En Sıcak Konular

PKK kararına CHP-MHP-DTP tepkileri

3 Nisan 2008 17:11 tsi
Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği "PKK'yı terör örgütü listesi dışına çıkartan" kararına herkesimden tepki geldi. İşte AKP, CHP, MHP ve en ilginci de DTP'nin tepkileri...

 
Avrupa Adalet Divanı'nın, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etmesi siyaset dünyasında yankı buldu. İşte tepkiler:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'te gazetecilerin sorusu üzerine, "Gelen bilgiler net değil. Net gelsin ondan sonra gerekli açıklama yapılır" dedi.
 
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, kararı, "emperyalist güçlerin Türkiye üzerine oynamakta oldukları oyunun yeni bir perdesi" olarak değerlendirdi.
 
"AB ülkeleri terör örgütüne bugüne değin, gizli kapaklı yapmış oldukları lojistik desteği, bu kez açıkça ortaya koymuşlardır" diyen Okay, "Malumu ilan etmişlerdir. Terörün haklısı olmaz, kanlısı olur. Esasen siyasi bir karar organı halinde misyon Adalet Divanı'nın bu kararı, AB ülkelerinin bugüne değin terör örgütüyle olan ilişkilerinin gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.
 
Okay, teröre böylesine güç ve destek veren bir anlayış karşısında Türkiye'nin AB ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, kararı "AB ülkelerinin önemli bir kısmının, Türkiye'ye karşı gizlice yürüttüğü kampanyanın açığa taşınması" olarak değerlendirdi.
 
AB'nin, PKK'nın Avrupa'daki faaliyetleri konusundaki duyarsızlığının bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Ekici, kararın sürpriz olmadığını söyledi.
 
Ekici, "Bu Türkiye'ye karşı bir ataktır. Bu atağın karşılığını başta hükümet ve sivil toplum örgütleri vermelidir" dedi.

DTP: KÜRT SORUNUNU KENDİMİZ ÇÖZMELİYİZ
 
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, kararın metanetle karşılanması gerektiğini öne sürdü.
 
Kararın Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirten Demirtaş, "Türkiye'de şokla karşılanan haber. Bizim tavsiyemiz, kararın metanetle karşılanması" dedi.
 
Kararın, Türkiye'nin Kürt sorununa bakış açısını ne kadar değiştireceğini bilemediğini ifade eden Demirtaş, "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak kendi sorunumuzu çözecek iradeye sahip olduğumuzu göstermeliyiz. Kürt halkını, uluslararası güçlerin elinden almak için Kürt sorununu çözmeliyiz. Sorunu biz çözmedikçe bizim dışımızda tartışılır, çözülür" diye konuştu.
 
İleride başka değişik kararlar da verebileceğini ileri süren Demirtaş, "Kararı metanetle düşünmeli, 'Biz nerede yanlış yapıyoruz?' bunu tartışmalıyız. PKK'nın terör örgütü olup olmadığı konusunun asli sorun olmadığı gerçeğinden hareketle, Kürt sorununu asli sorun olarak ele almalıyız. PKK'yı da bu sorunun bir parçası olarak ele almalıyız" ifadesini kullandı.
 
"PKK bir sorun değil, sonuç olarak değerlendirilmeli" diyen Demirtaş, "Sorunu çözmeye başladıkça PKK'nın kullandığı şiddeti çözmek kolay olacaktır" dedi.
 
DTP Grup Başkanvekili Demirtaş, "PKK'ya terör örgütü demedikleri, bunun için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendileriyle görüşmediğine" yönelik bir soru üzerine, "Sayın Başbakan'ın çok kullandığı bir argümandı. Başbakan, hepimizin başbakanı. Gönül ister ki uluslararası kamuoyunun baskısıyla değil, vicdanını dinleyerek adım atsın. PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul etmememiz, şiddeti onaylamak anlamına gelmez" dedi.
 
Demirtaş, şiddetin karşısında olduklarını, ancak sorun doğru tanımlanırsa şiddet sorununu çözmenin daha kolay olacağını belirtti:
 
"Sorunu, çok boyutlu bir siyasal sorun olarak görürsek, çözümü kolay olur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kürt olarak, kendi sorunumuzu kendi ülkemizde çözülmesini isteriz. Ülkemize baskı yapılmasını doğru bulmayız. Karar, bize kendi içimize dönme zemini sağlarsa çok da zarar görmeyiz."
 
Adalet Divanı'nın PKK kararı
 
Avrupa Adalet Divanı, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etti. 11 Eylül saldırılarının ardından AB'nin yayımlamaya başladığı terör örgütleri listesine PKK 2002 yılında dahil edilmişti.

Aktif haber



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,163 µs