En Sıcak Konular

İsrail Suriye'ye saldırı hazırlığında

3 Nisan 2008 09:24 tsi
İsrail Suriye'ye saldırı hazırlığında İsrail ile Suriye arasında, barış görüşmeleri yapılması konusunda karşılıklı mesajlara ve şartlara bağlı olsa da barış görüşmelerine niyetli olunduğu açıklamalarına karşın 'savaş' ihtimali göz ardı edilmiyor. Suriye'nin geniş çaplı bir İsrail saldırısı

Londra'da Arapça yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesi, Şam'daki kaynaklara dayanarak, Suriye'nin, geniş çaplı bir İsrail saldırısına karşı hazırlık yaptığını duyurdu.

Gazetenin haberi, İsrail basınında da geniş yer buldu. Gazeteye açıklama yapan, ancak kimliği verilmeyen kaynaklar, Suriye'nin, İsrail ordusunun kuzey sınırı boyunca hareketlerini büyük dikkatle takip ettiklerini ifade ettiler. Gazeteye göre, Şam ayrıca İsrail basınındaki İsrail Silahlı Kuvvetleri yetkililerince atfen verilen haberleri ve açıklamaları da izliyor.

Şam'daki kaynaklara göre, Suriye yedekleri de muhtemel İsrail saldırısına karşı hazırlıklı olmak amacıyla askere çağırdı ve Suriye ordusu, geniş çaplı askeri tatbikatlar yürütüyor.

Suriye'nin bir taraftan askeri hazırlıkları yaparken, diğer taraftan İsrail güçlerinin, bir başka ülkenin sınırından topraklarına girebileceği korkusuyla ülkedeki alarm düzeyini de yükselttiği belirtildi. Bu başka ülke olarak Lübnan'a atıfta bulunuldu. Geçen haftalar boyunca, Suriye'nin 3 zırhlı tümeninin, özel kuvvetlerinin ve 9 mekanize piyade tümeninin Lübnan'ın Bekaa Vadisi karşısına konuşlandığı, Suriyeli yetkililerin, bir kara harekatının bu bölgede olabileceği tahminini yaptıkları da haber verildi.

HİZBULLAH GÜÇLENDİ

Öte yandan, İsrailli askeri istihbaratçılar, Hizbullah'ın, kendisini saklamak amacıyla bir diğer milis örgütünün yardımıyla İsrail'in kuzeyine saldırı düzenleyebileceği görüşünü dile getirdiler. İsrail parlamentosunun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonunun basına kapalı toplantısında milletvekillerine bilgi veren askeri istihbaratçılar, Hizbullah içinde büyük hareketlilik olduğunu belirlediklerini anlatırken, Hizbullah'ın her düzeyde kuvvetlendiğini, sistemlerinin ve birliklerinin geliştirildiğini ve çok miktarda silah, orta ve uzun menzilli füze aldığını kaydettiler.

Hizbullah'ın İsrail'e karşı bir operasyon sonucunda çıkabilecek bir çatışmaya karşı kendisini hazırladığı belirtilirken, aynı istihbaratçılar, milletvekillerine, 'Hizbullah'ın, kuzeyde bir başka örgüt vasıtasıyla saldırıda bulunabileceği ihtimalini yok saymadıklarını' dile getirdiler.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Harel de diğer bazı komutanlarla birlikte dün kuzey sınırı boyunca teftişlerde bulunmuştu. Barak, Hizbullah'a İsrail ile silahlı çatışmadan kaçınması tavsiyesinde bulunurken, 'İsrail ordusunun askerleri, Lübnan ile sınırın öteki tarafında olan bitenleri gözlüyor.

Hiç kimsenin, bölgedeki hangi ülkenin en güçlü ülke olduğunu İsrail ile test etmesini tavsiye etmem' demiş; Knesset Dışişleri ve Savunma Komisyonunda Hizbullah'ın İran'ın yardımıyla silahlanmaya devam ettiğini söylemişti.

İSRAİL'DE SEFERBERLİK TATBİKATI

Öte yandan, bugün toplanan İsrail ulusal güvenlik kabinesi de İsrail'e füze saldırısı varsayımına göre geniş çaplı seferberlik tatbikatı yapılmasına onay verdi.

Buna göre, önümüzdeki hafta yapılması öngörülen tatbikat çerçevesinde hükümet ve yerel yönetimlerin kriz merkezleri aktif hale getirilecek, ilk yardım birimleri de hazırlıklara katılacak.

STAR
 



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,325 µs