komutanı’ olabilir mi? | " /> komutanı’ olabilir mi? | "/>

En Sıcak Konular

Fransa, Türkiye’nin ‘komutanı’ olabilir mi?

3 Nisan 2008 15:44 tsi
Fransa, Türkiye’nin ‘komutanı’ olabilir mi? Fransa, Afganistan’a muharip asker gönderecek. Bunun karşılığında da ABD’den bir şey istiyor. O ‘şey’, Paris’i Türkiye’nin komutanı yapacak! Ama Ankara'nın elinde de koz var. İkide bir AB yüzünden ‘problem’

Washington, Afganistan için herkesin kapısın çalıyor. Muharip asker istiyor. Zira, şu anda ülkede görev yapan ülkeler hemen hergün bir tabut karşılıyor. Canları tatlı olduğu için Beyaz Saray’ın kapısını hergün çalıyorlar.

ABD de hemen herkesten, ve bu arada şu sıralarda yapılmakta olan NATO zirvesi vesilesiyle asker istiyor.

Asker göndermek konusunda Amerika’nın içini ferahlatan ilk açıklama Paris’ten geldti ve 1500 askerin gönderileceği söylendi. Bu önceki olay. Dün ise “bu kadar olmaz ama birkaç yüz gönderebiliriz”e işi çekmeye başladı.

Aslında herkes biliyor ki, Fransa’nın yani aşk sarhoşu Sarkozy’nin derdi başta. Fransa, NATO’nun askeri kanadına dönmek istiyor. Üstelik dönmek bir yana NATO içinde ciddi bir komutanlık istiyor.

Afganistan’a asker gönderme meselesini de “diplomatik rüşvet” olarak masaya sürüyor. Üstelik istediği komutanlık öyle sembolik değeri olan alay seviyesinde bir makam da değil.

Sarkozy, Merkezi İtalya-Napoli’de bulunan “Günel Avrupa Müttefik Komutanlığı (AFSOUTH)”nı istiyor. Bu öyle bir komutanlık ki, şu kadar söyleyelim, NATO’nun İzmir’deki hava üssü bile buraya bağlı.

Peki bu mümkün mü? Washington’un konuya pek sıcak bakmadığı biliniyor. Sebebi Fransa’nın eline böyle bir yetkinin verilmesinden çok, bu komutanlığı şu an için kendi elinin altında bulunmasını istemesi.

Öte yandan farklı politik açılar var dosyada. Afganistan’a asker meselesi bunlardan biri. Ama ABD Başkanı’nın bizzat söylediği “eski kıta”, yani Almanya-Fransa ikilisinin bir anlamda kırılması gibi de olacak bu gelişme.

Yani biraz karışık. Türkiye açısından da konunun farklı veçheleri mevcut. Fransa’nın Türkiye’nin komutanı olması, lafın gelişi. Bu teknik bir şey. Fransa olmazsa yarın Türkiye olabilir veya başkası.

Ama Fransa NATO’nun askeri kanadına dönmek istiyorsa gerçekten Ankara’yı sinirlendirmemeli. Zira Türkiye’nin bu kararı veto etme hakkı bulunuyor. Türkiye bu veto hakkını kullanır mı?

Orası da tartışmalı ama şu gerçek; Sarkozy Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde ikide bir sorun çıkarmayı kesebilir. Ankara NATO kozunu bu vesiyle kullanabilir.

Yıllar önce Yunanistan’da NATO’ya dönmek istemiş, 12 Eylül günlerinin devam ettiği o zaman diliminde Türkiye karşılıksız onaylamıştı. Sonra bu onay çok tartışıldı hatta pişmanlık yarattı.

Bu yüzden Fransa bu kadar NATO’ya dönmek istiyorsa yeniden pişman olmamak lazım. Tarihten dersler böyle çıkarılıyor olsa gerek.



Bu haber 1,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs