Jandarma kullandı | " /> Jandarma kullandı | "/>

En Sıcak Konular

CHP'nin kapatma silahını Jandarma kullandı

3 Nisan 2008 14:13 tsi
CHP'nin kapatma silahını Jandarma kullandı AKP'nin yapacağı Anayasa değişikliğini engellemek için CHP'nin ortaya attığı 138'nci Madde silahını kullanma konusunda Jandarma erken davrandı. Dink suikastini bildiği halde sakladığı iddia edilen Albay Öz bu madde nedeniyle meclis komisyonuna ifade ve

CHP'nin, Ak Parti hakkındaki kapatma davasını düşürecek anayasa değişikliğinin Anayasanın, mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen 138. maddesine aykırı olacağı yolundaki iddiası, Dink suikastı dosyası üzerinden mahkemeye taşındı.

Jandarma Genel Komutanlığı (JGK), Dink'in öldürüleceğine ilişkin ihbarın gereğini yapmamakla suçlanan eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile arkadaşlarının Meclis'e gidip bilgi vermesini, CHP'nin iddiasından hareketle mahkemeye götürdü.

JGK, Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurup, devam etmekte olan bir dava hakkında Meclis'te görüşme ve araştırma yapılıp yapılamayacağını sordu.

Mahkeme eğer 'yapılamaz' biçiminde bir karar verirse, bu jandarmaları Meclis'e bilgi vermekten kurtaracağı gibi CHP'nin parti kapatmaları güçleştiren anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürmesine ve buradan iptal kararı çıkmasına gerekçe oluşturabilecek.

Ancak eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin süren davalar hakkında Meclis'in araştırma yapabileceğine daha önce hükmettiğini açıklamıştı.

KOMİSYON YERİNE MAHKEME

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Dink cinayetini araştırma alt komisyonu, jandarma istihbarat görevlileri astsubay Okan Şimşek ile uzman Çavuş Veysel Şahin'in, 'İhbarı Ali Öz'e ilettik ama gereğini yapmadı' diye ifade vermelerinden sonra, Öz ile birlikte davada sanık olmayan beş jandarma subayını dinlemeye karar vermiş ve kendilerini jandarmanın idari açıdan bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığı üzerinden Meclis'e davet etmişti.

Dün alt komisyona, söz konusu ifadeler üzerine cinayetten sonra tayin edildiği Bilecik İl Jandarma Komutanlığı'ndan alınarak Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı emrine verilen, Albay Ali Öz, Jandarma Yüzbaşı Metin Yıldız, Jandarma görevlileri Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Cevat Eser’i beklenirken, bakanlığın 'bilgi' amacıyla gönderdiği yazı geldi.

JGK 1 nisanda Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, 'Anayasanın 138. maddesi karşısında halen Mahkemenizde görülmekte olan davayı etkileyip etkilemeyeceği hususu dikkate alınarak, tanık personelin adı geçen komisyona, bu aşamada gönderilip gönderilmeyeceği konusunda bir sakınca bulunup bulunmadığının ivedi olarak bildirilmesini” istedi.

Başvuru komisyona 'bilgi' için iletildi.Alt Komisyon Başkanı Mehmet Ocaktan da bu durumu bir tutanakla tespit etti ve mahkemenin kararını beklediklerini, bu kişilerin komisyonda dinlenmesi için İçişleri Bakanlığı'na yeniden yazı yazacaklarını açıkladı.

ŞEMDİNLİ'YE GELDİLER

Daha önce başlatılan araştırmalarda asker bürokratlar bilgi vermekte bir sakınca görmediler.

Son olarak Şemdinli'deki bombalama olayını araştıran komisyon da Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat, Şemdinli İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Erdem Yılmaz, sanık atsubaylar ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in ifadelerini almakta bir zorlukla karşılaşmadı.

"MECLİS GÖRÜŞÜR"

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, 9 Mart 2006'da, Hırvatistan gezisinden dönüşünde, 138. maddenin Meclis'in araştırma ve inceleme yapmasına engel oluşturmadığını belirtmiş ve bu konuda Anayasa Mahkemesi'nce verilmiş kararlar bulunduğunu söylemişti.

Anayasanın 98. maddesinin TBMM'nin bilgi edinme ve denetim mekanizmasının işleyişini düzenlediğini, bunlardan birinin de Meclis araştırması olduğunu ifade eden Arınç, bunun Türkiye'de ilk defa yapılan bir şey de olmadığını kaydederek şöyle demişti:

"138. maddeye girer mi, girmez mi tartışmaları zamanında yapıldı, 1970-1980'li yıllarda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlarda meclis araştırma komisyonunun kurulmasına bir engel olmadığına karar verildi."

Taraf



Bu haber 2,640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs