En Sıcak Konular

YÖK'ten kontenjan artırmada ilk adım

3 Nisan 2008 19:06 tsi
YÖK Başkanvekili Doç. Dr. Ömer Demir, ''Şu anda 10 civarında vakıf üniversitesi, bir o kadar da yüksekokul açma başvurusu var. Bunları sonuçlandırmak istiyoruz'' dedi.

           
 Atılım Üniversitesince düzenlenen ''Türkiye'nin 2023 Vizyonunda Vakıf Üniversiteleri Kongresi'' başladı.

Kongrenin açılış törenine katılan Demir yaptığı konuşmada, ''üniversitelerin sorunlarının çok büyük olduğunu'' söyledi.

YÖK'e vakıf üniversitesi kurmak için 10 civarında başvuru yapıldığını, bir o kadar da vakıf yüksekokulu açma başvurusu geldiğini ifade eden Demir, ''Bunları sonuçlandırmak istiyoruz'' dedi.

Türkiye'de bütün yöneticilerin, karar vericilerin yükseköğretim için para ve kaynak ayıran, vakıf kuran herkese müteşekkir olması gerektiğini kaydeden Demir, şöyle konuştu:

''Bu alanda kaynak ayıran, emek sarf edenlere, bu kurumlarda çalışan kişilere, eğitim kapasitemizi artırmak için gayret gösterenlere hem Yükseköğretim Kurulu hem de normal bir vatandaş olarak bırakınız engel olmayı, destek olmak ve şükran duymak zorundayız.

Şu anda biz sadece vakıf üniversitesi açabiliyoruz. Belki anayasa değişikliği olursa vakıf dışında da kurumların yükseköğretime katkısını sağlamak, bu konuda düzenleme yapmak, vakıf yükseköğretim kurumlarının sorunlarını takip etmek bizim asli görevlerimizin arasındadır. Yükseköğretim camiasına ne kadar çok vakıf üniversitesi katılırsa bu konuda sorunları çözmek için ne kadar çok çaba sarf edebilirsek bu bizim görevimizi yaptığımız anlamına gelir, bundan mutluluk duyarız.''

Demir, kongrenin vakıf üniversitelerinin sorunlarını görmek açısından öğretici olacağını ifade etti.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Özgenoğlu da kongrenin vakıf üniversitelerinin geleceğini ve vizyonunu tartışmayı amaçladığını kaydetti.

Vakıf üniversitelerinin, devlet üniversiteleriyle birlikte yükseköğretim arzının artmasında önemli görevler üstlendiğini ifade eden Özgenoğlu, vakıf üniversitelerinin, devlet üniversitelerinin sorunlarının yanı sıra başka sorunlarla da karşılaştıklarını belirtti. Özgenoğlu, üniversite-mütevelli heyet ilişkileri, kontenjan artışı, yurtdışından öğrenci transferi, teknoloji üretme, yatırım teşviklerinden yeterince ve etkin yararlanamama, vergi, finansman ve YÖK ile ilişkiler konularında sorunlar yaşadıklarını anlattı.

-''KONTENJAN, BASKI UNSURU OLARAK KULLANILMAMALI''-

Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan da devlet üniversitelerinin bütçe, vakıf üniversiteleri ise öğrenci kontenjan baskısı altında bırakıldıklarını bildirerek şunları söyledi:

''Oysa OECD özerklik kriterlerinin tüm üniversitelerde uygulanması, üniversitelerin gelişmesine katkı sağlayacak, onların kamu kaynaklarından yararlanmaları için performansa dayalı bütçe, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini yerine getirmelerini hızlandıracaktır. Hükümet özellikle yeni açılan üniversitelerimizin kaynak sorununu çözmeli ve tüm üniversitelere aynı mesafede durmalıdır.''

Bircan, YÖK'ten, vakıf üniversitelerinin sorunlarına, bu üniversitelerin yöneticilerini biraraya getirerek çözüm aramasını istedi. Bircan, ''kontenjan belirleme yetkisinin vakıf üniversiteleri üzerinde baskı unsuru olarak kullanılmaması gerektiğini'' söyledi.

Vakıf üniversitelerinin yabancı öğrenci çekme politikalarının da teşvik edilmesini isteyen Bircan, böylece Türkiye'nin hem döviz kazanmasına hem de Türk kültürünün dış ülkelerde tanınmasına olanak sağlanacağını ifade etti.

''Avrupa Üniversiteler Birliği'nin Uygulamaları ve Türkiye'', ''Yükseköğretimde Gelişmeler, Vakıf Üniversiteleri ve Siyaset'', ''Vakıf Üniversiteleri ve İnovasyon', ''Yükseköğretim ve Vakıf Üniversiteleri Potansiyeli'', ''Vakıf Üniversiteleri, Kurumsallaşma ve Yönetim'', ''Vakıf Üniversiteleri ve Yeni Açılımlar'', ''Vakıf Üniversiteleri, Kalite Güvencesi, Yeterlilikler ve Akreditasyon, ''Devlet ve Vakıf Üniversiteleri: Karşılaştırmalar ve Zorluklar'', ''Vakıf Üniversiteleri-YÖK İlişkileri ve 2023 Vizyonu'', ''Vakıf Üniversiteleri, Uygulamalar ve Mali Sorunlar'' konulu oturumların yapılacağı kongre yarın sona erecek.



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs