO’nun önceliği olmalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise zirve için Bükreş’e hareketinden önce "Afganistan’a muharip bir güç gönderme niyetimiz yok" diyerek mesaj verdi. Gül şöyle konuştu: "Afganistan’la çok yakından ilgileniyoruz. Ama muharip bir güç gönderme niyetimiz yok. Bunun ötesinde Afganistan’la her türlü ilişkimizi, oradaki imkanlarımızı geliştirmek, güçlendirmek, Afganlılara daha çok yardımda bulunmak Türkiye’nin bir politikasıdır."

ABD Savunma Bakanı Robert Gates şubat sonundaki Türkiye ziyaretinde Genelkurmay Başbakanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan Taliban’la savaşmak üzere, "muharip asker" istedi. Orgeneral Büyükanıt, Amerikalı bakanın talebine "hayır" yanıtı verdi. Büyükanıt, daha sonra da "PKK ile mücadele sürerken Afganistan’a muharip asker gönderilmesi doğru olmaz" dedi.

Geçen mart ayında da ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney Ankara’yı ziyareti sırasında Orgeneral Büyükanıt’la görüşmesinde muharip güç talebine olumlu yanıt alamadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Bükreş’e gitti.

750 Türk askeri var

AFGANİSTAN’daki ISAF bünyesinde şu anda 750 Türk askeri görev yapıyor. Bu askerlerden en az 400’ü, lojistik ve iletişim personeli. Kabil’deki karargahın mevcut komutanı olan Türk askeri, başkentin yanısıra, ülkenin doğusundaki Vardak’ta da güvenliği sağlamakla sorumlu. Bir dönem ülkedeki üçüncü büyük yabancı birliğe sahip olan Türkiye, halen ISAF dahilindeki tek Müslüman ülke.

Fransa 1500 askerden caydı

ABD Başkanı George W.Bush, dünkü konuşmasında Fransa’nın Afganistan’a muharip güç olarak 1500 kişilik takviye birlik gönderme taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı ve "NATO’daki müttefiklerimizin bu yüke sırt vermesini bekliyoruz. Kesinlikle değecektir" dedi. NATO diplomatları da Fransa’nın zirvede büyük bir birlikle katılım yönünde açıklama yapmasını bekliyordu. Ancak Fransa Başbakanı François Fillon’un önceki günkü açıklaması hevesleri yarım bıraktı. Fillon, ülkesinin Afganistan’a sadece "birkaç yüz asker" göndermeyi düşündüğünü söyledi.
 



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,256 µs