En Sıcak Konular

Altından değerli marker kayıp

3 Nisan 2008 11:24 tsi
Kaçak Akaryakıtçılara yönelik büyük operasyonda şok gelişme. Kaçak akaryakıtın belini kırmak için getirilen ve litresi altından değeril olan "marker"da büyük skandal.

Kaçak satışını önlemek amacıyla akaryakıta enjekte edilen ulusal marker'ın 31 litresinin kaybolduğu ortaya çıktı.

Bu miktar 90 bin adet otomobilin deposunu doldurabilecek 4 milyon litrelik akaryakıtı işaretlebiliyor.


 


Kaçak akaryakıt satışını önlemek için, 1 Ocak 2007'de uygulanmaya başlanan 'akaryakıta ulusal marker' enjekte edilmesi projesinde 'kayıp skandalı' yaşanıyor.

Tüpraş rafinelerinde kullanılmak üzere TÜBİTAK tarafından şirkete teslim edilen ulusal marker'dan yaklaşık 31 litresinin kayıp olduğu belirlendi. Söz konusu 31 litrelik marker'ın, yaklaşık 4 milyon litrelik kaçak akaryakıtın aklanmasını sağlayacak boyutta olduğu belirtildi. Tüpraş'a verilen ulusal marker'ların bir kısmının kaybolduğuna ilişkin bilgi ve belgeler, Maliye koordinatörlüğünde akaryakıt şirketlerindeki denetim operasyonunda ortaya çıktı.

8 MİLYON YTL CEZA

Operasyonda görevli 750 denetim elemanının aralarında Tüpraş'ın da olduğu akaryakıt şirketleriyle ilgili yaptığı incelemelerde, Tüpraş'ın rafinelerinde kullanılmak üzere geçtiğimiz yıl şirkete verilen ulusal marker'ların bir kısmının kaybolduğu saptandı. Yine evraklar üzerinde yapılan incelemede, rafinelerdeki marker'ın kaybolmasıyla ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (EPDK), İzmit ve İzmir Rafineleri'ne de yaklaşık 8 milyon YTL'lik ceza kestiği, ancak rafinelerin bu cezaları itiraz ederek ödemediği de saptandı. EPDK'nın, İzmit ve İzmir rafinelerine gönderdiği markerlarla ilgili yazılarda, Ulusal Markerla ilgili yönetmeliğe göre, kayıp markerlardan doğan vergi kaybının, şirket tarafından karşılanması istendiği belirlendi.

4 milyon litre yakıta yeter

TÜPRAŞ'ın İzmit ve İzmir rafinelerinde zayi edildiği öne süren ulusal marker'larla yaklaşık 4 milyon kaçak akaryakıtın aklanabileceği belirtildi. Denetim elamanlarına göre, 1 milyon litrelik akaryakıta 8 litrelik ulusal marker enjekte ediliyor. Buna göre, çeşitli tarihlerde her iki rafineride kaybolan ulusal markerin 31 litreye ulaştığı dikkate alındığında ise kaybolan ulusal marker ile yaklaşık 4 milyon litrelik kaçak akaryakıtı aklanabileceği belirtiliyor.

8 milyon YTL'lik ceza tahsil edilemedi

Denetimlerde rafinerilerin kayıp marker'larla ilgili kesilen 8 milyon YTL'lik cezanın tahsil edilmediği, cezalara itiraz ettiği de saptandı. Rafinelerin, EPDK'ya marker'ların teknik bazı aksaklıklardan dolayı zayi olduğunu bildirdiği ortaya çıktı. 17 Aralık 2007'de İzmit Rafineri Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, rafineriye verilen ulusal marker'ın 8.9 litresinin zayi olduğu belirtilerek, bu kayıp için 2.2 milyon YTL'lik ceza kesildiği vurgulandı. İzmir Rafineri Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda ise, 22.25 litrelik marker'ın zayi edildiği belirtilerek, şirkete 5.4 milyon YTL'lik ceza kesildiği kaydedildi.

Star



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,415 µs