En Sıcak Konular

NATO Zirvesi: Romanya Romanya olalı böyle zirve görmedi

3 Nisan 2008 19:18 tsi
Hatice Yıldırım / Haber7-Romanya

Romanya NATO'nun son 59 yıllık tarihindeki en büyük organisazyon için tüm hazırlıklarını tamamladı.

Zirve icin 23 bin kisi  1 Marttan beri tatbikatlar yapıyor. Yollarda  olası bir olayın meydana gelmemesi için geniş güvenlik önlemleri alınıyor.  Romanya Başbakanı Calin Popescu  Tariceanu NATO  zirvesinin başarısının ittifakın genişlemesi, Avrupa - Atlantik yapılarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.. 

2- 4 Nisan'da Bükreş  Parlemento Sarayında düzenlenecek NATO  zirvesine 26 ulke 24 develet baskani  ile 87 bakanla yaklasik 3 bin delege katılacak. Zirve gundeminde  NATO operasyonlari ve  genisleme olusturuyor.

NATO’nun genişlemesi ve Afganistan gibi önemli konuların gündeme geleceği Bükreş’teki Zirve, yoğun katılımla gerçekleştirilecek.

Aralarında ABD Başkanı George W. Bush’un da bulunacağı zirvede . Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül temsil edecek.

Toplam 3 bin delegenin yer alacağı Zirve, 3 bin 500 medya mensubu tarafından izlenecek.

Ayrıca zirveye Gürcistan ve Ukrayna ile NATO üyeliği müzakeresi yapılmasına karşı çıkan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacağı belirtiliyor.

Bükreş zirvesinde Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya’ya NATO üyeliği için resmi davet yapılması bekleniyor.

Zirvenin gündemindeki bir diğer konu ise, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliği olacak. Rusya daha önceden bu iki ülkenin NATO üyeliğine yeşil ışık yakılması durumunda Gürcistan’ın bölünebileceği, Ukrayna’nın da nükleer füzelerin hedefi haline gelebileceği tehdidinde bulunmuştu.

Ukrayna ve Gurcistan'nin uyeliğini istemeyen ülkelerin başında Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç ve İspanya  yer alıyor. Nedenleri ise Rusya ile olan ilişkilerini bozulacagına savunuyorlar. Destekleyenler ise Bulgaristan, Estonya, Litvanya, Latvia, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ise Ukarayna ve Gurcistan'ı NATO uyeliği için destekleyeceklerini  acıkladılar.
 
Bükreş trafiği 2 Nisan sabahı heyetlerin gelişi nedeniyle sıkıntılı saatler yaşayacak.  Heyetlerin geçeceği yol güzergahlardaki çöp kutuları toplatıldı.

 Perlamanto Sarayı civarında  ikamet eden vatandaşların geçişlerine kontrol edilerek izin verilecek ancak arabalı geçişlere müsade edilmeyecek. Bu bölgelerde oturan vatandaşların arabalarını başka yerlere park etmeleri gerekecek.  Hal böyle olunca tatile gitme imkanı olanlar Bükreş dışına çıktı. Gidemeyenlere de  zirve  boyunca  evlerinde kalıp  sabretmek düşüyor.



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs