En Sıcak Konular

AKP'nin öncelikli hedefi AB reformları

3 Nisan 2008 10:23 tsi
AKP'nin öncelikli hedefi AB reformları
Parti kapatmayı zorlaştıran değişikliği bu hafta Meclis'e sunmayı planlayan AK Parti, 15 Nisan'a kadar bekleme kararı aldı. İktidar, önceliği AB reformlarına verecek. Hazırlanan demokratikleşme paketinde 301 de var.

Kapatma davasıyla ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine anayasa değişikliğine yoğunlaşan AK Parti, strateji değiştirdi. Ekonomideki gelişmelerin yanı sıra iç ve dış hassasiyeti dikkate alan iktidar, demokratikleşme hamlesine hazırlanıyor. AB reformlarının öne alındığı yol haritasında, TCK'nın 301'inci maddesi, Türk Ticaret Kanunu, Sayıştay Yasası ve ombudsmanlık (kamu denetçiliği) düzenlemesi var. Parti kapatmayı zorlaştıracak değişiklik için 15 Nisan'a kadar beklemeyi tercih eden AK Parti, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliği konusunda mahkemeden gelecek cevabı görmek istiyor. Ancak bu süre içinde muhalefetin nabzı da yoklanacak. Anayasa değişikliğini bu hafta Meclis gündemine getirmeyi öngören AK Parti'nin planı değişti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında salı günü yapılan Merkez Yürütme Kurulu toplantısında yeni bir strateji geliştirildi. Buna göre, kapatmayla ilgili düzenlemede acele edilmeyecek, 15 Nisan'a kadar yasal bir adım atılmayacak. Öncelikle partinin kendi içinde yaptığı hazırlığa son şekil verilecek. Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Dengir Fırat, Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve Ömer Dinçer'den oluşan komisyon, son bir çalışma daha yapacak.

Anayasa değişiklik taslağı pazartesi günü AK Parti Merkez Karar Yürtme Kurulu (MKYK)'na sunulacak. Başbakan Erdoğan, MKYK üyelerinin de görüşünü ve tekliflerini alacak. Parti kapatma tartışmalarını bir an önce ülke gündeminden çıkarmak için en geç haziran ayında referanduma gitmeyi hedefleyen AK Parti'de şimdi hesaplar 15 Nisan ve sonrasına göre yapılıyor. Pazartesi gününden sonra ise muhalefetle temaslara başlanacak. AK Parti'nin hazırladığı değişiklik taslağı CHP, MHP, DTP'ye aktarılacak. Parti kurmayları, kendi hassasiyetlerini ilettikten sonra muhalefetin önerilerine de açık olacaklarını bildirecek. 15 Nisan'a kadar sürmesi beklenen görüşmelerden sonuç alınırsa Anayasa değişikliği müşterek imzaya açılacak. Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa teklif yine Meclis'e sunulacak. Böylece, parti kapatmayı zorlaştıracak teklifin referanduma gitmesinin önü açılacak; son karar halka bırakılacak. AK Parti, parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliğinden geri adım atmayı düşünmüyor. Değişikliği bir süre bekletme kararı alınırken Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü konusunda ortaya koyacağı irade gözetildi. Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan düzenleme 411 oyla Meclis'ten geçmişti. CHP ve DSP'nin yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun 15 Nisan'a kadar sonuçlanması bekleniyor. AK Parti hakkında açılan kapatma davası iddianamesi ağırlıklı olarak başörtüsüyle ilgili söylem ve eylemleri içerdiği için Yüksek Mahkeme'nin vereceği karar büyük önem taşıyor.

Savunmayı Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek yapacak

İktidar partisi, anayasa değişikliği, reform paketiyle birlikte Anayasa Mahkemesi'ne verilecek yazılı savunmaya da mesai harcayacak. Anayasa Mahkemesi, tensip tutanağı ile birlikte iddianameyi dün AK Parti'ye gönderdi. Partinin hukukçu kurmaylarının üzerinde çalıştığı savunma Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in koordinasyonunda hazırlanacak. AK Parti'yi Anayasa Mahkemesi'nde savunmasını da Çiçek üstlenecek. Çiçek, daha önce Fazilet Partisi (FP)'ni de savunmuştu. AK Parti'nin 1 ay olan savunma için ek süre isteyeceği belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANI'NA DOKUNULMAZLIK GELİYOR
Anayasa'ya göre cumhurbaşkanları sadece vatana ihanetle yargılanabiliyor. Anayasa Mahkemesi ise Başsavcı'nın iddianamesinde adı geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de yargı yolunu 4'e karşı 7 oyla açtı. AK Parti hazırladığı parti kapatmayı zorlaştıran pakete Cumhurbaşkanlığı makamının konumunu da ekleyecek. Cumhurbaşkanları'nın da milletvekilleri gibi dokunulmazlığı olduğu net bir şekilde Anayasa'ya girecek. Bunun için cumhurbaşkanları'nın "Sorumluluk ve sorumsuzluk hali"ni düzenleyen Anayasa'nın 105. maddesine bir fıkra eklenecek. Fıkrada, cumhurbaşkanlarına vatana ihanet dışında kamu davası açılamayacağına ilişkin cümle yazılacak.

301. MADDE EN KISA SÜREDE DEĞİŞECEK
Başbakan Erdoğan, İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'ndeki 'AB ve Türkiye' konulu toplantıda bir konuşma yaptı. Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformları anlatan Erdoğan, son olarak Vakıflar Kanunu'nda düzenleme yaptıklarını hatırlattı. Ardından AB'nin en çok üzerinde durduğu TCK'nın 301. maddesine değindi: "Adalet Bakanlığı, maddenin yeniden yazım çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuyu Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminden en kısa sürede düşüreceğiz." Demokratik ve ekonomik istikrarın korunmasını öncelikli mesele olarak gördüklerini söyleyen Erdoğan, "Atatürk'ün başlattığı çağdaşlaşma yolculuğunda bayrağı beş buçuk yıldır AK Parti taşıyor. Bu yolda zorluklar, engeller oldu. Ama Türkiye için dönüşün olmadığını, herkes bilmeli." dedi. Erdoğan, kapatma davasıyla ilgili soru üzerine mahkemenin görevini yaptığını, kendilerinin de savunma için hazırlandıklarını kaydetti.

ZAMAN
 



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs