YOK: Güzel günler VAR! YOK: Güzel günler VAR!

En Sıcak Konular

Geri adım YOK: Güzel günler VAR! 3 Nisan 2008 10:42 tsi
Geri adım YOK: Güzel günler VAR! Önümüzde iki senaryo var. ‘Beyaz senaryo’ davanın reddi. Bunun dışındaki herşey ‘kara senaryo’yu hayata geçirebilir! Ferhat Kentel ve Ümit Kardaş’ın ifadesiyle ‘ama’lardan ve ‘at pazarlığı’ndan sıyrılı

AKP’ye açılan kapatma davasının Anayasa Mahkemesi’nde kabulünün ardından yeni bir süreç başladı. Mümtaz-er Türköne’nin iyibilgi’ye verdiği özel röportajda da belirttiği üzere saflar artık iyiden iyiye netleşiyor.

Türköne’nin ifadesi ile gelinen noktada yalnızca ‘iki taraf’ var. Totaliter bir dünyada toplumu tepeden planlayan yaklaşım ile tüm dünyada geçerli olan özgürlüklerin nimetlerinden faydalanan modern, ilerici bir model karşı karşıya.

Ancak gerek toplumda, gerekse aydınlarda ve siyasetçilerde ‘AKP de şu yanlışları yapmasaydı iş buraya ulaşmayacaktı' sesleri de yükselmiyor değil.

Oysa evvela şunun net bir şekilde anlaşılması gerekiyor: Önceki gün iyibilgi’de özel röportajını okuduğunuz Ümit Kardaş’ın da ifadesi ile mesele bir AKP meselesi değil. Bunu en başta AKP yöneticilerinin, ardından aydınların ve sonra da halkın anlaması ve demokrasi şemsiyesi altında toplanması gerekiyor.

Bu şemsiyenin şüphe barındırmaması ve ‘ama’lardan arınmış olması, yamulmaması ve savrulmaması için elzem bir durum.

‘At pazarlığı’ yapılmamalı

Cumhurbaşkanı’nın siyasi kariyerinin tartışmaya açıldığı bu dava, sağduyu sahibi birçok kalemin teslim ettiği üzere hukuka kara bir leke düşürdü.

Bu lekenin temizlenmesi ancak ve ancak AKP’ye açılan kapatma davasının tümüyle reddedilmesine bağlı. Onun ötesinde yapılan bütün pazarlıklar, Fehmi Koru’nun da yazdığı üzere bir ‘at pazarlığı’ ile eşdeğer.

Bu nedenle karşımızdaki ‘net ve kesin’ iki senaryoyu görmek gerekiyor. Ya ‘kara senaryo’ gerçekleşecek ve AKP kapatılacak ya da ‘beyaz senaryo’ hayata geçecek ve bu dava tümüyle reddedilecek.

Gerek Türk halkının ve gerekse de aydınların ve siyasetçilerin bu iki senaryoda sabitlenip hadiseye bu pencereden bakmasında yarar var.

Ara tonlara göre mevzilenmek, ‘Şu isimlere yasak gelsin de şunlara gelmesin’ demek, ‘Ama şu isim falanca bir söz etti, o gitsin’ diyerek piyangoculuk oynamak sağduyu sahibi aydınların ifadesiyle hele de bu dönemde demokratik cephenin en büyük hatası olur.

Türkiye yalnızca beyaz senaryoya layık!

Bu mesele bir demokrasi meselesi. Türkiye sadece ‘beyaz senaryoya’ layık. Kapatmanın iptali dışındaki tüm senaryolar, tüm ihtimaller kötü.

Zira demokrasiye ket vurmak, bir evin yatak odasına girmekten farksız. ‘Yatak odama gir ama şu vakitte gir; postalla girme de yargıç cübbesi ile gir’ demek fikrin ve demokrasinin namusuna yakışmıyor.

Bu noktada sağduyu sahibi iki aydının görüşlerine kulak kabartmakta fayda var. iyibilgi’nin ulaştığı Emekli Hâkim Albay Ümit Kardaş ile Sosyolog Ferhat Kentel, bu süreçte AKP’ye, aydınlara ve halka düşen ödevleri anlattı.

Demokratik fikirleri ve dik duruşları ile dikkat çeken iki aydının görüşleri şöyle:

Ümit Kardaş:

AKP NE YAPMALI?

AKP çok büyük bir demokrasi paketi ile toplumun karşısına çıkmalı. Bekletilen tüm paketleri masaya koymalı. 301, Kürt sorunu, azınlık vakıfları ve türban paketinin tümünü hayata geçirip demokratik cepheyi genişletmeli. Böyle yaparsa, hem tüm demokratları, hem de AB’yi, ABD’yi ve Türkiye’deki olası bir krizden zararlı çıkacak tüm dış dengeleri arkasına alır.

HALK NE YAPMALI?

Halk ise seçimi ve olacakları, ihtimalleri ve senaryoları düşünürken genel resmi gözünden kaçırmamalı. Başımıza ne geldiyse ‘ama’lardan geldiğini iyi bilmeli. Meselenin bir AKP meselesi olmadığını, demokrasinin tarafında birleşmenin ve halkalanmanın tek çıkar yol olduğunu iyi bilmeli.

Sosyolog Ferhat Kentel:

Önceki gün 24 televizyonundaki bir yayına telefonda katılan bir AKP milletvekilini dinledim. ‘Efendim biz yüzde 47 oy almış bir partiyiz. Yüzde 3-5 oy almış marjinal bir parti değiliz ki...' dedi. Yani kapatılmaya karşı çıkışını aldığı oy oranına bağladı.

Oysa partilerin kapatılmasına karşı çıkmak alınan oy oranına göre yapılamaz. Yüzde 3-5 oy almış partinin de kapatılmasına karşı çıkılmalı. Demokrat olmak bunu gerektirir.

Yani AKP sadece kendisi için değil, demokrasi için parti kapatmaya karşı çıkmalı. AKP sadece kendini değil, kendi dışındaki kesimleri de gözönüne almalı, hukuksuzluğa karşı çıkanlarla demokraside buluşmalı."

 www.iyibiygi.com özel Haber Merkezi



Bu haber 3,735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,217 µs