En Sıcak Konular

Devlet parasıyla saltanat İspanya'da bitti

3 Nisan 2008 10:49 tsi
Yüzlerce şirkete naylon fatura keserek hayali ihracat yoluyla devleti yaklaşık 6 milyar dolar zarara uğratan Orhan Aslıtürk İspanya'nın sayfiye kenti Malaga'da tatil yaparken yakalandı. Aslıtürk'ün iadesi için işlemler başlatıldı.

Birçok mali suç işlediği gerekçesiyle Kırmızı Bülten'le bütün dünyada aranan firari işadamı Orhan Aslıtürk, İspanya'nın Malaga kentinde tatil yaparken yakalandı. Dışişleri Bakanlığı'nın jet hızıyla hazırladığı dosyanın iletilmesi üzerine İspanya makamları Orhan Aslıtürk'ü iade edilmek üzere tutuklayıp hapse attı.
Orhan Aslıtürk, “çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, resmi evrakta sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, bankayı aracı yaparak dolandırıcılık ve kaçakçılıkla mücadele kanuna muhalefet” suçlarından İstanbul ve Bursa'da yargılanmıştı. Mahkemeler, yurt dışında bulunan Aslıtürk hakkında tutuklama kararı vermiş, bunun üzerine 2001'den bu yana İnterpol tarafından da aranılmasına başlanmıştı.

3 TUTUKLAMA KARARI

Adalet Bakanlığı, 31 Mart'ta yakalanan Orhan Aslıtürk'ün Türkiye'ye iadesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı kanalıyla jet hızıyla girişim başlattı. İspanyol mahkemesi, Aslıtürk'ü Türkiye'ye iade amaçlı olarak Malaga şehrinde tutuklayıp cezaevine koydu. Bakanlıktan dün yapılan yapılan açıklamada, “Çeşitli suçlardan dolayı 3 ayrı mahkemenin verdiği tutuklama kararı gereğince uluslararası düzeyde aranan Orhan Aslıtürk, 31 Mart 2008 tarihinde İspanya'nın Malaga şehrinde yakalanmıştır. Adalet Bakanlığı, şahsın ülkemize iadesi için gerekli işlemleri başlatmıştır” denildi.

İADE İŞLEMLERİ BAŞLATILDI

Aslıtürk, soruşturmalar sürerken firar ettiği için henüz hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı yok. Ancak İstanbul'da iki, Bursa'da bir gıyabi tutuklama kararı bulunuyor. Bursa Ağır Ceza Mahkemesi, Orhan Aslıtürk'ü, “Çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” iddialarından ötürü 2001 yılında gıyabi tutuklama kararı vermişti. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı yıl Aslıtürk hakkında, “çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, bankayı aracı yaparak dolandırıcılık” suçlarından gıyabi tutuklama kararı çıkarmıştı. Ayrıca İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2002 yılında Orhan Aslıtürk hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet suçu işlediği gerekçesiyle gıyabi tutuklama kararı vermişti. Bu üç karar da hala yürürlükte duruyor.

Adalet Bakanlığı bir yandan mahkemelerden son durum hakkında ayrıntılı bilgi istedi, diğer yandan dosyaları, Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi. Aslıtürk aleyhindeki bu dosyalar İspanyolca'ya çevrildikten sonra adli makamlara iletilecek. İspanyol mahkemesi, her ne kadar Orhan Aslıtürk'ü, iade amaçlı tutuklamış olsa da kesin olarak iade edilip edilmeyeceğine yargıç karar verecek.

GÜLAY ASLITÜRK İADE EDİLMEDİ

Orhan Aslıtürk'ün boşandığı Gülay (Çokay) Aslıtürk de Şişli Belediye Başkanı iken çok sayıda yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve zimmet suçlamasıyla karşılaşınca yurt dışına kaçmıştı. Interpol tarafından aranmasına rağmen İngiltere Gülay Çokay'ı iade etmemişti. Bu arada, Gülay Çokay hakkındaki davaların zaman aşımıyla düştüğü iddia edildi. Çokay'ın babasının bir süre önce Ankara'da Adalet Bakanlığı ve İnterpol yetkilileriyle görüşüp, hakkındaki 'yakalama emri'nin kaldırılmasını talep ettiği öğrenildi.


Dosyasında yok yok


Aslıtürk hakkında, Can Yatçılık Ticaret ve Turizm A.Ş'nin sahibi olarak bir bankadan aldığı çeki, 1 yıl süreyle keşide etme hakkı olmadığı halde bu işlemi yaptığı gerekçesiyle İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Aslıtürk, TMSF'nin el koyduğu Sümerbank ile ilgili soruşturmada ortağı Muhammet Ciğer'in de aralarında bulunduğu 40 kişi ile bankanın içini boşaltmakla suçlanıyor.

İş ortağı Muhammet Ciğer'in de aralarında bulunduğu 33 kişiyle naylon fatura düzenlemek suçlamasıyla gıyabi tutuklu olarak İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de yargılanıyor.

6 milyar dolar 'naylon' vurgun

Hesap Uzmanları Kurulu'nun hazırladığı rapora göre Orhan Aslıtürk'ün, ortağı Muhammet Ciğer'le birlikte, 1995 ile 1998 yılları arasında 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat gerçekleştirdiği, naylon holdinge bağlı 91 paravan şirket üzerinden 4 milyar dolarlık naylon fatura kestiği belirlenmişti. Muhammed Ciğer 15 Ocak 2001'de yakalanıp

tutuklanırken, o dönem Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay ile evlenen Aslıtürk yurt dışına kaçmıştı. Orhan Aslıtürk, kaçak olarak bulunduğu İngiltere'de bir ara yakalandıysa da Türkiye iade edilmeyip 2006'da serbest bırakılmıştı. Orhan Aslıtürk'ün, 2006 itibariyle vergi borcunun 66.2 milyon YTL olduğu öğrenildi.

 

Yeni Şafak

 



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,906 µs