En Sıcak Konular

Cindoruk'un gösterdiği referansa bakın?

3 Nisan 2008 15:44 tsi
Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge'sinde Hüsamettin Cindoruk'un Ak Parti'ye laikliğe girmemelerini tavsiye etmesi gerginlik başlattı.

Programda Ak Parti hakkında açılan kapatma davası konuşuldu. Programın sonuna doğru Hüsamettin Cindoruk'un Ak Parti'ye laiklik konusunda girmemelerini tavsiye etmesi üzerine Hukukçu Şeref Malkoç'la Cindoruk arasında tartışma başlattı.

'Laikliğin içine girmeyen ne var?' diye soran Malkoç 'Lisede mescit laiklik, Kur'an kursu açarsınız laiklik... İddianame burada. Kur'an kursu açalım diye belirtilmiş. Laikliği tarif edeceksiniz Türkiye'de. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Laiklik hayat düzenidir diyor.' dedi. Cindoruk'sa bu sözlere İnsan hayatının düzenlenmesidir.' cevabını verdi.

İkinci tartışma ise Cindoruk'un Recep Peker'in ( Türk İnkılabı evrenseldir ve temeli laiktir. İnkılapçı pazarlık yapmaz. ) bir sözünü referans göstermesi üzerine yaşandı. 'Stüdyodakiler 'bula bula Recep Peker'i mi buldunuz?' demesi üzerine stdüyoda kahkalar arasında soğuk bir hava esti.

Peki Recep Peker kim?

Orta öğrenimini Kocamustafapaşa Askeri Rüştiyesi ve İdadisi'nde yaptıktan sonra 1907 yılında Mekteb-i Harbiye'yi bitirdi. 1911-1912 yıllarında Yemen'de Trablusgarp ve 1912-1913 yıllarında da Balkan savaşlarında çarpıştı.

I. Dünya Savaşı'nda Rumeli ve Kafkas Cephelerinde görev aldı. 1919'da Erkânı Harbiye mektebini bitirdi. Kurtuluş Savaşına katılmak üzere Şubat 1920'de Anadolu'ya geçti. Binbaşı rütbesi ile 20. Kolordu'da görevlendirildi. 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin Genel Sekreterliğine getirildi. 1923'te Kütahya Mebusu seçilerek iki dönem TBMM'ye girdi. Bir süre Hakimiyeti Milliye gazetesinin baş yazarlığını yaptı.

1924 - 1925 yıllarında Dahiliye Vekili oldu. Ayrıca Mübadele, İmar ve İskân Bakanlığına vekalet etti. 3. ve 4. İsmet Paşa hükümetlerinde 1925-1927 yılları arasında Müdafaa-yi Milliye Vekilliği ve 1928-1930 yıllarında Nafia Vekilliği yaptı. İtalya'da Mussolini ve Almanya'da Hitler rejimlerine yakın bir politikayı savundu. 1931'de Cumhuriyet Halk Fırkası Kâtib-i Umumiliğine atandı. 1933'te reorganize edilen İstanbul Üniversitesi'nde Atatürk tarafından İnkılap Tarihi dersleri vermekle görevlendirildi. 1931-36 yılları arasında Atatürk ve Başvekil İsmet İnönü ile birlikte Tek Parti rejiminin "güçlü adamı" olarak görüldü. 1936'da Atatürk'le arasındaki bir fikir ayrılığı nedeniyle Partideki Katib-i Umumilik görevinden azledildi.

20 Temmuz 1936'da İsviçre'nin Montreaux kasabasında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden sonra, Atatürk'ün dünya politikasında Türkiye'nin İngiltere ve diğer demokratik ülkelerle birlikte hareket alanı bulmasını istemesi, önce Peker'in daha sonra da Başvekil İsmet İnönü'nün azledilmelerinin asıl nedeni olarak gösterilir.

Ağustos 1946'da çok partili dönemin ilk hükümetini kurdu. Recep Peker'in Halk Evleri'nin yayın organı Ülkü Dergisi'nde çıkan İnkılâp Tarihi ders notları, 1935'de İnkılâp Tarihi Dersleri adı ile kitap olarak yayınlandı.

MORALHABER



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs